forest 7041 Napisano 1 Luty 2012 fot. Thinkstock Umieralno??Ä? z powodu nowotwor??w ciÄ?gle wzrasta. Pomimo licznych bada?? i postÄ?p??w technicznych nadal zdajemy siÄ? byÄ? bezsilni wobec raka. A co je??li lek na tÄ? ??miertelnÄ? chorobÄ? zosta?? ju?? dawno odkryty i jest dostÄ?pny ka??demu, tanim kosztem, po prostu w przyrodzie? Liczba nowotwor??w z??o??liwych w Polsce stale ro??nie. Jak podaje Zak??ad Epidemiologii i Prewencji Nowotwor??w w Warszawie, w 1963 roku umar??o z tej przyczyny 34 500 os??b. W 2001 roku ju?? 86 443. WiÄ?cej przypadk??w zachorowa?? rozpoznaje siÄ? u mÄ???czyzn. Prognozy epidemiologiczne zdajÄ? siÄ? wskazywaÄ? kolejny wzrost zachorowa?? i zgon??w z powodu nowotwor??w z??o??liwych w Polsce. Problem ten mo??e zw??aszcza dotyczyÄ? os??b powy??ej 65. roku ??ycia. Przyczyny Co tak naprawdÄ? powoduje raka? Nie istnieje jedna odpowied?? na to pytanie. Naukowcy wymieniajÄ? m.in.: stres, palenie papieros??w, nadmiernÄ? ilo??Ä? alkoholu, toksyczne dodatki w ??ywno??ci, zbyt intensywne opalanie. Chodzi przede wszystkim o z??y styl ??ycia. Brak ruchu, brak snu, niedojadanie lub przejadanie, przepracowywanie siÄ? zar??wno fizyczne, jak i umys??owe. To wszystko os??abia nasze zdrowie, pojawiajÄ? siÄ? pierwsze choroby, kt??re p????niej mogÄ? przekszta??ciÄ? siÄ? w z??o??liwe nowotwory. - Niestety, og??lna kondycja zdrowotna ludzi jest s??aba. A przecie?? bardzo du??o m??wi siÄ? o konieczno??ci poprawy jako??ci ??ycia, prowadzonych jest du??o program??w edukacyjnych w tym zakresie. Jednak bardzo powoli dociera do naszej ??wiadomo??ci spos??b, w jaki powinni??my postÄ?powaÄ? â?? m??wi Iwona Nalepa, konsultant medyczny Akademii Medycznej w Gda??sku. - Nie czytamy etykiet zakupionych produkt??w, du??o rzeczy robimy szybko, niekoniecznie patrzÄ?c na jako??Ä?, ciÄ?gle siÄ? spieszymy, mamy bardzo du??o na g??owie, a o braku ruchu nie warto nawet wspominaÄ?. Takie z??e nawyki prowadzÄ? do utraty cennych witamin w naszym organizmie. Istnieje teoria, ??e w??a??nie brak jednej z nich -witaminy B17, jest g????wnÄ? przyczyna nowotwor??w. Tajemnica witaminy B17 Ponad 50 lat temu biochemik dr Ernst Krebs zidentyfikowa?? i wyodrÄ?bni?? witaminÄ? B17 oraz stwierdzi??, ??e rak jest po prostu skutkiem jej niedoboru. Bardzo ma??o jest jej w naszej obecnej diecie, a styl ??ycia zmniejsza jej ilo??Ä? w naszych organizmach. - Witamina B17 to inaczej amigdalina. Mo??na jÄ? otrzymaÄ? z pestek brzoskwi??, czere??ni, moreli czy ??liwy, czyli z naturalnych owoc??w bez zbÄ?dnej chemii â?? m??wi Iwona Nalepa. Skoro istnieje taka zdrowa metoda na raka to dlaczego nie jest ona rozpowszechniona i powszechnie stosowana? Jak g??oszÄ? doniesienia prasowe, naukowiec zosta?? skrytykowany przez miÄ?dzynarodowe kampanie farmaceutyczne, kt??re zbojkotowa??y jego badania. Co jaki?? czas temat ten powraca. Kolejni naukowcy pr??bujÄ? dowie??Ä? s??uszno??Ä? teorii dr Krebsa, jednak jak do tej pory przypuszczenia Krebsa pozostajÄ? tylko w sferze domniema?? naukowych. - Dla mnie to bardzo ciekawa sprawa. Staram siÄ? na bie??Ä?co ??ledziÄ? kolejne doniesienia naukowe w tej sprawie i codziennie jadam pestki, aby zapewniÄ? sobie ten wa??ny sk??adnik w organizmie â?? dodaje konsultant medyczny. Niew??a??ciwa dieta? Aby przekonaÄ? siÄ?, ??e nasza dieta jest uboga w witaminÄ? B17, wystarczy spojrzeÄ? na to, co jemy dzi??, a co jedli??my kiedy??. Dawniej chleb mia?? domieszkÄ? nasion prosa i lnu, kt??re zawierajÄ? ten cenny zwiÄ?zek. Obecne pieczywo ??ytnie czy pszeniczne nie ma go w og??le. Domowe konfitury i d??emy kiedy?? zawiera??y pokruszone nasiona ??liwek, czere??ni, jab??ek, moreli. Dzi?? ju?? rzadko siÄ? to praktykuje. Badania dowodzÄ? tak??e, ??e istnieje himalajskie plemiÄ?, kt??re nigdy nie zachorowa??o na raka, bo jego dieta obfituje w morele i proso. Gdzie szukaÄ?? WitaminÄ? B17 znajdziemy w ziarnach owoc??w (jab??ek, moreli, wi??ni, brzoskwi??, nektarynek, gruszek, ??liwki), fasoli (bobu, ciecierzycy, soczewicy, fasoli p????ksiÄ???ycowatej, mung, ozdobnej), orzeszkach (gorzkich migda????w, nerkowc??w), jagodach, je??ynach, aronii, ??urawinie b??otnej, dzikim bzie, malinach, truskawkach, jÄ?czmieniu, brÄ?zowym ry??u, gryce, prosie, w nasionach lnu, w sezamie, ziarnach ??yta i pszenicy, pÄ?dach bambusa, a tak??e trawach i dzikiej hortensji. ??r??d??o fitness.wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach