Ciri Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Sk??adniki Biszkopt: - 10 jaj xl -30 dkg cukru -40 dkg mÄ?ki tortowej (mÄ?ki tortowej z( 40 dkg )odsypaÄ? 3 ??y??ki do torebki dlatego ??e dodajemy 2 ??y??ki kakao -2 ??y??eczki proszku do pieczenia -1/2 ??y??eczki sody -2 ??y??ki kakao -5 ??y??ek wody gazowanej lub ??????tej oran??ady Masa: -3 serki mascarpone -1 litr ??mietany krem??wki (30% ) -cukier waniliowy -4 ??y??eczki ??elatyny -1 szklanki cukru pudru -2 paczki biszkopt??w d??ugich do ob??o??enia Nakropienie biszkopta : -300 ml kawy -100 ml spirytusu -3 ??y??ki cukru Przygotowanie Biszkopt: Bia??ka ubiÄ? na sztywno i stopniowo dodawaÄ? cukier ,dalej ubijajÄ?c do wyczerpania cukru nastÄ?pnie , dodaÄ? ??????tka i wodÄ?...Na koniec dodajemy przesianÄ?mÄ?kÄ? ,wymieszanÄ? z proszkiem do pieczenia,sodÄ? i kakao ( ca??o??Ä? delikatnie ??Ä?czymy za pomocÄ? drewnianej ??y??ki ). Piec w temperaturze 180 stopni. Tortownica o ??rednicy 26 cm ??elatynÄ? namaczamy w zimnej kawie (3/4 szklanki kawy) ,gdy napÄ?cznieje rozpu??ciÄ?. Nakropienie biszkopta : ( 3 ??y??eczki kawy rozpuszczalnej zalaÄ? wodÄ? i os??odziÄ? cukrem ,dodaÄ? spirytus ) Przygotowanie: Biszkopt pokroiÄ? na 3 krÄ???ki, nasÄ?czyÄ? . ?šmietanÄ? ubiÄ? ,dodaÄ? cukier waniliowy i cukier puder .Do ??mietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszajÄ?c mikserem .Na ko??cu wlewamy rozpuszczonÄ? ch??odnÄ? ??elatynÄ? .MasÄ? na chwilÄ? wk??adamy do lod??wki ( 10 minut) aby stÄ???a??a ,nak??adamy na ka??dy krÄ???ek a?? do wyczerpania ( czÄ???Ä? masy zostawiÄ? do obsmarowania bok??w tortu i wierzchu ). Boki ob??o??yÄ?,biszkoptami. Wierzch tortu posypaÄ? kakao .... Smacznego !!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się