Ciri 32 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Share Opublikowano 26 Października 2014 Majonez podbija kulinarny ??wiat. Decyduje nie tylko o smaku potrawy, ale tak??e dodaje jej finezji i aromatu, a kiedy trzeba tuszuje niepowodzenia. â?žMajonez na dobre zakorzeni?? siÄ? w polskiej kuchni jako przysmak stosowany do gotowanych jaj. U??ywa siÄ? go r??wnie?? do przyrzÄ?dzania sa??atek jako bazÄ? do sos??w i dressing??w. Polki znalaz??y dla niego zastosowanie tak??e w kosmetyce - majonez jest doskona??Ä? od??ywkÄ? do w??os??w, twarzy i paznokci oraz ??rodkiem ??agodzÄ?cym opaleniznÄ?â? - m??wi Tomasz Kwa??niewski, manager MOSSO. W poszukiwaniu smaku majonezu wybrali??my siÄ? do innych zakÄ?tk??w Europy z pytaniem: do jakich potraw jest najczÄ???ciej stosowany? KulinarnÄ? podr???? szlakiem majonezu zaczynamy od jego korzeni, czyli Francji. Legenda g??osi, ??e wszystko zaczÄ???o siÄ? w 1756 roku, kiedy francuski ksiÄ???Ä? Richelieu zdoby?? wyspÄ? MinorkÄ?, bÄ?dÄ?cÄ? w??wczas w posiadaniu Anglik??w. Na miejscu okaza??o siÄ?, ??e do jedzenia sÄ? tylko jaja i oliwa. Z tych ubogich sk??adnik??w, miejscowa ludno??Ä? przygotowa??a prawdziwÄ? ucztÄ? - jaja na twardo przyprawione gÄ?stym sosem utartym z ??????tek i oliwy. Sos ten nazwano â?žmayonnaiseâ?, od portu Mahon, le??Ä?cego na zdobytym minorskim wybrze??u. We wsp????czesnej kuchni, Francuzi stosujÄ? majonez przede wszystkim do smarowania bagietek. PrzyrzÄ?dzajÄ? z nim tak??e prowansalski sos â?žaioliâ?, z dodatkiem du??ej ilo??ci czosnku, oliwy, ??????tka, wody oraz soku z cytryny. Stanowi on doskona??y dodatek do pieczonych ryb lub drobiu. Jada siÄ? go tak??e z warzywami m. in. karczochami, cukiniÄ?, marchewkÄ?, fasolkÄ? szparagowÄ?, rzepÄ?, broku??ami oraz ziemniakami. Gotujemy je w osolonej wodzie, tak by zachowa??y swojÄ? naturalnÄ? chrupko??Ä?. Po ostudzeniu uk??adamy wok???? sosu wraz z rybÄ?, jajkami oraz oliwkami. Smaki Piemontu Z kulinarnÄ? pasjÄ? zaglÄ?damy do kolejnego atelier smaku. Przenosimy siÄ? na P????wysep Apeni??ski, otoczony akwenami Morza ?šr??dziemnego, do krainy Piemontu, w kt??rej od lat kr??luje skromna kuchnia, wywodzÄ?ca siÄ? z ma??ych miasteczek i wsi. StolicÄ? regionu jest Turyn, kt??ry przez d??ugi czas by?? siedzibÄ? kr??lewskiej dynastii Sabaud??w, podlegajÄ?cy silnym wp??ywom francuskim, co przejawia??o siÄ? te?? w ??wczesnej kuchni. Apogeum smak??w przypada tu na jesie??, kiedy z p??l zbierane sÄ? plony, a lasy porastajÄ?ce zbocza Alp i Apenin??w obfitujÄ? w dziczyznÄ?, grzyby i trufle, wnoszÄ?ce sw??j aromat do potraw z makaronu, ry??u, miÄ?s i ser??w. Typowy w??oski posi??ek sk??ada siÄ? z trzech do piÄ?ciu da??. PodstawÄ? stanowiÄ? â?žantipastiâ? (przystawki), â?žprimoâ? (zupa, makaron lub risotto) oraz â?žsecondoâ? (miÄ?so czerwone, dr??b lub ryba), uzupe??nione dodatkami w postaci warzyw i owoc??w, ser??w oraz s??odkich deser??w. W piemonckiej kuchni prym wiodÄ? â?žantipastiâ?, kt??re, ze wzglÄ?du na swojÄ? obfito??Ä?, w innych krajach mog??yby byÄ? traktowane jako dania g????wne. Najbardziej znana to â?žvitello tonnatoâ?. Do cielÄ?ciny dodajemy sos z tu??czyka, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem kapar??w, anchois, cytryny i pieprzu. InnÄ? odmianÄ? tego dania jest â?žpollo tonnatoâ?, czyli kurczak z tu??czykiem, po??Ä?czony z majonezem, kwa??nÄ? ??mietanÄ?, zielonym og??rkiem, czerwonÄ? paprykÄ? konserwowÄ? i kaparami. Stosownym dodatkiem do tych, ale te?? innych da??, sÄ? â?žgrissiniâ?, paluszki chlebowe wypiekane od XVII wieku oraz â?žwermutyâ?, wina aromatyzowane zio??ami oraz przyprawami korzennymi. â?žEgzotycznaâ? Kornwalia W poszukiwaniu majonezu wÄ?drujemy do Kornwalii, kt??ra jest czÄ???ciÄ? Wysp Brytyjskich, wysuniÄ?tÄ? najdalej na po??udniowy-zach??d. Pomimo tego, ??e jest to region nale??Ä?cy do hrabstwa Anglii znacznie r????ni siÄ? od niej w kuchni. Ze wzglÄ?du na blisko??Ä? m??rz i Oceanu Atlantyckiego, powszechne sÄ? tu ryby i owoce morza. Na sto??ach pojawiajÄ? siÄ? r??wnie?? â?žcornish pastiesâ?, tradycyjne pierogi, nadziewane wo??owinÄ?, cebulÄ?, brukwiÄ? i ziemniakami. Przysmak ten ustÄ?puje jednak pierwsze??stwa kanapce, kt??ra wiedzie prym w??r??d kornwalijskich przekÄ?sek. Znajdziemy w niej nie tylko poszukiwany majonez, ale te?? pomara??czÄ?, jab??ko, ??mietanÄ?, chrzan, cebulÄ?, gÄ?si smalec oraz wo??owÄ? piecze??. Wszystkie sk??adniki mieszamy i podajemy z bu??kÄ? pszennÄ?. Do tego mo??emy wybraÄ? herbatÄ? z â?žclotted creamâ?, gÄ?stÄ? ??mietankÄ? z grudkami. â?žBrytyjczycy, tak jak Polacy, rozkoszujÄ? siÄ? smakiem majonezu. U??ywajÄ? go jako bazy do sos??w czy dressing??w. Obok musztardy i ketchupu jest to najpopularniejszy sk??adnik nowoczesnej kuchni. Osobi??cie, opr??cz polskiego, uwielbiam majonez japo??ski, kt??ry ma delikatny charakterystyczny smak. Z cynamonem oczywi??cie!â? â?? opowiada Dominika Biega??ska z fundacji â?žSzko??a na widelcuâ?. Kr??lestwo matias??w Szlakiem majonezu udajemy siÄ? do Kr??lestwa Niderland??w, zwanego tak??e kr??lestwem ??ledzi. Najbardziej popularny jest tu matias, bez ikry i mlecza. Jego nazwa wywodzi siÄ? od niderlandzkiego s??owa â?žmaagdekensharingâ?, ??led?? dziewiczy. Matiasy sÄ? znacznie bardziej t??uste i bardziej delikatne. Najwa??niejszym portem macierzystym niderlandzkiej floty od??awiajÄ?cej ??ledzie jest port rybacki Scheveningen. Pod koniec maja rozpoczyna siÄ? tam sezon po??owu. Tego dnia odbywajÄ? siÄ? liczne uroczysto??ci - statki rybackie wyp??ywajÄ? po raz pierwszy w morze i rywalizujÄ? ze sobÄ? o to, kt??ry z nich pierwszy powr??ci na lÄ?d z po??owem. Pierwsza tona matias??w zgodnie z tradycjÄ? jest ofiarowywana rodzinie kr??lewskiej. Na cze??Ä? swojej ryby Niderlandczycy organizujÄ? r??wnie?? â?žDzie?? Matiasaâ?, kt??ry przypada w sobotÄ? poprzedzajÄ?cÄ? Zielone ?šwiÄ?tki. Na Niderlandach praktykuje siÄ? jedynÄ? prawid??owÄ? metodÄ? spo??ywania matias??w - rybÄ? trzyma siÄ? za ogon, unosi nad odchylonÄ? do tylu g??owÄ? i wpuszcza prosto do gard??a. Na talerzu matiasy podawane sÄ? w majonezie z odrobinÄ? w??dki, cytryny, ??liwek z octu i pora. Belgijskie frykasy Legenda g??osi, ??e pewnej zimy mieszka??com Walonii zabrak??o po??ywienia. W spi??arniach mieli jedynie ziemniaki, kt??re kroili w plastry i sma??yli na t??uszczu. Frytki belgijskie r????niÄ? siÄ? od tradycyjnych sposobem przyrzÄ?dzania. Pokrojone w plastry ziemniaki wk??adamy do zimnej wody z dodatkiem cukru. Sma??ymy przez oko??o 6 minut w g??Ä?bokim oleju, do czasu, a?? wyp??ynÄ? na powierzchniÄ?. OdsÄ?czamy je z t??uszczu i zn??w wrzucamy na olej, tym razem rozgrzany a?? do 190 stopni C, na 2-3 minuty, do zarumienienia. â?žBelgijkiâ? podawane sÄ? z r????nymi sosami, kt??re stanowiÄ? clue tego dania. Najpopularniejszy jest â?žandalouseâ? na bazie majonezu, bia??ego wina, przecieru pomidorowego, czosnku i czerwonej papryki. Inne powszechnie znane to: â?žgarlic mayoâ? z majonezem, czosnkiem oraz szczypiorkiem, â?žDijon mustardâ? z majonezem, musztardÄ? â?žDijonâ?, czosnkiem i miodem oraz â?žbrandy mayoâ? z majonezem, kroplÄ? brandy, czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Belgia to kraj, w kt??rym ko??czy siÄ? naszÄ? podr???? szlakiem majonezu, kt??ry ca??kowicie zaw??adnÄ??? kulinarnym ??wiatem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.