Skocz do zawartości

Ciri

Kremowy sos grzybowy

Rekomendowane odpowiedzi

Sk??adniki

4 gar??ci grzyb??w suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki)

1 du??a cebula

5 dag mas??a prawdziwego

szczypta czosnku granulowanego

2 ma??e listki laurowe

4 ziarna ja??owca

3 kulki ziela angielskiego

du??a szczypta suszonego rozmarynu

s??l i pieprz do smaku

1 czubata ??y??ka mÄ?ki pszennej

 

 

Etapy przygotowania

 

Grzyby wyp??ukaÄ? i namoczyÄ? w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinÄ?. WyjÄ?Ä? grzyby,wodÄ? w kt??rej siÄ? moczy??y przecedziÄ?. W??o??yÄ? do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankÄ? odstawiÄ? do wystudzenia), dodaÄ? listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem no??a ziarna ja??owca i gotowaÄ? ok.30 minut. CebulÄ? pokroiÄ? w kosteczkÄ?. Mas??o rozpu??ciÄ? na patelni, wsypaÄ? cebulÄ?,opr??szyÄ? czosnkiem granulowanym, zeszkliÄ? cebulÄ?.ZasypaÄ? mÄ?kÄ?.Zasma??yÄ? chwilÄ?, po czym dolewaÄ? cienkim strumyczkiem odstawionÄ? wcze??niej zimnÄ? wodÄ? z moczenia grzyb??w. energicznie mieszajÄ?c, by nie robi??y siÄ? grudki. WlaÄ? zasma??kÄ? do gotujÄ?cych siÄ? grzyb??w i mieszajÄ?c zagotowaÄ?.WyjÄ?Ä? listki laurowe i ziele angielskie . Ca??y sos zmiksowaÄ? np. blenderem na jednolity kremowy sos.DoprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. Taki sos idealnie nadaje siÄ? na wigilijny st????, ale i pasuje do da?? miÄ?snych.Tak jak na zdjÄ?ciu np. do klopsik??w z kaszÄ?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
 
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


DarkSiders.pl Powered by Invision Community

AdBlock Extension Detected!

Our website is made possible by displaying online advertisements to our members.

Please disable AdBlock browser extension first, to be able to use our community.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania. Regulamin