Motylek 5060 Zgłoś Napisano 16 Luty 2009 Pizza cztery sery Ciasto: 375 g mÄ?ki 20 g dro??d??y 1 szklanka letniej wody 4 ??y??ki oleju 1/2 ??y??eczki soli Nadzienie: 40 dag pomidor??w 2 zÄ?bki czosnku 4 listki sza??wi 15 dag mozzarelli 10 dag pecorino 10 dag gorgonzoli 10 dag parmezanu s??l pieprz 4 ??y??ki oliwy MÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, w ??rodku zrobiÄ? wg??Ä?bienie i pokruszyÄ? dro??d??e. WlaÄ? trochÄ? letniej wody i zagnie??Ä? ciasto. MiskÄ? przykryÄ? ??ciereczkÄ? i pozostawiÄ? na 15 minut, aby wyros??o. WlaÄ? resztÄ? wody i olej, dodaÄ? s??l i wyrobiÄ? ciasto. Ponownie przykryÄ? i odstawiÄ? na 30 minut. W tym czasie pomidory sparzyÄ? wrzÄ?tkiem i obraÄ? ze sk??rki. UsunÄ?Ä? pestki i pokroiÄ? w plastry. Czosnek obraÄ? i pokroiÄ? w cienkie plasterki. Li??cie sza??wi przekroiÄ? wzd??u?? na po??owy. Sery (parmezan zetrzeÄ? na tarce) pokroiÄ? w kostkÄ?. Ciasto podzieliÄ? na 4 czÄ???ci i uformowaÄ? z nich kule. Na blacie posypanym mÄ?kÄ? rozwa??kowaÄ? ka??dÄ? z nich na placki o grubo??ci 1/2 cm i umie??ciÄ? na blasze posmarowanej margarynÄ?. Uk??adaÄ? kolejno plastry pomidor??w, czosnku, posypaÄ? solÄ? i pieprzem i posmarowaÄ? przy pomocy pÄ?dzelka olejem. NastÄ?pnie ka??dy placek posypaÄ? serem tak, aby powsta??y 4 r????ne pizze. PrzybraÄ? listkami sza??wi. Piec w mocno nagrzanym piekarniku w temp. 220 st. przez 20 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach