Ciri 30 Napisano 26 Październik 2014 Wyprodukowanie kawy generuje okre??lone koszty. ZwiÄ?zane sÄ? one m.in. z odpowiedniÄ? dba??o??ciÄ? o glebÄ?, stosowaniem okre??lonej technologii produkcji, czy wreszcie z liczbÄ? pracownik??w, kt??rzy sÄ? zaanga??owani w ca??y proces. Nie oznacza to jednak, ??e tani produkt musi smakowaÄ? ??le. Nie mo??emy jednak spodziewaÄ? siÄ? po nim ani zbyt wysokiej jako??ci, ani powtarzalnego, niezmiennego smaku. Nadmierna oszczÄ?dno??Ä? powoduje, ??e efekt ko??cowy mo??e byÄ? czÄ?sto dzie??em przypadku. Po pierwsze: gatunek Na ??wiecie obecnie uprawia siÄ? g????wnie 2 gatunki kawy: ArabikÄ? i RobustÄ?, a ka??da z nich wystÄ?puje jeszcze w r????nych odmianach. Krzewy Arabiki sÄ? bardziej wymagajÄ?ce. Uprawia siÄ? je g????wnie w wy??szych partiach g??r Ameryki Po??udniowej i Afryki, w tropikalnym klimacie. RosnÄ? na ??yznej ziemi, z dala od mocnego s??o??ca. Z jej pod??u??nych ziaren powstaje kawa o delikatnym, pozbawionym goryczki smaku, z nutÄ? kwasowo??ci. Arabika ma niewiele, bo maksymalnie 1,7% kofeiny. Drugi gatunek, RobustÄ?, mo??na uprawiaÄ? w ni??szych partiach g??r. Jest te?? bardziej wytrzyma??a na trudne warunki klimatyczne, bardziej gorzka i ostrzejsza w smaku. Zawiera wiÄ?cej kofeiny â?? od 2 nawet do 4 %. Chocia?? ArabikÄ? powszechnie uwa??a siÄ? odmianÄ? szlachetniejszÄ? ze wzglÄ?du na ??adnie wyglÄ?dajÄ?ce ziarno, ka??da z nich ma swoich zwolennik??w. Popularno??Ä? konkretnej kawy zale??y g????wnie od przyzwyczaje?? panujÄ?cych w danym kraju. - We W??oszech pije siÄ? g????wnie mieszanki Arabiki i Robusty â?? m??wi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti, producenta kawy â?? Im dalej na po??udnie, tym zawarto??Ä? tej drugiej w poszczeg??lnych mieszankach jest wiÄ?ksza, czasem nawet znacznie przekracza 50 %. WiÄ???e siÄ? to r??wnie?? z popularno??ciÄ? espresso â?? kremowa pianka na jego powierzchni to w??a??nie zas??uga Robusty. Obecnie ok 80 % plantacji kawy na ??wiecie to uprawy r????nych odmian Arabiki. Pozosta??e 20% to Robusta. Po drugie: pochodzenie To, w jakich warunkach dojrzewajÄ? ziarna kawowca, ma wp??yw na ich smak i aromat. PrzyczyniajÄ? siÄ? do tego m.in. wysoko??Ä? nad poziomem morza, rodzaj pod??o??a, nas??onecznienie, temperatura czy opady. Dlatego kawy z r????nych rejon??w ??wiata majÄ? inny bukiet smakowy. Uprawy po??o??one wysoko w g??rach dajÄ? ziarno uwa??ane za bardziej warto??ciowe i aromatyczne. Noce sÄ? tam ch??odniejsze i owoce dojrzewajÄ? d??u??ej, dziÄ?ki czemu sÄ? bardziej warto??ciowe i nabierajÄ? szlachetniejszego smaku, o wyr????niajÄ?cej siÄ? kwasowej nucie. DostÄ?p do takich teren??w jest trudniejszy, w konsekwencji czego ziarno jest dro??sze. Przyk??adem takiej kawy jest Arabika uprawiana na Kostaryce. Plantacje w tym kraju sÄ? uwa??ane za jedne z najlepszych na ??wiecie. Popularne sÄ? tak??e odmiany brazylijskie. Tereny sÄ? tam zr????nicowane, dlatego r??wnie?? dlatego r??wnie?? kawa z pochodzÄ?ca z tego regionu trafia w r????norakie gusta. KupujÄ?c mieszankÄ? z Brazylii, zwr??Ä?my wiÄ?c uwagÄ? na to, jak producent jÄ? opisuje. Je??eli nie znajdziemy specyfikacji na opakowaniu, poszukajmy na stronie internetowej. Opr??cz kategorii takich jak: kwasowo??Ä?, goryczka, ??agodno??Ä?, opisujÄ?c smak i aromat kawy m??wi siÄ? o tak??e jej pikantno??ci (np. kawa indyjska), aromacie wina, jag??d, czekolady czy ziemistym posmaku. Po trzecie: zbieranie i przechowywanie Nie bez znaczenia dla smaku kawy jest spos??b zbierania ziarna. Mo??na to robiÄ? maszynowo lub rÄ?cznie. W pierwszym przypadku istnieje ryzyko, ??e do jednego zbioru trafiajÄ? r????ne ziarna - zar??wno te ??adne i dojrza??e, jak i gorsze lub z jeszcze nie ca??kiem dojrza??ych owoc??w. Smak kawy nie bÄ?dzie wtedy tak pe??ny, jak w przypadku, gdy mieszanka sk??ada siÄ? z samych dojrza??ych i wyselekcjonowanych ziaren. Taki efekt osiÄ?ga siÄ? poprzez rÄ?czne zbi??r owoc??w i wy??uskiwanie ziaren z ??upin. Aby wiÄ?c mieÄ? gwarancjÄ?, ??e do naszej fili??anki trafia wysokiej jako??ci napar, najlepiej kupowaÄ? kawy niezmielone. Widzimy w??wczas jak wyglÄ?dajÄ? ziarna, jaki jest ich kolor i czy majÄ? regularne kszta??ty. Poza tym specjali??ci uwa??ajÄ?, ??e zmielone ziarno powinno byÄ? od razu zaparzone â?? tylko wtedy ma??a czarna osiÄ?ga pe??niÄ? smaku. Po czwarte: spos??b mielenia ziarna Na smak kawy ma r??wnie?? wp??yw spos??b mielenia ziarna. Mo??e ono byÄ? zmielone na mia??ki proszek - znajduje wtedy zastosowanie do parzenia w kafetierze, lub grubiej, tak ??e widaÄ? jego drobinki - wtedy doskonale nadaje siÄ? do zaparzenia w ekspresie kolbowym lub przelewowym. Je??li do domu kupujemy kawÄ? wcze??niej zmielonÄ? warto zwr??ciÄ? uwagÄ? na oznaczenia producenta do jakiego rodzaju parzenia dedykowana jest dana mieszanka. Pozwoli nam to na pe??ne delektowanie siÄ? jej smakiem i aromatem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach