Ciri Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Glazura/sos "Jack Daniel's", 4 porcje, 250 ml: â?? 1 zÄ?bek czosnku â?? 1 szklanka soku ananasowego â?? 1/2 szklanki wody â?? 1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki â?? 1 ??y??ka sosu sojowego â?? 3 ??y??ki soku z cytryny â?? 2/3 szklanki brÄ?zowego cukru â?? 3 ??y??ki cebuli startej na drobnej tarce â?? 1 ??y??ka drobno startego ananasa (mo??e byÄ? z puszki) â?? 1/4 ??y??eczki pieprzu cayenne â?? 1 ??y??ka whisky Jack Daniel's* * mo??na te?? u??yÄ? ka??dej innej whisky lub brandy Przygotowanie: Czosnek w ??upince u??o??yÄ? na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewaÄ? przez oko??o 10 minut z dw??ch stron, a?? bÄ?dzie miÄ?kki. ZdjÄ?Ä? ??upinkÄ? a miÄ???sz rozgnie??Ä? na miazgÄ? lub zetrzeÄ? na drobnej tarce. W rondelku umie??ciÄ? roztarty czosnek wraz z innymi sk??adnikami sosu: sokiem ananasowym, wodÄ?, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brÄ?zowym cukrem, cebulÄ?, ananasem, pieprzem cayenne oraz whisky Jack Daniel's. ZagotowaÄ? mieszajÄ?c a?? cukier siÄ? rozpu??ci. ZmniejszyÄ? ogie?? i gotowaÄ? sos przez oko??o 30 - 45 minut, a?? osiÄ?gnie ??rednio gÄ?stÄ? konsystencjÄ? (syropu). U??ywaÄ? do smarowania miÄ?sa, ryb, piersi kurczaka w ko??cowej fazie grillowania/pieczenia, oraz do polewania gotowego dania (podawaÄ? na ciep??o lub na zimno, w ma??ych miseczkach). Mo??na przechowywaÄ? w lod??wce w zamkniÄ?tym pojemniku lub s??oiczku.
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się