Ciri 32 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Share Opublikowano 21 Października 2014 SkÄ?d pochodzi herbata, kt??rÄ? pijemy? WiÄ?kszo??Ä? z nas wie, ??e herbata pochodzi z Chin, Sir Lanki (Ceylon) i Indii, mniej znane sÄ? herbaty z Kenii, Malawi, Argentyny, Indonezji, Wietnamu i Turcji. Herbata Tetley, kt??rÄ? pijemy w Polsce pochodzi g????wnie z Kenii, Indii, Indonezji, Malawi, Tanzanii, Sri Lanki i Chin. Do tworzenia kompozycji herbacianych Tetley, wybierane sÄ? najlepsze herbaty wielu dostawc??w, z r????nych kraj??w i mieszane sÄ? ze sobÄ?, by wykorzystaÄ? wszystkie ich najlepsze cechy i zapewniÄ? sta??y, intensywny smak herbat Tetley. Czy wszystkie herbaty pochodzÄ? z jednej ro??liny? Herbata pochodzi z jednej ro??liny, Camellia Sinensis, ale uprawiana jest ona w wielu r????nych krajach, o r????nych uwarunkowaniach geograficznych i klimatycznych, na r????nego rodzaju glebie. Wszystkie te naturalne czynniki majÄ? wp??yw na finalny smak herbaty. Jaka jest r????nica miÄ?dzy herbatÄ? zielonÄ? a czarnÄ?? Zar??wno zielona, jak i czarna herbata pochodzÄ? z tej samej ro??liny â?? Camellia Sinensis. Po zebraniu, li??cie rozk??adane sÄ? na du??ych sto??ach, gdzie tracÄ? nadmiar wody, po to, by sta??y siÄ? miÄ?kkie i delikatne, co pomaga w ich p????niejszym krojeniu. W procesie krojenia uwalniane sÄ? enzymy i nastÄ?puje utlenienie herbaty. W przypadku czarnej herbaty proces ten mo??e trwaÄ? do czasu, gdy li??cie nabiorÄ? brÄ?zowej barwy, po czym zostajÄ? one podgrzewane, by zatrzymaÄ? proces fermentacji. Zielona herbata poddawana jest kr??tszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on pomijany, dziÄ?ki czemu utrzymuje ona sw??j zielony kolor i delikatny smak. Jak przebiega proces produkcji herbaty? Li??cie herbaciane zrywane sÄ? rÄ?cznie. NastÄ?pnie li??cie rozk??ada siÄ? na du??ych sto??ach z siatki. W ten spos??b li??cie â?žle??akujÄ?â?, tracÄ?c nadmiar wody. Potem sÄ? krojone, a rodzaj krojenia zale??y od rodzaju herbaty jaki chcemy uzyskaÄ?: rolowanie stosuje siÄ? do herbat li??ciastych, a zgniatanie do granulowanych. Na tym etapie powstaje herbata bia??a i zielona. Rozdrobnione li??cie zsypuje siÄ? do specjalnych w??zk??w, w kt??rych przez kilkadziesiÄ?t minut zachodzi proces fermentacji, czyli utleniania. Li??cie zmieniajÄ? kolor i nabierajÄ? aromatu. Na tym etapie powstaje herbata czerwona. Na koniec czeka je suszenie. Polega ono na zatrzymaniu procesu fermentacji, dziÄ?ki przepuszczeniu przez li??cie strumieni powietrza o wysokiej temperaturze. Wtedy powstaje herbata czarna. JakÄ? herbatÄ? wybraÄ? na jesienne i zimowe wieczory? Na ch??odne wieczory najlepiej wybieraÄ? herbaty smakowe. RozgrzejÄ? organizm, a tak??e bÄ?dÄ? wspieraÄ? go przy walce z przeziÄ?bieniem. Marka Tetley wprowadzi??a herbatÄ? czarnÄ? z WitaminÄ? C, dostÄ?pnÄ? w dw??ch wariantach smakowych z wybranymi naturalnymi dodatkami, jak np. malina, aronia, czarny bez i dzika r???? oraz cytryna, limonka, mi??d i imbir, kt??re tradycyjnie dodawane sÄ? do herbaty. Ju?? 1 szklanka zaspokaja 15% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na witaminÄ? C, kt??ra pomaga w prawid??owym funkcjonowaniu uk??adu odporno??ciowego. Na p??lkach tej jesieni znajdziemy tak??e liniÄ? herbat Vitax z Korzennymi Przyprawami. To kombinacja owocu z aromatycznÄ? przyprawÄ?, kt??ra zosta??a przygotowana specjalnie z my??lÄ? o d??ugich jesienno-zimowych wieczorach. W tym roku dostÄ?pne bÄ?dÄ? 4 smaki: Gruszka & Cynamon, Pomara??cza & Go??dziki, ?šliwka & Kardamon oraz Morela & Wanilia. Jaki jest najlepszy spos??b przechowywania herbat? Poniewa?? herbata bardzo ??atwo wch??ania obce zapachy, warto przechowywaÄ? jÄ? w zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach z nieprze??roczystego szk??a lub z porcelany. Mo??na u??ywaÄ? te?? szczelnych naczy?? blaszanych, np. puszek. Nie powinno siÄ? przechowywaÄ? herbaty w lod??wce lub zamra??arce, bo mo??e to mieÄ? wp??yw na jej smak. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.