Ciri 30 Napisano 24 Październik 2014 Sk??adniki Biszkopt: - 10 jaj xl -30 dkg cukru -40 dkg mÄ?ki tortowej (mÄ?ki tortowej z( 40 dkg )odsypaÄ? 3 ??y??ki do torebki dlatego ??e dodajemy 2 ??y??ki kakao -2 ??y??eczki proszku do pieczenia -1/2 ??y??eczki sody -2 ??y??ki kakao -5 ??y??ek wody gazowanej lub ??????tej oran??ady Masa: -3 serki mascarpone -1 litr ??mietany krem??wki (30% ) -cukier waniliowy -4 ??y??eczki ??elatyny -1 szklanki cukru pudru -2 paczki biszkopt??w d??ugich do ob??o??enia Nakropienie biszkopta : -300 ml kawy -100 ml spirytusu -3 ??y??ki cukru Przygotowanie Biszkopt: Bia??ka ubiÄ? na sztywno i stopniowo dodawaÄ? cukier ,dalej ubijajÄ?c do wyczerpania cukru nastÄ?pnie , dodaÄ? ??????tka i wodÄ?...Na koniec dodajemy przesianÄ?mÄ?kÄ? ,wymieszanÄ? z proszkiem do pieczenia,sodÄ? i kakao ( ca??o??Ä? delikatnie ??Ä?czymy za pomocÄ? drewnianej ??y??ki ). Piec w temperaturze 180 stopni. Tortownica o ??rednicy 26 cm ??elatynÄ? namaczamy w zimnej kawie (3/4 szklanki kawy) ,gdy napÄ?cznieje rozpu??ciÄ?. Nakropienie biszkopta : ( 3 ??y??eczki kawy rozpuszczalnej zalaÄ? wodÄ? i os??odziÄ? cukrem ,dodaÄ? spirytus ) Przygotowanie: Biszkopt pokroiÄ? na 3 krÄ???ki, nasÄ?czyÄ? . ?šmietanÄ? ubiÄ? ,dodaÄ? cukier waniliowy i cukier puder .Do ??mietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie, mieszajÄ?c mikserem .Na ko??cu wlewamy rozpuszczonÄ? ch??odnÄ? ??elatynÄ? .MasÄ? na chwilÄ? wk??adamy do lod??wki ( 10 minut) aby stÄ???a??a ,nak??adamy na ka??dy krÄ???ek a?? do wyczerpania ( czÄ???Ä? masy zostawiÄ? do obsmarowania bok??w tortu i wierzchu ). Boki ob??o??yÄ?,biszkoptami. Wierzch tortu posypaÄ? kakao .... Smacznego !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach