Ciri Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2014 Sk??adniki 150 g grzyb??w 200 g ry??u suszone grzyby kilka szt. 1 litr bulionu cebula - ½ g????wki czosnek - 1 zÄ?bek 5 ??y??ek mas??a bia??e wino - 80 ml ??wie??o zmielony czarny pieprz 5 ??y??ek tartego sera parmezan posiekana natka pietruszki - 2 ??y??ki s??l (najlepiej morska) Etapy przygotowania Przygotowujemy risotto z grzybami : Moczymy suszone grzyby przez kilka godzin w szklance zimnej wody. Do tej wody dolewamy litr bulionu i gotujemy. CebulÄ? i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzane na patelni 2 ??y??ki mas??a. Dusimy do miÄ?kko??ci nie rumieniÄ?c, przez oko??o 5 minut. Grzyby czy??cimy i plasterkujemy. Dodajemy do cebuli i dusimy, a?? zmieknÄ?. Na patelniÄ? z mas??em i cebulÄ? wsypujemy ry??, dodajemy namoczone suszone grzyby, mieszamy i sma??ymy kr??tko na ??rednim ogniu. Dolewamy wino i odparowujemy. NastÄ?pnie wlewamy ?? bulion i gotujemy risotto na ma??ym ogniu a?? ca??y p??yn zostanie wch??oniÄ?ty przez ry??. Wlewamy po jednej ??y??ce wazowej bulionu, czekajÄ?c, a?? poprzednia ilo??Ä? ca??kowicie siÄ? zredukuje. Gotujemy tak przez oko??o 15 minut. Gdy ziarna ry??u sÄ? miÄ?kkie z zewnÄ?trz i al dente w samym ??rodku, risotto jest gotowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.