Ciri 30 Napisano 4 Październik 2014 Sk??adniki: 250g mas??a 3 szkl mÄ?ki 1 szkl cukru 2 jaja 2 z????tka 1,5 ??y??eczki proszku do pieczenia Mus jablkowy: 1,5 kg jab??ek (nadajacych sie na szarlotkÄ?, u mnie eksperyment z Jonagoldami) 0,5- 1 szkl cukru (w zaleznosci od s??odkosci jab??ek) 3 lyzki kaszy manny 1 lyzka cynamonu Przygotowanie: Jab??ka obieramy i kroimy w kostkÄ?. Wk??adamy do garnka i podlewamy ok 1,5 szkl wody. Przykrywamy i dusimy a?? jab??ka sie rozpadnÄ?. Dodajemy cukier i mieszamy az woda odparuje. Dodajemy kasze mannÄ? i cynamon. Ca??o??Ä? mieszamy i odstawiamy z ognia. Z podanych sk??adnik??w zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkladamy do lod??wki. Pozosta??ym ciastem wylepiamy tortownice, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i podpiekamy ok 15 min. Na podpieczony sp??d wyk??adamy mase jab??kowÄ? i ??cieramy na tarce lub rozk??adamy pozostala czesc ciasta. Wk??adamy ponownie do pieca na ok 40 min. Ciasto gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach