Ciri 30 Napisano 21 Październik 2014 We Francji produkuje siÄ? oko??o 500 gatunk??w ser??w. WiÄ?kszo??Ä? z nich to wysoko cenione sery tradycyjne, kt??rych receptury sÄ? ??ci??le chronione. Francja jest ojczyznÄ? wielu najbardziej oryginalnych ser??w ??wiata. Pierwsze sery powsta??y ju?? w X wieku na p????nocy kraju dziÄ?ki mnichom. To w??a??nie w klasztorach cysters??w powstawa??y pierwsze produkcje ser??w. Wiele znanych dzisiaj i cenionych francuskich ser??w nosi nazwy klasztor??w, w kt??rych powstawa??y. Jako??Ä? oryginalnych ser??w kontrolujÄ? specjalne instytucje, nadajÄ?c im znak AOC, czyli Appelation d'Origine Control??e, co oznacza, ??e pochodzÄ? z okre??lonego regionu oraz zosta??y wyprodukowane i dojrzewa??y zgodnie z tradycjÄ? i ze ??ci??le ustalonymi wymaganiami. Francja wyr????nia siÄ? r????norodno??ciÄ? ser??w. SkosztowaÄ? mo??emy sery z mleka krowiego i koziego, ??wie??e, dojrzewajÄ?ce, z porostem bia??ej i niebieskiej ple??ni. Wiele z nich stanowi wa??ny sk??adnik tradycyjnych francuskich potraw, ale r??wnie dobrze spo??ywaÄ? mo??na je samodzielnie. Sery we francuskich restauracjach stanowiÄ? osobnÄ? pozycjÄ? w menu. Podawane sÄ? na deskach zawsze po daniu g????wnym, ale przed deserem. Do najbardziej znanych i cenionych francuskich ser??w zaliczyÄ? mo??na: brie, camembert, beaufort, roquefort. Rozpoczynamy kulinarnÄ? podr???? po najsmaczniejszych serach Francji. Brie Jest to jeden z najbardziej znanych ser??w francuskich, m??wiÄ? o nim â?žfrancuski kr??l ser??wâ?. Jest to ser ple??niowy wytwarzany z krowiego mleka, o bia??ej aksamitnej sk??rce i ??????tawym miÄ?kkim miÄ???szu. Produkowany jest z mleka krowiego w p????nocnym regionie Francji, w okolicach Pary??a. Wytwarzany jest w postaci okrÄ?g??ych bloczk??w o ??rednicy 32,5 - 40 cm i r????nej grubo??ci. Ma ??mietankowy smak i lekko pieczarkowy zapach. Do najbardziej znanych odmian nale??Ä?: Brie de Melun - o s??onym smaku, Brie de Montereau - ??agodny ser wiejski oraz Brie de Meaux - naj??agodniejszy i najbardziej ceniony. Camembert Legenda g??osi, ??e ser zosta?? wynaleziony w XVIII podczas rewolucji francuskiej, kiedy mieszkanka wioski Camembert w Normandii zaopiekowa??a siÄ? ukrywajÄ?cym siÄ? mnichem, kt??ry w dow??d wdziÄ?czno??ci zostawi?? jej przepis na ser z porostem bia??ej ple??ni. Camembert to miÄ?kki ser produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania, dziÄ?ki grzybom ple??ni, pokrywa siÄ? charakterystycznÄ? bia??awÄ? ple??niÄ?. Bardzo aromatyczny o kremowo??????tym, sprÄ???ystym ??rodku. Oryginalny camembert produkowany jest w Normandii i sprzedawany w drewnianych opakowaniach. Roquefort Jeden z najstarszych gatunk??w sera, dojrzewajÄ?cy w jaskiniach w miejscowo??ci Roquefort-sur-Soulzon. Uznawany za najlepszy francuski ser. Wed??ug legendy powsta?? przez przypadek. Pasterz owiec schowa?? czÄ???Ä? niezjedzonego sera w wilgotnej i ch??odnej jaskini. Gdy po jakim?? czasie wr??ci?? w to samo miejsce, zauwa??y?? na nim niebieski nalot. By?? bardzo zachwycony walorami smakowymi dojrza??ego sera. Ser wytwarzany jest z niepasteryzowanego owczego mleka. Ma niebieskÄ? ple????, bardzo intensywny s??ony smak. Twardy o lekko kruchej konsystencji, kremowobia??ym miÄ???szu, poprzecinany niebieskimi ??y??kami ple??ni. Smak ma s??ony, pikantny, lekko s??odkawy, z ostrym zapachem niebieskiej ple??ni. Roquefort stosowany jest jako sk??adnik sos??w, farsz??w, zapiekanek, makaron??w, jako dodatek do stek??w. Niezwyk??y duet stanowi po??Ä?czenie sera i czekolady, jako np. nadzienie muffinek. Ser mo??na podawaÄ? r??wnie?? z owocami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach