Motylek 5060 Zgłoś Napisano 25 Marzec 2009 Bacalhau a bras 20 dkg bacalhau, czyli suszonego, solonego dorsza; w naszych realiach mo??na r??wnie?? zastosowaÄ? kawa??ki filet??w dorsza 4 du??e ziemniaki 1 zÄ?bek czosnku 3 jajka 2 ??y??ki posiekanej natki piertuszki olej najlepiej z oliwek przyprawy: s??l, pieprz czarne oliwki Je??li u??ywamy orignalnego bacalhau, to nale??y go wymoczyÄ? porzÄ?dnie w wodzie przez noc. Mo??na zmieniaÄ? pare razy wodÄ?, co pozwoli na otrzymanie stosunkowo ma??o s??onej ryby. Naszego polskiego dorsza w postaci filet??w nie trzeba namaczyÄ?. Czosnek pokrajaÄ? w plasterki i podrumieniÄ? na rozgrzanej oliwie. Czosnek zdjÄ?Ä? z oleju. Ziemniaki obraÄ? i pokrajaÄ? w cienki s??upki o grubo??ci ok. 0,5cm. Ziemniaki dusiÄ? na oleju przez ok. 10-15 min. DodaÄ? rozdrobnione kawa??ki dorsza (kostki 2-3cm) oraz podrumieniony czosnek, wymieszaÄ? z ziemniakami. DoprawiÄ? pieprzem i solÄ?. DusiÄ? przez nastÄ?pne 5 min. DodaÄ? pietruszkÄ?, wymieszaÄ?. Na g??rze umie??ciÄ? rozbe??tane jajka i ogrzewaÄ? pod przykryciem a?? do ??ciÄ?cia jajka. PodawaÄ? na ciep??o udekorowane plastrami pomidora, sa??atÄ? i oliwkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach