Ciri 30 Napisano 21 Październik 2014 SkÄ?d pochodzi herbata, kt??rÄ? pijemy? WiÄ?kszo??Ä? z nas wie, ??e herbata pochodzi z Chin, Sir Lanki (Ceylon) i Indii, mniej znane sÄ? herbaty z Kenii, Malawi, Argentyny, Indonezji, Wietnamu i Turcji. Herbata Tetley, kt??rÄ? pijemy w Polsce pochodzi g????wnie z Kenii, Indii, Indonezji, Malawi, Tanzanii, Sri Lanki i Chin. Do tworzenia kompozycji herbacianych Tetley, wybierane sÄ? najlepsze herbaty wielu dostawc??w, z r????nych kraj??w i mieszane sÄ? ze sobÄ?, by wykorzystaÄ? wszystkie ich najlepsze cechy i zapewniÄ? sta??y, intensywny smak herbat Tetley. Czy wszystkie herbaty pochodzÄ? z jednej ro??liny? Herbata pochodzi z jednej ro??liny, Camellia Sinensis, ale uprawiana jest ona w wielu r????nych krajach, o r????nych uwarunkowaniach geograficznych i klimatycznych, na r????nego rodzaju glebie. Wszystkie te naturalne czynniki majÄ? wp??yw na finalny smak herbaty. Jaka jest r????nica miÄ?dzy herbatÄ? zielonÄ? a czarnÄ?? Zar??wno zielona, jak i czarna herbata pochodzÄ? z tej samej ro??liny â?? Camellia Sinensis. Po zebraniu, li??cie rozk??adane sÄ? na du??ych sto??ach, gdzie tracÄ? nadmiar wody, po to, by sta??y siÄ? miÄ?kkie i delikatne, co pomaga w ich p????niejszym krojeniu. W procesie krojenia uwalniane sÄ? enzymy i nastÄ?puje utlenienie herbaty. W przypadku czarnej herbaty proces ten mo??e trwaÄ? do czasu, gdy li??cie nabiorÄ? brÄ?zowej barwy, po czym zostajÄ? one podgrzewane, by zatrzymaÄ? proces fermentacji. Zielona herbata poddawana jest kr??tszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on pomijany, dziÄ?ki czemu utrzymuje ona sw??j zielony kolor i delikatny smak. Jak przebiega proces produkcji herbaty? Li??cie herbaciane zrywane sÄ? rÄ?cznie. NastÄ?pnie li??cie rozk??ada siÄ? na du??ych sto??ach z siatki. W ten spos??b li??cie â?žle??akujÄ?â?, tracÄ?c nadmiar wody. Potem sÄ? krojone, a rodzaj krojenia zale??y od rodzaju herbaty jaki chcemy uzyskaÄ?: rolowanie stosuje siÄ? do herbat li??ciastych, a zgniatanie do granulowanych. Na tym etapie powstaje herbata bia??a i zielona. Rozdrobnione li??cie zsypuje siÄ? do specjalnych w??zk??w, w kt??rych przez kilkadziesiÄ?t minut zachodzi proces fermentacji, czyli utleniania. Li??cie zmieniajÄ? kolor i nabierajÄ? aromatu. Na tym etapie powstaje herbata czerwona. Na koniec czeka je suszenie. Polega ono na zatrzymaniu procesu fermentacji, dziÄ?ki przepuszczeniu przez li??cie strumieni powietrza o wysokiej temperaturze. Wtedy powstaje herbata czarna. JakÄ? herbatÄ? wybraÄ? na jesienne i zimowe wieczory? Na ch??odne wieczory najlepiej wybieraÄ? herbaty smakowe. RozgrzejÄ? organizm, a tak??e bÄ?dÄ? wspieraÄ? go przy walce z przeziÄ?bieniem. Marka Tetley wprowadzi??a herbatÄ? czarnÄ? z WitaminÄ? C, dostÄ?pnÄ? w dw??ch wariantach smakowych z wybranymi naturalnymi dodatkami, jak np. malina, aronia, czarny bez i dzika r???? oraz cytryna, limonka, mi??d i imbir, kt??re tradycyjnie dodawane sÄ? do herbaty. Ju?? 1 szklanka zaspokaja 15% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminÄ? C, kt??ra pomaga w prawid??owym funkcjonowaniu uk??adu odporno??ciowego. Na p??lkach tej jesieni znajdziemy tak??e liniÄ? herbat Vitax z Korzennymi Przyprawami. To kombinacja owocu z aromatycznÄ? przyprawÄ?, kt??ra zosta??a przygotowana specjalnie z my??lÄ? o d??ugich jesienno-zimowych wieczorach. W tym roku dostÄ?pne bÄ?dÄ? 4 smaki: Gruszka & Cynamon, Pomara??cza & Go??dziki, ?šliwka & Kardamon oraz Morela & Wanilia. Jaki jest najlepszy spos??b przechowywania herbat? Poniewa?? herbata bardzo ??atwo wch??ania obce zapachy, warto przechowywaÄ? jÄ? w zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach z nieprze??roczystego szk??a lub z porcelany. Mo??na u??ywaÄ? te?? szczelnych naczy?? blaszanych, np. puszek. Nie powinno siÄ? przechowywaÄ? herbaty w lod??wce lub zamra??arce, bo mo??e to mieÄ? wp??yw na jej smak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach