Welcome to The Forum

𝒁𝒂𝒓𝒆𝒋𝒆𝒔𝒕𝒓𝒖𝒋 𝒔𝒊ę 𝒕𝒆𝒓𝒂𝒛, 𝒂𝒃𝒚 𝒖𝒛𝒚𝒔𝒌𝒂ć 𝒅𝒐𝒔𝒕ę𝒑 𝒅𝒐 𝒘𝒔𝒛𝒚𝒔𝒕𝒌𝒊𝒄𝒉 𝒏𝒂𝒔𝒛𝒚𝒄𝒉 𝒇𝒖𝒏𝒌𝒄𝒋𝒊. 𝑷𝒐 𝒛𝒂𝒓𝒆𝒋𝒆𝒔𝒕𝒓𝒐𝒘𝒂𝒏𝒊𝒖 𝒔𝒊ę 𝒊 𝒛𝒂𝒍𝒐𝒈𝒐𝒘𝒂𝒏𝒊𝒖 𝒃ę𝒅𝒛𝒊𝒆𝒔𝒛 𝒎ó𝒈ł 𝒕𝒘𝒐𝒓𝒛𝒚ć 𝒕𝒆𝒎𝒂𝒕𝒚, 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒌𝒐𝒘𝒂ć 𝒐𝒅𝒑𝒐𝒘𝒊𝒆𝒅𝒛𝒊 𝒘 𝒊𝒔𝒕𝒏𝒊𝒆𝒋ą𝒄𝒚𝒄𝒉 𝒘ą𝒕𝒌𝒂𝒄𝒉, 𝒛𝒂𝒑𝒆𝒘𝒏𝒊𝒂ć 𝒓𝒆𝒑𝒖𝒕𝒂𝒄𝒋ę 𝒊𝒏𝒏𝒚𝒎 𝒄𝒛ł𝒐𝒏𝒌𝒐𝒎, 𝒛𝒂𝒌ł𝒂𝒅𝒂ć 𝒘ł𝒂𝒔𝒏𝒆𝒈𝒐 𝒑𝒓𝒚𝒘𝒂𝒕𝒏𝒆𝒈𝒐 𝒌𝒐𝒎𝒖𝒏𝒊𝒌𝒂𝒕𝒐𝒓𝒂, 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒌𝒐𝒘𝒂ć 𝒂𝒌𝒕𝒖𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒄𝒋𝒆 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒖𝒔𝒖, 𝒛𝒂𝒓𝒛ą𝒅𝒛𝒂ć 𝒔𝒘𝒐𝒊𝒎 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒊𝒍𝒆𝒎 𝒊 𝒘𝒊𝒆𝒍𝒆 𝒘𝒊ę𝒄𝒆𝒋. 𝑻𝒂 𝒘𝒊𝒂𝒅𝒐𝒎𝒐ść 𝒛𝒐𝒔𝒕𝒂𝒏𝒊𝒆 𝒖𝒔𝒖𝒏𝒊ę𝒕𝒂 𝒑𝒐 𝒛𝒂𝒍𝒐𝒈𝒐𝒘𝒂𝒏𝒊𝒖 𝒔𝒊ę.ℤ𝕒𝕣𝕖𝕛𝕖𝕤𝕥𝕣𝕦𝕛 𝕤𝕚ę 𝕥𝕖𝕣𝕒𝕫, 𝕒𝕓𝕪 𝕦𝕫𝕪𝕤𝕜𝕒ć 𝕕𝕠𝕤𝕥ę𝕡 𝕕𝕠 𝕨𝕤𝕫𝕪𝕤𝕥𝕜𝕚𝕔𝕙 𝕟𝕒𝕤𝕫𝕪𝕔𝕙 𝕗𝕦𝕟𝕜𝕔𝕛𝕚. ℙ𝕠 𝕫𝕒𝕣𝕖𝕛𝕖𝕤𝕥𝕣𝕠𝕨𝕒𝕟𝕚𝕦 𝕤𝕚ę 𝕚 𝕫𝕒𝕝𝕠𝕘𝕠𝕨𝕒𝕟𝕚𝕦 𝕓ę𝕕𝕫𝕚𝕖𝕤𝕫 𝕞ó𝕘ł 𝕥𝕨𝕠𝕣𝕫𝕪ć 𝕥𝕖𝕞𝕒𝕥𝕪, 𝕡𝕦𝕓𝕝𝕚𝕜𝕠𝕨𝕒ć 𝕠𝕕𝕡𝕠𝕨𝕚𝕖𝕕𝕫𝕚 𝕨 𝕚𝕤𝕥𝕟𝕚𝕖𝕛ą𝕔𝕪𝕔𝕙 𝕨ą𝕥𝕜𝕒𝕔𝕙, 𝕫𝕒𝕡𝕖𝕨𝕟𝕚𝕒ć 𝕣𝕖𝕡𝕦𝕥𝕒𝕔𝕛ę 𝕚𝕟𝕟𝕪𝕞 𝕔𝕫ł𝕠𝕟𝕜𝕠𝕞, 𝕫𝕒𝕜ł𝕒𝕕𝕒ć 𝕨ł𝕒𝕤𝕟𝕖𝕘𝕠 𝕡𝕣𝕪𝕨𝕒𝕥𝕟𝕖𝕘𝕠 𝕜𝕠𝕞𝕦𝕟𝕚𝕜𝕒𝕥𝕠𝕣𝕒, 𝕡𝕦𝕓𝕝𝕚𝕜𝕠𝕨𝕒ć 𝕒𝕜𝕥𝕦𝕒𝕝𝕚𝕫𝕒𝕔𝕛𝕖 𝕤𝕥𝕒𝕥𝕦𝕤𝕦, 𝕫𝕒𝕣𝕫ą𝕕𝕫𝕒ć 𝕤𝕨𝕠𝕚𝕞 𝕡𝕣𝕠𝕗𝕚𝕝𝕖𝕞 𝕚 𝕨𝕚𝕖𝕝𝕖 𝕨𝕚ę𝕔𝕖𝕛. 𝕋𝕒 𝕨𝕚𝕒𝕕𝕠𝕞𝕠ść 𝕫𝕠𝕤𝕥𝕒𝕟𝕚𝕖 𝕦𝕤𝕦𝕟𝕚ę𝕥𝕒 𝕡𝕠 𝕫𝕒𝕝𝕠𝕘𝕠𝕨𝕒𝕟𝕚𝕦 𝕤𝕚ę.

Ciri

Gołąbki drobiowe

Rekomendowane odpowiedzi

Sk??adniki

 

Bia??a kapusta

1,5 szklanki ry??u

1 kg kurczaka (w ca??o??ci)

2 du??e cebule

1 puszka pomidor??w w puszce

1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej

majeranek, wegeta, pieprz, s??l, ??wie??a pietruszka

 

 

Przygotowanie

Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam bÄ?dÄ? piersi z kurczaka i udka, z kt??rych musimy ??ciÄ?gnÄ?Ä? miÄ?so. Na korpusie i ko??ciach gotujemy ros????. CebulÄ? kroimy w kostkÄ? i podsma??amy na oliwie z oliwek. Gdy siÄ? lekko zeszkli przyprawiamy majerankiem i wegetÄ?, a nastÄ?pnie dodajemy pokrojonego w kostkÄ? kurczaka. Wszystko doprawiamy solÄ? i pieprzem i podsma??amy do momentu, a?? kurczak bÄ?dzie miÄ?kki.

Gotowe, przestudzone miÄ?so przepuszczamy przez maszynkÄ? do mielenia. Ry?? gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki ry??u : 3 szklanki wody z 1 ??y??eczkÄ? soli. MiÄ?kki ry?? dok??adnie mieszamy z miÄ?sem. Doprawiamy do smaku.

KapustÄ? wrzucamy do gorÄ?cej, solidnie pos??odzonej wody (ok 2 ??y??ek cukru) i gotujemy na ma??ym ogniu, dop??ki nie zmiÄ?knie (czas gotowania zale??y od wielko??ci kapusty). Kiedy ??ciÄ?gniemy miÄ?kkie li??cie z wierzchu mo??e siÄ? okazaÄ?, ??e pod spodem sÄ? twarde. Nale??y wtedy ponownie w??o??yÄ? kapustÄ? do gorÄ?cej wody.

Ciep??e li??cie kapusty faszerujemy miÄ?sem z ry??em i zawijamy. Go??Ä?bki uk??adamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy roso??em. Ca??o??Ä? zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miÄ?kko??ci.

Go??Ä?bki zawijamy podobnie do krokiet??w. SzklankÄ? roso??u wlewamy do rondla, dodajemy pomidory w puszcze, s??l, pieprz i ok 2 ??y??ek cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a nastÄ?pnie mielimy blenderem na g??adki sos. ?y??kÄ? mÄ?ki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciep??ego sosu. Go??Ä?bki podajemy polane sosem i posypane ??wie??Ä? pietruszkÄ?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.