Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
forest

Dlaczego należy jeść migdały?

Rekomendowane odpowiedzi

333908368.jpg

fot. Thinkstock

 

W dobrze skomponowanej diecie powinny znale??Ä? siÄ? r????norakie produkty, poniewa?? to zapewnia organizmowi dostawÄ? wszystkich niezbÄ?dnych dla niego sk??adnik??w od??ywczych. Warto, aby po??r??d nich sta??e miejsce zajÄ???y migda??y. D??uga lista ich w??a??ciwo??ci od??ywczych sprawia, i?? sÄ? one wa??ne dla zdrowia, ale tak??e dla urody. I co wa??ne â?? sÄ? bardzo smaczne.

 

Co siÄ? kryje w migda??ach?

Migda??y warto w??Ä?czyÄ? w dietÄ? ze wzglÄ?du na wysokÄ? zawarto??Ä? wapnia, a wiÄ?c g????wnego budulca zÄ?b??w i ko??ci. 100 g migda????w zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Wp??yw migda????w doceniÄ? r??wnie?? osoby czÄ?sto znajdujÄ?ce siÄ? pod wp??ywem stresu, pracujÄ?ce fizycznie i przemÄ?czone, bowiem migda??y to tak??e ??r??d??o magnezu, kt??ry polecany jest w??a??nie w tych stanach.

W migda??ach znajdziemy r??wnie?? cynk, niezbÄ?dny w prawid??owym funkcjonowaniu uk??adu rozrodczego, wzmacniajÄ?cy paznokcie i sk??rÄ?. Ponadto, zawierajÄ? one fosfor - budulec ko??ci i zÄ?b??w oraz potas, kt??ry odpowiedzialny jest za prawid??owÄ? pracÄ? serca, usuwanie produkt??w przemiany materii oraz zaopatrywanie m??zgu w tlen.

 

Migda??y zapewniajÄ? te?? dostawÄ? witamin: przede wszystkim witaminy E, kt??ra jest naturalnym przeciwutleniaczem. Jej regularne spo??ywanie nie tylko obni??a ryzyko wielu chor??b, ale tak??e chroni sk??rÄ? przed pojawieniem siÄ? przedwczesnych zmarszczek i wzmacnia naczynia krwiono??ne. Istotne jest r??wnie?? to, ??e migda??y zawierajÄ? nienasycone kwasy t??uszczowe, kt??re powinny byÄ? systematycznie dostarczane wraz z po??ywieniem. SÄ? one nieodzowne dla prawid??owego funkcjonowania organizmu, miÄ?dzy innymi chroniÄ? przed zawa??em i mia??d??ycÄ?, korzystnie wp??ywajÄ? na pracÄ? m??zgu i zdolno??Ä? koncentracji. MajÄ? te?? wp??yw na stan w??os??w, sk??ry i paznokci.

 

Migda??y dla zdrowia

Migda??y wzmacniajÄ? naszÄ? odporno??Ä?, dziÄ?ki czemu chroniÄ? przed przeziÄ?bieniami. Poleca siÄ? je osobom, kt??re cierpiÄ? na problemy z ci??nieniem tÄ?tniczym czy majÄ? zbyt wysoki poziom cholesterolu, poza tym, migda??y zmniejszajÄ? ryzyko choroby wie??cowej serca. Wskazane sÄ? przy chorobach dr??g ??????ciowych, p??uc, oskrzeli czy uk??adu moczowego. Powinny je??Ä? je kobiety w ciÄ???y â?? neutralizujÄ? przykre objawy zgagi, a tak??e kobiety karmiÄ?ce piersiÄ? â?? migda??y korzystnie wp??ywajÄ? na laktacjÄ?.

 

Migda??y w diecie odchudzajÄ?cej

Migda??y mogÄ? stanowiÄ? doskona??Ä? przekÄ?skÄ? w trakcie diety wyszczuplajÄ?cej. Przede wszystkim dlatego, ??e zapewniÄ? organizmowi wa??ne dla niego sk??adniki od??ywcze, a tak??e regulujÄ? przemianÄ? materii i zapobiegajÄ? odk??adaniu siÄ? t??uszcz??w.

 

Migda??y dla urody

Kolejnym powodem, dla kt??rego po migda??y powinny siÄ?gnÄ?Ä? kobiety w ciÄ???y jest ich wp??yw na sk??rÄ? â?? dziÄ?ki migda??om staje siÄ? ona elastyczna, a to sprawia, ??e jest mniej podatna na rozstÄ?py. Z tego samego powodu zaleca siÄ? stosowanie olejku z wyciÄ?giem z migda????w. Ma on w??a??ciwo??ci nat??uszczajÄ?ce i nawil??ajÄ?ce, zaleca siÄ? go do sk??ry zaczerwienionej i wra??liwej. Olejek migda??owy jest czÄ?stym sk??adnikiem krem??w zapobiegajÄ?cych powstawaniu zmarszczek. Migda??y przetarte na pastÄ? sprawdzÄ? siÄ? doskonale jako maseczka do zniszczonych w??os??w. MaseczkÄ? nak??ada siÄ? na p???? godziny, a nastÄ?pnie myje w??osy szamponem. W??osy stajÄ? siÄ? b??yszczÄ?ce i miÄ?kkie.

 

Migda??y w przepisach

Gar??Ä? migda????w dodana do jogurtu to smaczna i zdrowa przekÄ?ska, ale nie jest to jedyny spos??b na w??Ä?czenie ich w dietÄ?. Warto sprawdziÄ?, jak wykorzystuje siÄ? je w kuchniach ??wiata.

 

W Hiszpanii podaje siÄ? prostÄ? i po??ywnÄ? zupÄ? migda??owÄ?, do kt??rej przygotowania wystarczy 150 g migda????w, litr mleka, s??l i cukier. Sparzone i obrane migda??y miksuje siÄ? na masÄ?, pod koniec dodajÄ?c kilka ??y??ek gorÄ?cego mleka. NastÄ?pnie dolewa siÄ? resztkÄ? mleka, doprawia, gotuje przez ok. 20 min i podaje z bagietkÄ?.

 

Tak??e w Hiszpanii spr??bowaÄ? mo??na nale??nik??w, kt??rych nadzienie sk??ada siÄ? z ubitej krem??wki, po??Ä?czonej z waniliowym serkiem homogenizowanym, cukrem pudrem i p??atkami migda????w. Nale??niki posypuje siÄ? pra??onymi migda??ami.

 

Z kolei horchata to s??ynny walencki nap??j robiony z migda????w ziemnych. Migda??y kilkukrotnie p??ucze siÄ? w zimnej wodzie, potem moczy przez ok. 12 godzin, zn??w p??ucze i suszy. NastÄ?pnie miksuje siÄ?, s??odzi i dodaje laskÄ? cynamonu, pastÄ? przek??ada siÄ? do lod??wki, a po up??ywie kilku godzin przecedza przez p????tno, aby usunÄ?Ä? drobne w????kienka.

 

Z kolei kuchnia arabska s??ynie z potrawy zwanej tad??in, a jedna z jej wersji wymaga u??ycia migda????w. Aby przygotowaÄ? tad??in potrzebny jest nieca??y kilogram miÄ?sa, mo??e byÄ? to kurczak lub jagniÄ?cina, 400 g szalotek, 150 g suszonych ??liwek, czosnek, rodzynki, migda??y, ros???? i oliwa, cynamon, ga??ka muszkato??owa, s??l i pieprz. MiÄ?so miesza siÄ? z przyprawami, podsma??a na rozgrzanej oliwie, zalewa szklankÄ? roso??u i dusi, a po godzinie wyjmuje siÄ? cynamon. NastÄ?pnie dodaje siÄ? zrumienionÄ? cebulkÄ?, ??liwki, rodzynki i ca??o??Ä? dusi siÄ? jeszcze kolejne p???? godziny. Tad??in podaje siÄ? posypany upra??onymi p??atkami migda????w.

 

Migda??y zajmujÄ? wa??ne miejsce r??wnie?? w kuchni hinduskiej, tam uwa??ane sÄ? za rarytas podawany na specjalne okazje. PrzyrzÄ?dza siÄ? z nich sorbety, dodaje do lod??w, ciasteczek i pudding??w. Pra??onymi p??atkami migda????w posypuje siÄ? kormÄ?, czyli potrawÄ? z miÄ?sa (lub warzyw) duszonego w jogurcie, doprawionego imbirem, kardamonem, kminkiem.

 

Z dodatkiem migda????w przyrzÄ?dza siÄ? tak??e dania warzywne: potrzebne sÄ? pokrojone w plastry pieczarki, cukinia, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, czosnek, imbir, a tak??e kubeczek naturalnego, gÄ?stego jogurtu, ??wie??a miÄ?ta, pieprz w ziarenkach, li??Ä? laurowy, mielona kurkuma i kolendra, garam masala oraz 25 g migda????w. Na rozgrzany olej wrzuca siÄ? pieprz, li??Ä? laurowy, cebulÄ? i czosnek, po ok. 3 min. zmniejsza siÄ? ogie?? i dodaje przyprawy, a po chwili tak??e warzywa, miÄ?tÄ? i imbir. Gdy warzywa przykryjÄ? siÄ? przyprawami, dolewa siÄ? do nich wodÄ? i gotuje, a?? jÄ? wch??onÄ?. Kiedy bÄ?dÄ? gotowe, zalewa siÄ? je jogurtem i posypuje migda??ami.

Inspiracji, jak wykorzystaÄ? migda??y w kuchni, mo??emy znale??Ä? bardzo wiele, a z powodu ich prozdrowotnych w??a??ciwo??ci, warto to robiÄ? jak najczÄ???ciej.

 

 

??r??d??o fitness.wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 80 Views
    • 5 Posts
    • 298 Views
    • 5 Posts
    • 347 Views
    • 2 Posts
    • 330 Views
    • 2 Posts
    • 132 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.