Ciri 30 Napisano 21 Październik 2014 Holandia kojarzona z wiatrakami, kolorowymi tulipanami i miejskimi rowerami. Ale Holandia to przede wszystkim kraj doskona??ego mleka i wspania??ych wyrob??w mleczarskich. I choÄ? niekwestionowanym kr??lem ser??w jest Francja, to i Holandia r??wnie?? ma siÄ? czym chwaliÄ?, bowiem zaliczana jet do piÄ?ciu najwiÄ?kszych producent??w sera na ??wiecie. Sery holenderskie znane sÄ? i doceniane na ca??ym ??wiecie, a to za sprawÄ? wyjÄ?tkowej jako??ci, konsystencji i oczywi??cie walor??w smakowych. Najlepsze sery robione sÄ? ze ??wie??ego, nie pasteryzowanego mleka, a sw??j ??????ty kolor ser zawdziÄ?czajÄ? karotenowi znajdujÄ?cemu siÄ? w trawie, kt??rÄ? jedzÄ? krowy, a kt??ry p????niej pojawia siÄ? w mleku. Sery holenderskie mo??emy podzieliÄ? na cztery rodzaje: m??ody ser jong belegen, kt??ry dojrzewa minimalnie 10 tygodni, dojrza??y belegen, kt??ry dojrzewa 6 miesiÄ?cy, stary dojrza??y oud belegen, kt??ry dojrzewa od 8 do 9 miesiÄ?cy oraz stary ser oude kaas, dojrzewa minimalnie 14 miesiÄ?cy. Ser holenderski im jest starszy, tym jest bardziej kruchy, twardy, mocny w smaku i dro??szy. A do najbardziej znanych gatunk??w holenderskich ser??w nale??Ä? gouda, edammer, kt??re zosta??y wpisane na unijnÄ? listÄ? produkt??w regionalnych oraz mazdamer. Gouda Jest jednym z najstarszych i najs??ynniejszych ser??w holenderskich, uznawany za jeden z najlepszych ser??w swiata. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda. Wytwarzany jest ze ??wie??ego, surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa sze??Ä? tygodni, ale pe??nÄ? dojrza??o??Ä? ser Gouda uzyskuje po 10â??12 tygodniach i takie sery sÄ? najsmaczniejsze i zarazem dro??sze. Ma silny, wyrazisty zapach, soczysty, ??mietankowy smak i jÄ?drny miÄ???sz z ma??ymi dziurkami. Doskonale nadaje siÄ? na kanapki, przekÄ?ski. Bardzo dobrze siÄ? ??ciera, wiÄ?c idealny jest do zapiekania. ?šwietnie komponuje siÄ? z owocami i winem. Edammer Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Edam. Jest to bardzo wytrzyma??y ser, kt??ry ??atwo nie ulega zepsuciu, przez co pomiÄ?dzy XIV i XVIII wiekiem sta?? siÄ? najpopularniejszym rodzajem sera konsumowanego na statkach i w koloniach. Ma kszta??t kuli pokrytej charakterystycznÄ? warstwÄ? czerwonego wosku (sery majÄ?ce ponad 17 tygodni sprzedawane sÄ? w czarnej otoczce). Jest to ser o delikatnym, s??odkim i lekko orzechowym smaku, a w por??wnaniu do innych ser??w prawie nie ma zapachu. Dopiero wraz z dojrzewaniem ser nabiera silniejszego aromatu i twardnieje. Ce[beeep]e siÄ? ni??szÄ? od innych gatunk??w ser??w zawarto??ciÄ? t??uszczu. Idealny na kanapki, do sa??atek, zapiekanek, makaron??w, wspaniale smakuje w towarzystwie owoc??w. Mazdamer Ser powsta?? na poczÄ?tku lat 90. XX wieku jako alternatywa dla szwajcarskiego, o wiele dro??szego, ser??w Emmentaler. CzÄ?sto nazywany holenderskim Emmentalerem. Dojrzewa szybciej ni?? inne sery holenderskie, bowiem minimum 4 tygodnie. CharakteryzujÄ? go du??e dziury i mocny, orzechowy smak, z lekkÄ? nutkÄ? goryczy. Polecany g????wnie na deskÄ? ser??w. ?šwietnie komponuje siÄ? z owocami i winem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach