Skocz do zawartości

Pozdro BrraDarkSiders Warez DS

Witam wszystkich, zachęcam do dodawania artykułów na forum LGBT. Mam tyle pracy z opcjami i ustawieniem wszystkich skurek, że nie starczami samemu czasu na szybkie wykonanie prac redakcyjnych. Mozecie bez problemu zanurzyć się w sieci. TUTAJ Mała pomoc dla początkujących w sieci DARK - duża lista zebranych przeze mnie linków do stron sieci DARK z całego świata https://darksiders.pl/index.php?/topic/463251-pomocnik-uploadera/
Buy now

MordeczkoDarkSiders Warez

Masz talent, który pozwala Ci napisać piękny i ciekawy artykuł, pokazać się i napisać w dziale LGBT, czekamy na Ciebie... Kopie z innych stron też są dozwolone, staniesz się jedynym z nas. Poczuj wiatr LGBT i zacznij wznosić się w naszej społeczności na tak poszukiwaną wysokość. zdolności. Pozdrawiam

Bądź z siebie dumnyDotarles do Szarej sieciWarez

Chcesz jeszcze lepiej? Zatem wybierz DarkSiders.pl jako swoją stronę główną, a ja nacisnę Twój przycisk i Twój Status ulegnie zmianie. Podamy Ci nie tylko Pobieranie, ale także linki do Startupu w sieci DarkWebbDepp. Idź gdzieś Zwycięzcy jadą HTTPS://DarkSiders.pl Ja zrobiłem to samo... Chcesz więcej, zostań redaktorem, dobra znajomość języka polskiego, niemieckiego, angielskiego, francuskiego i oczywiście Talent, którego musisz poszukać sam ...poniżaj się, nie wstydź się Szarej Twarzy, czekam na Ciebie! Ja kolor Twojej Rangi, który Cię wyróżni i ukarze w Świetle naszego Cienia.
News Ticker
  • News ticker sample
Ciri

Kulisy produkcji musztardy

Rekomendowane odpowiedzi

Musztarda znana jest od czas??w staro??ytnych, gdzie pe??ni??a r????ne funkcje â?? od afrodyzjaku, przez lek, a?? po popularnÄ? przyprawÄ?. Ziarna bia??ej gorczycy, uprawianej w Rzymie i Grecji, by??y poczÄ?tkowo t??uczone na proszek u??ywany tylko do miÄ?s. Dopiero rzymski pisarz, Pliniusz Starszy, uciera?? sproszkowane ziarna gorczycy z octem, dziÄ?ki czemu powstawa??a gÄ?sta masa. Nasiona mieszane z oliwÄ? i zio??ami, dodawa??y nie tylko smaku potrawom, ale tak??e u??atwia??y ich trawienie. Przepis Pliniusza udoskonali?? prefekt Galii, Palladius zlecajÄ?c ucieranie proszku gorczycy z octem, miodem oraz oliwiÄ?. Rozkwit popularno??ci musztarda zawdziÄ?cza r??wnie?? kr??lowi Karolowi Wielkiemu, kt??ry permanentnie jada?? sa??atÄ? przyrzÄ?dzonÄ? z listk??w m??odej gorczycy. Masowa produkcja musztardy rozpoczÄ???a siÄ? jednak dopiero w XIII wieku, we francuskim miasteczku Dijon, kt??re do dzi?? uwa??ane jest za â?žmekkÄ?â? tej przyprawy. FurorÄ? robi??a ona, nie tylko we Francji, ale tak??e na dworze papie??y we W??oszech, gdzie w epoce wczesnego ??redniowiecza zrodzi?? siÄ? nawet lukratywny zaw??d musztardnika. NajwiÄ?cej jednak dla rozs??awienia musztardy zrobi?? papie?? Klemens VII, kt??ry u??ywa?? jej nie tylko do miÄ?s, ale tak??e do ser??w, ciastek czy lod??w. Nie dziwi wiÄ?c fakt, ??e rozpÄ?ta??o siÄ? w??wczas prawdziwe musztardowe szale??stwo. Wymy??lano coraz to nowsze receptury, tak by zadowoliÄ? papieskie podniebienie. Musztarda stawa??a siÄ? coraz bardziej wykwintnym dodatkiem, wzbogacanym zio??ami, paprykÄ?, waniliÄ?, likierem pomara??czowym. Specjalnie dla pa?? przygotowywano jÄ? nawet na szampanie. Do Polski ta przyprawa dotar??a wraz z Napoleonem. Jednak poczÄ?tkowo Polacy nie znali jej zastosowania i traktowali jÄ? jako deser, jedzÄ?c ??y??eczkami po obiedzie.

 

Kulisy produkcji musztardy

MusztardÄ? robi siÄ? przede wszystkim z gorczycy: bia??ej lub czarnej. To w??a??nie tej ro??linie przyprawa zawdziÄ?cza sw??j aromat i smak. Do produkcji potrzebnych jest tak??e kilkana??cie innych sk??adnik??w m.in. woda, ocet, s??l, cukier, ziele angielskie, li??cie laurowe, pieprz, ga??ka muszkato??owa oraz przyprawy. Oczywi??cie 30 lat temu masowe wytwarzanie musztardy zajmowa??o du??o wiÄ?cej czasu ni?? teraz. Pierwotnie wszystkie sk??adniki wsypywano do wielkiej kadzi, kt??ra mie??ci??a blisko 200 litr??w wody oraz mieszano do uzyskania gÄ?stej masy i magazynowano w beczkach. BeczkÄ? wa??Ä?cÄ? ok. 100 kg zazwyczaj w??asnorÄ?cznie przetransportowywano do innego magazynu, w kt??rym odbywa??a siÄ? finalizacja produkcji. MusztardÄ? do kolejnych s??oik??w lub tubek dozowano pompkÄ?, podobnÄ? do przepompowania paliwa. RÄ?cznie naklejano etykiety, instalowano wieczka i pakowano do skrzy??. W â?žMusztardachâ? (tak by??y nazwane dzia??y produkcyjne) zatrudniano oko??o 7 os??b.

 

- Dzisiaj tÄ? pracÄ? zastÄ?pujÄ? maszyny, a ludzkie rÄ?ce sÄ? potrzebne jedynie do ich obs??ugi. PracÄ? u??atwia nowoczesna technologia, komputery i znakomici specjali??ci. Ale gwarancja smaku to nie tylko najlepsze urzÄ?dzenia, to tak??e tradycyjne, polskie receptury u??ywane do produkcji musztard. W naszej dzia??alno??ci od zawsze odwo??ujemy siÄ? do bogatej przesz??o??ci - m??wi Tomasz Kwa??niewski, manager firmy MOSSO.

 

Dijon, Sarepska i Czeska

Istnieje wiele odmian musztardy o r????nych smakach i aromatach â?? od ostrych, przez bardzo ??agodne, po niemal s??odkie. Diabe?? tkwi w szczeg????ach. Wa??ny jest nie tylko poziom rozdrobnienia musztardy, czy proporcje podstawowych sk??adnik??w, ale tak??e dodatki takie jak: chrzan, mi??d czy papryka chili. To w??a??nie dziÄ?ki nim powstajÄ? r????ne rodzaje musztard. Z badania przeprowadzonego przez markÄ? MOSSO wynika, ??e 3 najpopularniejsze to: dijon, kt??rÄ? wybiera 56 proc. smakoszy, sarepska â?? 25 proc. oraz czeska â?? 12 proc. Musztarda dijon, â?žkr??lowaâ? przypraw, powsta??a dziÄ?ki Jeanowi Naigeonowi , kt??ry w tradycyjnej recepturze zastÄ?pi?? ocet moszczem winnym, czyli kwa??nym sokiem z niedojrza??ych winogron, co uczyni??o jÄ? bardziej g??adszÄ? oraz ??agodniejszÄ? od innych gatunk??w. Dijon charakteryzuje siÄ? typowym ostrym, wyczuwalnie s??onym smakiem oraz kremowÄ? konsystencjÄ?. Francuzi podajÄ? jÄ? tak??e z bagietkÄ? przed posi??kiem i tworzÄ? na jej bazie znakomite sosy. Natomiast musztarda sarepska produkowana jest z gorczycy uprawianej g????wnie na terenie Rosji, w Sarepcie (dzi?? Krasnoarmiejsk). Doceniany jest jej wyrazisty smak, gruboziarnista struktura oraz odpowiednia kompozycja r????nych przypraw. Idealnie pasuje do miÄ?s, sa??atek i kanapek oraz jako sk??adnik marynaty do pieczeni. Ostatnia na podium znalaz??a siÄ? musztarda czeska, kt??ra zaskakuje maria??em ostrego i wyrazistego smaku, jak te?? nuty s??odyczy. Tajemnica jej receptury tkwi w po??Ä?czeniu drobno zmielonych ziaren gorczycy z odrobinÄ? octu, szczyptÄ? cukru i przyprawami. â?žCzeszkaâ? komponuje siÄ? z potrawami miÄ?snymi, bÄ?dÄ?c niezastÄ?pionym dodatkiem do grillowanych przysmak??w.

 

ZaskakujÄ?ce w??a??ciwo??ci

Musztarda jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kanapek, przekÄ?sek czy dressing??w. Ma??o kto zna jej zaskakujÄ?ce w??a??ciwo??ci. Najnowsze badania wskazujÄ?, ??e musztardy powinni u??ywaÄ? szczeg??lnie mÄ???czy??ni, gdy?? zwiÄ?ksza ona masÄ? miÄ???niowÄ?. Wszystko za sprawÄ? homobrasinolidy czyli tzw. steryd??w ro??linnych, kt??re zwiÄ?kszajÄ? apetyt oraz rozmiary w????kien miÄ???niowych. Ciekawe jest tak??e zastosowanie tej przyprawy w medycynie czy kosmetyce. Udowodniono, ??e musztarda dzia??a kojÄ?co na zmÄ?czenie, dajÄ?c rozlu??nienie naszym miÄ???niom â?? wystarczy dodaÄ? kilka ??y??ek do kÄ?pieli oraz tak??e na b??l plec??w. Na zapalenie zatok czy gard??a mo??na przygotowaÄ? specjalnÄ? miksturÄ? do p??ukania, mieszajÄ?c musztardÄ? z sokiem z cytryny, ??y??eczkÄ? soli, miodu i po??owÄ? szklanki ciep??ej wody. W kosmetyce natomiast stosowana jest jako maseczka, ??agodzÄ?ca sk??rÄ? twarzy i cia??a.

 

Ukoronowaniem zas??ug tej przyprawy jest wybudowane na jej cze??Ä? Muzeum Musztardy, kt??re znajduje siÄ? w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Zbiory muzeum obejmujÄ? ponad cztery tysiÄ?ce opakowa?? szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 innych krajach ??wiata. Od 1991 roku z inicjatywy kustosza muzeum, Barryâ??ego Levensonâ??a, ka??dego roku w pierwszÄ? niedzielÄ? sierpnia musztarda obchodzi swoje miÄ?dzynarodowe ??wiÄ?to.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 113 Views
    • 1 Posts
    • 247 Views
    • 1 Posts
    • 257 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania. Regulamin