Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Ciri

Sery holenderskie

Rekomendowane odpowiedzi

Holandia kojarzona z wiatrakami, kolorowymi tulipanami i miejskimi rowerami. Ale Holandia to przede wszystkim kraj doskona??ego mleka i wspania??ych wyrob??w mleczarskich. I choÄ? niekwestionowanym kr??lem ser??w jest Francja, to i Holandia r??wnie?? ma siÄ? czym chwaliÄ?, bowiem zaliczana jet do piÄ?ciu najwiÄ?kszych producent??w sera na ??wiecie.

 

Sery holenderskie znane sÄ? i doceniane na ca??ym ??wiecie, a to za sprawÄ? wyjÄ?tkowej jako??ci, konsystencji i oczywi??cie walor??w smakowych. Najlepsze sery robione sÄ? ze ??wie??ego, nie pasteryzowanego mleka, a sw??j ??????ty kolor ser zawdziÄ?czajÄ? karotenowi znajdujÄ?cemu siÄ? w trawie, kt??rÄ? jedzÄ? krowy, a kt??ry p????niej pojawia siÄ? w mleku.

 

 

Sery holenderskie mo??emy podzieliÄ? na cztery rodzaje: m??ody ser jong belegen, kt??ry dojrzewa minimalnie 10 tygodni, dojrza??y belegen, kt??ry dojrzewa 6 miesiÄ?cy, stary dojrza??y oud belegen, kt??ry dojrzewa od 8 do 9 miesiÄ?cy oraz stary ser oude kaas, dojrzewa minimalnie 14 miesiÄ?cy. Ser holenderski im jest starszy, tym jest bardziej kruchy, twardy, mocny w smaku i dro??szy.

 

A do najbardziej znanych gatunk??w holenderskich ser??w nale??Ä? gouda, edammer, kt??re zosta??y wpisane na unijnÄ? listÄ? produkt??w regionalnych oraz mazdamer.

 

 

Gouda

 

Jest jednym z najstarszych i najs??ynniejszych ser??w holenderskich, uznawany za jeden z najlepszych ser??w swiata. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda.

 

Wytwarzany jest ze ??wie??ego, surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa sze??Ä? tygodni, ale pe??nÄ? dojrza??o??Ä? ser Gouda uzyskuje po 10â??12 tygodniach i takie sery sÄ? najsmaczniejsze i zarazem dro??sze.

Ma silny, wyrazisty zapach, soczysty, ??mietankowy smak i jÄ?drny miÄ???sz z ma??ymi dziurkami. Doskonale nadaje siÄ? na kanapki, przekÄ?ski. Bardzo dobrze siÄ? ??ciera, wiÄ?c idealny jest do zapiekania. ?šwietnie komponuje siÄ? z owocami i winem.

 

Edammer

 

Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Edam. Jest to bardzo wytrzyma??y ser, kt??ry ??atwo nie ulega zepsuciu, przez co pomiÄ?dzy XIV i XVIII wiekiem sta?? siÄ? najpopularniejszym rodzajem sera konsumowanego na statkach i w koloniach. Ma kszta??t kuli pokrytej charakterystycznÄ? warstwÄ? czerwonego wosku (sery majÄ?ce ponad 17 tygodni sprzedawane sÄ? w czarnej otoczce). Jest to ser o delikatnym, s??odkim i lekko orzechowym smaku, a w por??wnaniu do innych ser??w prawie nie ma zapachu. Dopiero wraz z dojrzewaniem ser nabiera silniejszego aromatu i twardnieje.

Ce[beeep]e siÄ? ni??szÄ? od innych gatunk??w ser??w zawarto??ciÄ? t??uszczu. Idealny na kanapki, do sa??atek, zapiekanek, makaron??w, wspaniale smakuje w towarzystwie owoc??w.

 

 

Mazdamer

 

Ser powsta?? na poczÄ?tku lat 90. XX wieku jako alternatywa dla szwajcarskiego, o wiele dro??szego, ser??w Emmentaler. CzÄ?sto nazywany holenderskim Emmentalerem. Dojrzewa szybciej ni?? inne sery holenderskie, bowiem minimum 4 tygodnie. CharakteryzujÄ? go du??e dziury i mocny, orzechowy smak, z lekkÄ? nutkÄ? goryczy. Polecany g????wnie na deskÄ? ser??w. ?šwietnie komponuje siÄ? z owocami i winem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.