Ciri Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Sk??adniki 250 ml wody p???? kostki margaryny 1 szklanka mÄ?ki pszennej 1 p??aska ??y??eczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 du??e jajka masa: 5 bia??ek ??rednich szklanka cukru zwyk??ego szczypta soli 100 ml soku z aronii mo??e te?? byÄ? sok z malin, wi??ni szczypta kwasku cytrynowego Przygotowanie WodÄ? gotujemy z margarynÄ? i solÄ?. Do gotujÄ?cej dodajemy mÄ?kÄ? i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na g??adkÄ? masÄ?. Za pomocÄ? rÄ?kawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy ko??a, u mnie tak oko??o 3-4 centymetrowe. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na z??oty kolor, ciasto musi byÄ? dobrze wypieczone, tak oko??o 15 min. a nastÄ?pnie przy uchylonych drzwiczkach nastÄ?pne 5 min. Gdy siÄ? upiekÄ? i wystygnÄ? kroimy na po??owÄ?. W garnku podgrzewamy sok z cukrem i kwaskiem cytrynowym, a?? nam zgÄ?stnieje. W miseczce ustawionej nad parÄ? ( czyli w garnku gotujemy wodÄ? i na wierzch ustawiamy miseczkÄ? by nie styka??a siÄ? z wodÄ?), ubijamy robotem bia??ka ze szczyptÄ? soli na sztywno, pod koniec wlewamy cienkim strumieniem nasz gorÄ?cy sok ciÄ?gle ubijajÄ?c a?? bÄ?dzie bardzo gÄ?sta i sztywna masa. Nasze przekrojone ptysie dekorujemy masÄ?, rÄ?kawem cukierniczym z tylkÄ? w kszta??cie gwiazdy, przykrywamy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika by ??adnie zasch??a po brzegach masa.
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się