Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sk??adniki

 

250 ml wody

p???? kostki margaryny

1 szklanka mÄ?ki pszennej

1 p??aska ??y??eczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 du??e jajka

masa: 5 bia??ek ??rednich

szklanka cukru zwyk??ego

szczypta soli

100 ml soku z aronii mo??e te?? byÄ? sok z malin, wi??ni

szczypta kwasku cytrynowego

 

 

Przygotowanie

WodÄ? gotujemy z margarynÄ? i solÄ?. Do gotujÄ?cej dodajemy mÄ?kÄ? i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na g??adkÄ? masÄ?. Za pomocÄ? rÄ?kawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy ko??a, u mnie tak oko??o 3-4 centymetrowe.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na z??oty kolor, ciasto musi byÄ? dobrze wypieczone, tak oko??o 15 min. a nastÄ?pnie przy uchylonych drzwiczkach nastÄ?pne 5 min. Gdy siÄ? upiekÄ? i wystygnÄ? kroimy na po??owÄ?.

 

W garnku podgrzewamy sok z cukrem i kwaskiem cytrynowym, a?? nam zgÄ?stnieje.

W miseczce ustawionej nad parÄ? ( czyli w garnku gotujemy wodÄ? i na wierzch ustawiamy miseczkÄ? by nie styka??a siÄ? z wodÄ?), ubijamy robotem bia??ka ze szczyptÄ? soli na sztywno, pod koniec wlewamy cienkim strumieniem nasz gorÄ?cy sok ciÄ?gle ubijajÄ?c a?? bÄ?dzie bardzo gÄ?sta i sztywna masa. Nasze przekrojone ptysie dekorujemy masÄ?, rÄ?kawem cukierniczym z tylkÄ? w kszta??cie gwiazdy, przykrywamy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika by ??adnie zasch??a po brzegach masa.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.