forest 7041 Napisano 25 Luty 2012 Zajadaj siÄ? pomara??czami i grejpfrutami, zanim zdetronizujÄ? je nasze owoce sezonowe. Warto. Cytrusy to nie tylko bomba witamin, kt??re wzmacniajÄ? odporno??Ä?. Naukowcy wykazali, ??e obfitujÄ? w sk??adniki, kt??re chroniÄ? przed gro??nÄ? chorobÄ? m??zgu. Dieta obfitujÄ?ca w cytrusy chroni przed udarem m??zgu - dowiedli brytyjscy uczeni z Norwich Medical School in the University of East Anglia w badaniu trwajÄ?cym a?? 14 lat i obejmujÄ?cym prawie 70 tysiÄ?cy kobiet. Okaza??o siÄ?, ??e ryzyko schorzenia by??o o 19 procent ni??sze u pa??, kt??re jad??y du??o pomara??czy i grejpfrut??w w por??wnaniu z paniami, kt??re siÄ?ga??y po te owoce sporadycznie - podaje "Daily Mail", powo??ujÄ?c siÄ? na publikacjÄ? w "Stroke". Co istotne, choÄ? badanie by??o przeprowadzone z udzia??em kobiet, uczeni zapewniajÄ?, ??e ich wyniki z powodzeniem mo??na odnie??Ä? do mÄ???czyzn. W czym tkwi si??a cytrus??w? Ot???? zawierajÄ? du??Ä? dawkÄ? flawonoid??w odpowiedzialnych za prawid??owÄ? pracÄ? uk??adu krÄ???enia oraz majÄ?cych w??a??ciwo??ci przeciwzapalne, jak r??wnie?? dzia??ajÄ?cych antyoksydacyjnie. Uczeni bli??ej przyjrzeli siÄ? podklasom flawonoid??w i wiÄ?zali ich dzia??anie z obni??eniem ryzyka udaru m??zgu. Wed??ug badaczy przed udarem chroniÄ? zar??wno owoce, jak i soki. Dobra dawka flawon??w to oko??o 45 mg na dzie??. Warto wiedzieÄ?, ??e szklanka gotowego soku pomara??czowego kupionego w sklepie to od 20 do 50 mg flawon??w w zale??no??ci od tego, jak owoce by??y przetwarzane, a nastÄ?pnie przechowywany nap??j. PodsumowujÄ?cy wyniki bada?? dr Sharlin Ahmed z The Stroke Association przyzna??: Wszyscy wiemy, ??e spo??ywanie du??ej ilo??ci ??wie??ych owoc??w i warzyw jest dobre dla zdrowia. Badanie to wykazuje, ??e jedzenie owoc??w cytrusowych, a w szczeg??lno??ci pomara??czy i grejpfrut??w, kt??re obfitujÄ? w witaminÄ? C, mo??e pom??c obni??yÄ? ryzyko udaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach