Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Ciri

Jak gotować warzywa?

Rekomendowane odpowiedzi

Warzywa kapustne

Kapusta, kalafior. Gotujemy w garnku bez przykrycia, aby uwolni??y siÄ? z nich olejki o nieprzyjemnym smaku i zapachu.

 

RozdrobnionÄ? kapustÄ? gotujemy w jak najmniejszej ilo??ci wody, ograniczymy w ten spos??b utratÄ? sk??adnik??w od??ywczych. Gotowanie nie powinno trwaÄ? d??ugo, gdy bÄ?dzie miÄ?kka, natychmiast zdejmujemy z ognia. KapustÄ? bia??Ä? oraz w??oskÄ? mo??emy ugotowaÄ? w mleku, ugotowana w ten spos??b bÄ?dzie przypominaÄ? w smaku kalafior.

 

Zielone warzywa

... jak szpinak, brukselka, broku??y, zielony groszek, fasolka szparagowa. Warzywa zielone bardzo czÄ?sto podczas gotowania tracÄ? swojÄ? ??ywÄ? barwÄ?. Aby tego uniknÄ?Ä? nale??y je gotowaÄ? kr??tko, im d??u??sze gotowanie, tym wiÄ?ksza utrata koloru, w du??ej ilo??ci wody i najlepiej bez przykrycia, bo wraz z parÄ? wodna ulotniÄ? siÄ? niekorzystne sk??adniki.

 

Warzywa korzeniowe

... jak marchewka, pietruszka, seler. Warzywa te gotujemy krotko, pod przykryciem i w niezbyt du??ej ilo??ci wody. Szczeg??lna uwagÄ? nale??y zwr??ciÄ? na gotowanie marchewki. Zawarty w niej karoten przetwarzany jest w naszym organizmie na witaminÄ? A. MarchewkÄ? zatem dobrze jest gotowaÄ? z dodatkiem ??wie??ego t??uszczu, np. mas??a. DziÄ?ki temu karoten lepiej siÄ? rozpu??ci, a barwa marchwi intensywniejsza.

 

Warzywa czerwone

... jak czerwona kapusta i buraki. Buraki Ä?wik??owe gotujemy kr??tko, a pod koniec gotowania dodajemy kwas, by wywar mia?? intensywny kolor. PoszatkowanÄ? modrÄ? kapustÄ? gotujemy w niewielkiej ilo??ci wody z dodatkiem soli, cukru i octu, dziÄ?ki czemu zachowamy cenne sk??adniki oraz ??ywÄ? barwÄ?.

 

PamiÄ?taj! Warzywa wk??adaj do gotujÄ?cej siÄ?, osolonej wody. Spowoduje to ??ciÄ?cie bia??ka, kt??re ograniczy przenikanie witamin i minera????w do wywaru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.