Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ze ??liwkÄ? i migda??ami

Czas przygotowania 50 minut.

Cena jednej porcji oko??o 0,60 z??.

Sk??adniki na 20 porcji

 

Ciasto:

- 450 g mÄ?ki,

- 5 ??y??ek cukru,

- 75 g dro??d??y,

- 4 ??y??ki letniej wody,

- 200 ml letniego mleka,

- 80 g mas??a,

- 1 jajko,

- 800 g ??liwek.

 

Kruszonka:

- 100 g mÄ?ki,

- 60 g brÄ?zowego cukru,

- 60 g mas??a oraz 100 g p??atk??w migda??owych do posypania.

1. Dro??d??e rozcieramy w du??ej misce z ??y??kÄ? cukru. Gdy siÄ? rozpuszczÄ?, dodajemy letniÄ? wodÄ?, letnie mleko i resztÄ? cukru. Odstawiamy na 10 minut, nastÄ?pnie wbijamy jajko, wsypujemy przesianÄ? mÄ?kÄ? i stopione letnie mas??o. Wyrabiamy tak d??ugo, a?? ciasto zacznie odchodziÄ? od rÄ?ki. Odk??adamy w ciep??e miejsce, by wyros??o.

2. Lekko rozwa??kowane ciasto przenosimy na nat??uszczonÄ? blachÄ?. Na g??rze uk??adamy wydrylowane ??liwki, ??rodkami do g??ry. Odstawiamy w ciep??o.

3. Sk??adniki kruszonki rozcieramy w pacach. Wyro??niÄ?te ciasto posypujemy kruszonkÄ? i migda??ami i wstawiamy na oko??o 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190Â?C.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.