Ciri 30 Napisano 2 Listopad 2014 Sk??adniki ciasto z makiem: 8 bia??ek p???? szklanki cukru pudru p???? szklanki mÄ?ki pszennej p???? szklanki maku 1 ??y??eczka proszku do pieczenia ciasto ??????te: 8 ??????tek 2 ca??e jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mÄ?ki pszennej 1 czubata ??y??eczka proszku do pieczenia masy: 500 ml ??mietanki tortowej 36% galaretka agrestowa galaretka owoce le??ne Przygotowanie Ciasto z makiem. Ubijamy bia??ka ze szczyptÄ? soli na sztywno w miÄ?dzy czasie dodajemy cukier puder. NastÄ?pnie przesiewamy mÄ?kÄ? z proszkiem i dodajemy mak, delikatnie mieszamy. Wylewamy na dwie blaszki (20x30), wysmarowane t??uszczem i obsypane mÄ?kÄ?. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto ??????te. Ucieramy ??????tka i dwa jajka z cukrem na puszystÄ? masÄ?, dodajemy przesianÄ? mÄ?kÄ? z proszkiem i wylewamy na takÄ? samÄ? blaszkÄ? co ciasto z makiem, pieczemy tak samo. Mo??emy pierwsze ciasto upiec w jednej blaszce, a ??????te w drugiej i przekroiÄ? to ciasto kt??re wyro??nie wiÄ?ksze. Gdy ciasta siÄ? studzÄ?, rozpuszczamy w p???? szklanki wrzÄ?tku galaretkÄ? zielonÄ?,i tak samo galaretkÄ? czerwonÄ?, ka??dÄ? w oddzielnej szklance, (ja jednÄ? galaretkÄ? wstawiam do zamra??ali a drugÄ? do lod??wki, by przyspieszyÄ? sobie zrobienie ciasta). Ubijamy 250 ml ??mietanki tortowej, dolewamy pod koniec przestudzonÄ? ale p??ynnÄ? galaretkÄ?, wyk??adamy na pierwsze ciasto, przykrywamy ciastem ??????tym. To samo robimy z pozosta??Ä? ??mietankÄ? i drugÄ? galaretkÄ?, wyk??adamy na ciasto i przykrywamy ostatnim ciastem. Do lod??wki i... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach