Skocz do zawartości

Motylek

Bacalhau a bras

Rekomendowane odpowiedzi

Bacalhau a bras

 

20 dkg bacalhau, czyli suszonego, solonego dorsza; w naszych realiach mo??na r??wnie?? zastosowaÄ? kawa??ki filet??w dorsza

4 du??e ziemniaki

1 zÄ?bek czosnku

3 jajka

2 ??y??ki posiekanej natki piertuszki

olej najlepiej z oliwek

przyprawy: s??l, pieprz

czarne oliwki

 

 

Je??li u??ywamy orignalnego bacalhau, to nale??y go wymoczyÄ? porzÄ?dnie w wodzie przez noc. Mo??na zmieniaÄ? pare razy wodÄ?, co pozwoli na otrzymanie stosunkowo ma??o s??onej ryby. Naszego polskiego dorsza w postaci filet??w nie trzeba namaczyÄ?.

Czosnek pokrajaÄ? w plasterki i podrumieniÄ? na rozgrzanej oliwie. Czosnek zdjÄ?Ä? z oleju. Ziemniaki obraÄ? i pokrajaÄ? w cienki s??upki o grubo??ci ok. 0,5cm. Ziemniaki dusiÄ? na oleju przez ok. 10-15 min. DodaÄ? rozdrobnione kawa??ki dorsza (kostki 2-3cm) oraz podrumieniony czosnek, wymieszaÄ? z ziemniakami. DoprawiÄ? pieprzem i solÄ?. DusiÄ? przez nastÄ?pne 5 min. DodaÄ? pietruszkÄ?, wymieszaÄ?. Na g??rze umie??ciÄ? rozbe??tane jajka i ogrzewaÄ? pod przykryciem a?? do ??ciÄ?cia jajka.

PodawaÄ? na ciep??o udekorowane plastrami pomidora, sa??atÄ? i oliwkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
 
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


DarkSiders.pl Powered by Invision Community

AdBlock Extension Detected!

Our website is made possible by displaying online advertisements to our members.

Please disable AdBlock browser extension first, to be able to use our community.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania. Regulamin