Ciri 30 Napisano 26 Październik 2014 Wraz z wiekiem, wino zyskuje lepszy smak - Ka??de wino ma swoje apogeum jako??ci, tzn. moment w kt??rym jego walory zapachowe i smakowe osiÄ?gajÄ? szczyt swoich mo??liwo??ci. Nale??y pamiÄ?taÄ? jednocze??nie o tym, ??e takie apogeum wina nie trwa wiecznie. Potem robi siÄ? ju?? coraz gorsze, zyskuje nuty warzywne, traci owocowo??Ä?, niekt??rzy nazywajÄ? ten proces umieraniem wina. W niekt??rych przypadkach nastÄ?puje to do??Ä? gwa??townie, w innych mo??e trwaÄ? nawet kilka lat. Wino dobre, musi byÄ? drogie - Owszem, pewne wina po prostu sÄ? drogie, bo tego wymagajÄ? koszty pracy, produkcji czy ostatecznie tak cenÄ? kszta??tuje rynek. PamiÄ?tajmy, ??e dobre wino to takie, kt??re nam smakuje. Wino nie musi du??o kosztowaÄ?, ??eby w pe??ni mog??o usatysfakcjonowaÄ? nasze podniebienie. Tutaj ciekawÄ? propozycjÄ? jest na przyk??ad nowa linia win Jack Rabbit, w sklepach sieci ??abka i Freshmarket. Wina Jack Rabbit sÄ? nieskomplikowane, proste w odbiorze, ale jednocze??nie zachowujÄ? charakter szczepu, z kt??rego pochodzÄ? oraz odpowiedniÄ? budowÄ?, dajÄ?c du??Ä? satysfakcjÄ? podczas konsumpcji. Wino z korkiem jest lepsze ni?? z zakrÄ?tkÄ? - I tak i nie. Tak, je??li kupujemy wino z du??ym potencja??em na przysz??o??Ä? i chcemy je le??akowaÄ? w piwnicy przez kolejne 20cia lat. Mamy dow??d w postaci starych butelek zamkniÄ?tych naturalnym korkiem, ??e niekt??re butelki potrafiÄ? ??wietnie przetrzymaÄ? tÄ? pr??bÄ? czasu pod korkiem. Czy wino zamkniÄ?te zakrÄ?tkÄ? bÄ?dzie r??wnie dobrze dojrzewa??o 20cia - 30ci lat? Tego nie wiem, choÄ? jest prawdopodobie??stwo, ??e tak, a nawet bÄ?dzie dojrzewa??o wolniej. To dopiero poka??e nam czas. Nie dlatego, ??e zakrÄ?tka daje nam wiÄ?kszÄ? pewno??Ä? "zdrowego" wina, bez wady korkowej, co wiÄ?cej jest ??atwiejsza w obs??udze. Zdecydowanie ??wietnie siÄ? sprawdza dla win, kt??re powinny byÄ? skonsumowane jako m??ode, a to zdecydowana wiÄ?kszo??Ä? win dostÄ?pnych na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach