Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sk??adniki

 

Biszkopt: - 10 jaj xl

-30 dkg cukru

-40 dkg mÄ?ki tortowej (mÄ?ki tortowej z( 40 dkg )odsypaÄ? 3 ??y??ki do torebki dlatego ??e dodajemy 2 ??y??ki kakao

-2 ??y??eczki proszku do pieczenia

-1/2 ??y??eczki sody

-2 ??y??ki kakao

-5 ??y??ek wody gazowanej lub ??????tej oran??ady

 

Masa:

-3 serki mascarpone

-1 litr ??mietany krem??wki (30% )

-cukier waniliowy

-4 ??y??eczki ??elatyny

-1 szklanki cukru pudru

-2 paczki biszkopt??w d??ugich do ob??o??enia

Nakropienie biszkopta :

-300 ml kawy

-100 ml spirytusu

-3 ??y??ki cukru

 

 

Przygotowanie

 

Biszkopt:

 

Bia??ka ubiÄ? na sztywno i stopniowo dodawaÄ? cukier ,dalej ubijajÄ?c do wyczerpania cukru nastÄ?pnie ,

dodaÄ? ??????tka i wodÄ?...Na koniec dodajemy przesianÄ?mÄ?kÄ? ,wymieszanÄ? z proszkiem do pieczenia,sodÄ? i kakao

( ca??o??Ä? delikatnie ??Ä?czymy za pomocÄ? drewnianej ??y??ki ). Piec w temperaturze 180 stopni. Tortownica o ??rednicy 26 cm

 

 

??elatynÄ? namaczamy w zimnej kawie

(3/4 szklanki kawy) ,gdy napÄ?cznieje rozpu??ciÄ?.

 

Nakropienie biszkopta :

( 3 ??y??eczki kawy rozpuszczalnej zalaÄ? wodÄ? i os??odziÄ? cukrem ,dodaÄ? spirytus )

 

 

Przygotowanie:

Biszkopt pokroiÄ? na 3 krÄ???ki, nasÄ?czyÄ? . ?šmietanÄ? ubiÄ? ,dodaÄ? cukier waniliowy i cukier puder .Do ??mietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszajÄ?c mikserem .Na ko??cu wlewamy rozpuszczonÄ? ch??odnÄ? ??elatynÄ? .MasÄ? na chwilÄ? wk??adamy do lod??wki ( 10 minut) aby stÄ???a??a ,nak??adamy na ka??dy krÄ???ek a?? do wyczerpania ( czÄ???Ä? masy zostawiÄ? do obsmarowania bok??w tortu i wierzchu ). Boki ob??o??yÄ?,biszkoptami. Wierzch tortu posypaÄ? kakao ....

 

Smacznego !!!!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.