forest 7041 Napisano 25 Luty 2012 Zda?? na temat czy unikaÄ?, czy wrÄ?cz przeciwnie, postawiÄ? na wÄ?glowodany w naszej diecie, jest mn??stwo. Kwestie ??ywienia sÄ? zawsze wzglÄ?dne i zale??ne od sytuacji w jakiej siÄ? znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, kt??rzy nie lubiÄ? wysi??ku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieÄ? wÄ?glowodanowy ??wiat i nie wpa??Ä? w â?žs??odkÄ? pu??apkÄ?â? rozmawiamy ze specjalistÄ? dietetykiem wsp????pracujÄ?cym z firmÄ? Good Food â?? Ma??gorzatÄ? ZdrojewskÄ?. Od czas??w lekcji biologii powszechnie znamy nazwÄ? wÄ?glowodany. Czy mo??na w ??atwy spos??b wyt??umaczyÄ? czym w??a??ciwie sÄ? i jak siÄ? dzielÄ?? Czy rzeczywi??cie sÄ? dla nas szkodliwe? â?? Oczywi??cie. SÄ? to inaczej sacharydy, czyli najpro??ciej m??wiÄ?c cukry, wielka grupa zwiÄ?zk??w chemicznych. WÄ?glowodany to zwiÄ?zki organiczne, kt??re ze wzglÄ?du na budowÄ? dzielÄ? siÄ? na cukry proste â?? monosacharydy i cukry z??o??one â?? oligosacharydy oraz polisacharydy. Do grupy wÄ?glowodan??w nale??y np. glukoza, laktoza sacharoza, a tak??e skrobia. Ze wzglÄ?du na to, ??e jest to du??a grupa, nie powinni??my uog??lniaÄ? wp??ywu wÄ?glowodan??w na nasz organizm. WÄ?glowodany sÄ? nam bardzo potrzebne, tylko muszÄ? znale??Ä? siÄ? w diecie w odpowiedniej formie. Jaka jest zatem r????nica miÄ?dzy wÄ?glowodanami prostymi, a z??o??onymi? â?? Cukry proste (wÄ?glowodany proste) zawierajÄ? w swojej budowie tylko jednÄ? jednostkÄ? cukrowÄ?. Cukry z??o??one (wÄ?glowodany z??o??one) zawierajÄ? dwie i wiÄ?cej jednostek cukrowych. Cukrem prostym jest np. glukoza. Cukrem z??o??onym jest np. sacharoza, kt??ra w swojej budowie zawiera glukozÄ? i fruktozÄ?. Skrobia tak??e jest cukrem z??o??onym, ale w swojej budowie zawiera setki a nawet tysiÄ?ce jednostek glukozy. Dla naszego zdrowia korzystniejsze sÄ? cukry z??o??one. Niestety w dzisiejszych czasach w diecie przeciÄ?tnego Polaka zbyt du??o jest cukr??w prostych i sacharozy (cukier u??ywany do s??odzenia) pochodzÄ? w wiÄ?kszo??ci z oczyszczonych i wysokoprzetworzonych produkt??w oraz s??odyczy. Cukry dostarczane w takiej formie sÄ? bardzo szybko trawione i wch??aniane do krwi. W ten spos??b poziom glukozy w organizmie wzrasta bardzo szybko i nasze cia??o, uwalnia insulinÄ?, kt??ra zn??w obni??a poziom cukr??w. Takie dzia??ania prowadzÄ? do tego, ??e po bardzo kr??tkim czasie zn??w czujemy g????d i siÄ?gamy po kolejny posi??ek. Prowadzi to do wzrostu kaloryczno??ci naszej diety. Ponadto nasz organizm nadmiar glukozy przekszta??ca w t??uszcz. WÄ?glowodany proste zawarte w produktach wysokoprzetworzonych, w dwojaki spos??b przyczyniajÄ? siÄ?, wiÄ?c do powstania nadwagi czy oty??o??ci, a co za tym idzie do cukrzycy, chor??b serca i problem??w z krÄ???eniem. WÄ?glowodany z??o??one, rozpadajÄ? siÄ? w naszych organizmach na mniejsze czÄ???ci i organizm musi siÄ? napracowaÄ?, aby m??c z nich w pe??ni korzystaÄ?. WÄ?glowodany zawarte w przetworach zbo??owych z czasem uwalniajÄ? siÄ? w naszym organizmie, zapewniajÄ?c uczucie syto??ci na d??u??szy czas. Dlatego wÄ?glowodany powinny pochodziÄ? z produkt??w zbo??owych, nasion ro??lin strÄ?czkowych, kasz itp. Produkty jak najmniej przetworzone i zbo??owe, dodatkowo zawierajÄ? b??onnik pokarmowy, kt??ry korzystnie oddzia??uje na nasz organizm. Czy uda??oby siÄ? ca??kowicie wyeliminowaÄ? wÄ?glowodany z naszej diety? â?? Po pierwsze by??oby to bardzo trudne, poniewa?? cukry w mniejszej lub wiÄ?kszej ilo??ci znajdujÄ? siÄ? w wiÄ?kszo??ci produkt??w spo??ywczych. Po drugie wÄ?glowodany sÄ? dla cz??owieka podstawowym ??r??d??em energii. Powinni??my zwr??ciÄ? uwagÄ?, aby spo??ywaÄ? produkty, w kt??rych wystÄ?pujÄ? wÄ?glowodany z??o??one. W odr????nieniu od cukr??w prostych pochodzÄ?cych z ??ywno??ci wysokoprzetworzonej, sÄ? one trudniej przyswajalne przez nasz uk??ad pokarmowy. Jeszcze raz podkre??lam, ??e ca??y proces trawienia i wch??aniania trwa o wiele d??u??ej. Energia, kt??rÄ? dostarczajÄ? nam wÄ?glowodany z??o??one, uwalniana jest stopniowo, wiÄ?c wystarcza naszemu organizmowi na d??u??ej. CzÄ?sto nie rozumiejÄ?c dzia??ania wÄ?glowodan??w w naszym organizmie, kiedy czujemy siÄ? senni i zmÄ?czeni, jemy czekoladowy batonik, kt??ry ma szybko zregenerowaÄ? nasze si??y. Ten efekt jest niestety bardzo kr??tkotrwa??y i po chwili zn??w mamy ochotÄ? na kolejnÄ? przekÄ?skÄ?. Jak, wiÄ?c rozpoznaÄ? kt??ry produkt zawiera te â?ždobreâ? wÄ?glowodany? â?? Przede wszystkim podczas zakup??w zwracajmy uwagÄ? na opakowania produkt??w. Na wiÄ?kszo??ci z nich znajdujÄ? siÄ? tabele warto??ci od??ywczych, z kt??rych dowiemy siÄ? nie tylko jaka jest zawarto??Ä? wÄ?glowodan??w, ale r??wnie??, jakÄ? czÄ???Ä? w tej liczbie stanowiÄ? cukry proste i sacharoza. KierujÄ?c siÄ? tymi informacjami starajmy siÄ? wybieraÄ? produkty, kt??re w sk??adzie majÄ? ich jak najmniej. AnalizujÄ?c tabele warto??ci od??ywczych mo??emy r??wnie?? zwr??ciÄ? wiÄ?kszÄ? uwagÄ? na kaloryczno??Ä?, ilo??Ä? t??uszczy oraz innych sk??adnik??w wa??nych w naszej codziennej diecie takich jak np. b??onnik. Gdyby??my mogli wskazaÄ? najwiÄ?kszych wÄ?glowodanowych winowajc??w i z drugiej strony dobroczy??c??w, jakie produkty wymienimy? â?? Najlepiej wybieraÄ? pokarmy jak najmniej przetworzone takie, jak pe??noziarniste pieczywo, kasze, brÄ?zowy ry??. BrÄ?zowy ry?? czy kasze sÄ? bardzo bogate w b??onnik. Sk??adnik ten nie tylko spowalnia proces wch??aniania glukozy do krwi, ale r??wnie?? hamuje g????d i normalizuje pracÄ? uk??adu pokarmowego. NajwiÄ?kszymi wÄ?glowodanowymi winowajcami sÄ? produkty wysoko przetworzone takie, jak: s??odycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, d??emy, czekolada mleczna itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach