Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sk??adniki

 

ziemniaki, 1 kg

2 jajka

tarty parmezan, 100 g

wÄ?dzony ser, 200g

mÄ?ka, do panierki

Bu??ka tarta, do panierki

pieprz

s??l

olej do sma??enia

 

 

Przygotowanie

Ziemniaki nale??y umyÄ? i ugotowaÄ? w koszulkach. Ugotowane, jeszcze ciep??e ziemniaki obieramy i odstawiamy do ostygniÄ?cia. W tym czasie kroimy ser w niedu??e kawa??ki o ok. 4 cm d??ugo??ci i 1 cm grubo??ci, jajka rozbijamy i oddzielamy bia??ko od ??????tka. Och??odzone ziemniaki nale??y przecisnÄ?Ä? przez praskÄ? o drobnych oczkach, dodaÄ? do nich ??????tka, parmezan oraz s??l i pieprz wed??ug uznania. Ciasto ziemniaczane rozrabiamy, najlepiej rÄ?kÄ?. NastÄ?pnie rwiemy je na kawa??ki formujÄ?c na d??oni placuszek, k??adziemy na nim kawa??ek sera i zamykamy tworzÄ?c wok???? sera ziemniaczanÄ? otoczkÄ?. Gotowe crocch?¨ panierujemy w mÄ?ce, roztrzepanym bia??ku i bu??ce tartej. Sma??ymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. MogÄ? s??u??yÄ? jako przekÄ?ska, dodatek do miÄ?sa lub jako samodzielne danie. ??yczymy wszystkim smacznego!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.