Ciri 30 Napisano 26 Październik 2014 Sk??adniki 250 ml wody p???? kostki margaryny 1 szklanka mÄ?ki pszennej 1 p??aska ??y??eczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 du??e jajka masa: 5 bia??ek ??rednich szklanka cukru zwyk??ego szczypta soli 100 ml soku z aronii mo??e te?? byÄ? sok z malin, wi??ni szczypta kwasku cytrynowego Przygotowanie WodÄ? gotujemy z margarynÄ? i solÄ?. Do gotujÄ?cej dodajemy mÄ?kÄ? i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na g??adkÄ? masÄ?. Za pomocÄ? rÄ?kawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy ko??a, u mnie tak oko??o 3-4 centymetrowe. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na z??oty kolor, ciasto musi byÄ? dobrze wypieczone, tak oko??o 15 min. a nastÄ?pnie przy uchylonych drzwiczkach nastÄ?pne 5 min. Gdy siÄ? upiekÄ? i wystygnÄ? kroimy na po??owÄ?. W garnku podgrzewamy sok z cukrem i kwaskiem cytrynowym, a?? nam zgÄ?stnieje. W miseczce ustawionej nad parÄ? ( czyli w garnku gotujemy wodÄ? i na wierzch ustawiamy miseczkÄ? by nie styka??a siÄ? z wodÄ?), ubijamy robotem bia??ka ze szczyptÄ? soli na sztywno, pod koniec wlewamy cienkim strumieniem nasz gorÄ?cy sok ciÄ?gle ubijajÄ?c a?? bÄ?dzie bardzo gÄ?sta i sztywna masa. Nasze przekrojone ptysie dekorujemy masÄ?, rÄ?kawem cukierniczym z tylkÄ? w kszta??cie gwiazdy, przykrywamy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika by ??adnie zasch??a po brzegach masa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach