forest 7041 Napisano 3 Luty 2012 JedzÄ?c surowe ostrygi, mo??na nabawiÄ? siÄ? grypy ??o??Ä?dkowej / Shutterstock Wykwintny posi??ek mo??e sko??czyÄ? siÄ? zaka??eniem gro??nym wirusem, wywo??ujÄ?cym grypÄ? ??o??Ä?dkowÄ? - alarmujÄ? brytyjscy eksperci, kt??rzy wykazali zatrwa??ajÄ?cÄ? liczbÄ? owoc??w morza zainfekowanych norowirusami. Ostre zaka??enie ??o??Ä?dkowo-jelitowe, potocznie zwane grypÄ? ??o??Ä?dkowÄ?, wywo??ywane jest przez norowirusy. Choroba ma gwa??towny przebieg - objawia siÄ? wysokÄ? gorÄ?czkÄ?, silnymi wymiotami i biegunkÄ?, kt??re szybko prowadzÄ? do ostrego odwodnienia organizmu. Grypa ??o??Ä?dkowa jest bardzo zara??liwa - wystarczy, ??e jeden cz??onek rodziny z??apie wirusa, a zachorujÄ? pozostali. Sytuacji nie u??atwia fakt, ??e norowirus lubi niskie temperatury, wiÄ?c zimÄ? zbiera tragiczne ??niwo. Dlatego alarm brytyjskich naukowc??w trzeba wziÄ?Ä? bardzo serio. Eksperci z Food Standards Agency (FSA) ostrzegajÄ?, ??e a?? trzy czwarte ostryg z hodowli w Wielkiej Brytanii zaka??onych jest norowirusami - czytamy w serwisie naukowym BBC. Badaniu poddano 8000 ostryg z 39 hodowli. To podobno wierzcho??ek g??ry lodowej. Nie mo??na bowiem poznaÄ? prawdziwej skali zagro??enia, gdy?? nie ma norm dotyczÄ?cych pomiaru poziomu norowirus??w w ostrygach i innych owocach morza. Trudno wiÄ?c okre??liÄ?, kiedy ??ywno??Ä? stanowi zagro??enie dla ludzi. Co wiÄ?c nam pozostaje? Na pewno nale??y unikaÄ? jedzenia surowych lub tylko lekko podgotowanych owoc??w morza, zw??aszcza ostryg. ??r??d??o: BBC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach