Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
forest

Smażone wcale nie musi być niezdrowe!

Rekomendowane odpowiedzi

3010826-300-227.jpg

Uczeni dowiedli, ??e nie ma ??adnego zwiÄ?zku pomiÄ?dzy jedzeniem sma??onego na oliwie jedzenia i wzrostem ryzyka chor??b serca / Shutterstock

 

Dobre wiadomo??ci dla amator??w sma??onych potraw. MogÄ? je??Ä? swoje ulubione dania do woli. Bo nie ma dowod??w na to, ??e sma??enie na oliwie lub oleju s??onecznikowych sprzyja chorobom serca i przedwczesnej ??mierci.

 

Czynniki powodujÄ?ce choroby serca - wysokie ci??nienie i wysoki poziom cholesterolu we krwi - od zawsze ??Ä?czone by??y z jedzeniem sma??onych rzeczy. Naukowcy z Hiszpanii zdecydowali siÄ? sprawdziÄ? tÄ? zale??no??Ä?.

 

W tym celu przeanalizowali nawyki gotowania i stan zdrowia 41 tys. os??b w wieku od 29 do 69 lat, kt??re nie mia??y zdiagnozowanych chor??b serca. Badane osoby zosta??y podzielone na cztery grupy, w zale??no??ci od ilo??ci sma??onego jedzenia w ich menu.

 

W trakcie zaplanowanych na 11 lat bada?? odnotowano 606 przypadk??w majÄ?cych zwiÄ?zek z chorobami serca i 1134 zgon??w.

W ??r??dziemnomorskim kraju, gdzie oliwa i olej s??onecznikowy sÄ? najczÄ???ciej u??ywanymi do sma??enia rodzajami t??uszczu nie zaobserwowano ??adnego zwiÄ?zku pomiÄ?dzy konsumpcjÄ? sma??onego jedzenia i wzrostem ryzyka chor??b serca lub ??mierci - stwierdzi?? Pillar Guallar-Castillon z Autonomicznego Uniwersytetu w Madrycie.

 

W materia??ach towarzyszÄ?cych, Michael Leitzmann z Uniwersytetu w Regensburgu w Niemczech zauwa??y??, ??e badania podwa??ajÄ? powszechny poglÄ?d, ??e "sma??one jedzenie jest niezdrowe dla serca".

 

Doda?? jednak, ??e nie oznacza to, ??e jedzenie typu 'fish and chips' nie bÄ?dzie mia??o konsekwencji zdrowotnych". Wa??ny jest spos??b przygotowania jedzenia np. rodzaj u??ytego oleju - ostrzega Leitzmann.

 

Autorzy bada?? podkre??lajÄ?, ??e przeprowadzone one by??y w Hiszpanii, kraju, w kt??rym w kuchni dominuje oliwa z oliwek i olej s??onecznikowy. Wyniki mogÄ? nie mieÄ? odniesienia do kraj??w, w kt??rych powszechnie u??ywa siÄ? do sma??enia innych olej??w i t??uszcz??w.

 

 

 

(Healthday)

??r??d??o: PAP Life

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.