Manga 90 Zgłoś Napisano 11 Luty 2009 Kalmary z czosnkiem 1 1/2 kg kalmar??w 2 ??y??ki soli 6-8 szklanek wody 4 ??y??ki oleju 1 ??y??ka roztartego czosnku 2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina 2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie) 2 ??y??ki drobno posiekanej zielonej pietruszki Sos przyprawowy: drobno posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku 1 szklanka roso??u z kury lub wody 1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej 1 ??y??eczka cukru 1 ??y??ka sosu sojowego 1/4 ??y??eczki pieprzu 1/4 ??y??eczki soli 1/4 ??y??eczki zmielonej kolendry (dowolnieÂ? Kalmary wyp??ukaÄ?, pokrajaÄ? w cienkie paseczki jak makaron. WodÄ? zagotowaÄ? w rondlu, zestawiÄ? z ognia, dodaÄ? kalmary, raz zamieszaÄ?, przelaÄ? do cedzaka, dok??adnie osÄ?czyÄ?. Roz??o??yÄ? na czystej ??ciereczce, przykryÄ? drugÄ?, lekko przyciskajÄ?c osuszyÄ?. Sk??adniki sosu zamieszaÄ?. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, sma??yÄ? mieszajÄ?c przez 10 sek, wsypaÄ? kalmary, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. Kalmary odsunÄ?Ä? na bok patelni, wlaÄ? zamieszany sos na wolne miejsce na patelni, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? do zgÄ?stnienia, wlaÄ? w??dkÄ?, zamieszaÄ?. Sos wymieszaÄ? z kalmarami, polaÄ? olejem sezamowym, posypaÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i sma??onymi warzywami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach