Ciri 30 Napisano 8 Listopad 2014 Wynalezienie antybiotyk??w by??o prawdziwym prze??omem w medycynie. Nagle choroby bakteryjne, z powodu kt??rych umiera??o mn??stwo os??b, sta??y siÄ? mo??liwe do wyleczenia i to w ciÄ?gu kilku dni. Niestety antybiotyki, choÄ? ??wietnie dzia??ajÄ?, majÄ? tak??e swojÄ? ciemnÄ? stronÄ? â?? opr??cz chorobotw??rczych niszczÄ? tak??e dobre bakterie, kt??re zamieszkujÄ? nasz uk??ad pokarmowy. To dlatego czÄ?sto w czasie terapii i po niej cierpimy z powodu wzdÄ?Ä?, b??l??w brzucha i biegunki. Co je??Ä? przy antybiotyku? Na szczÄ???cie wszystkie te przykre objawy mo??na minimalizowaÄ?, wprowadzajÄ?c zmiany w diecie: W czasie stosowania antybiotyku ka??dego dnia siÄ?gaj produkty mleczne, np. jogurty, kefiry, ma??lankÄ?. DostarczajÄ? one bakterii, kt??re poprawiajÄ? stan uk??adu pokarmowego. Uwaga! Produkty te zawierajÄ? du??o wapnia, kt??ry utrudnia wch??anianie antybiotyk??w. Jedz je wiÄ?c co najmniej 2 godziny po za??yciu leku. Za??ywaj apteczne probiotyki (np. Acidolac, Dicoflor), kt??re pomogÄ? zasiedliÄ? jelita szczepami dobrych bakterii. Jedz warzywa i owoce. ZawierajÄ? one witaminy i mikroelementy, kt??re wzmocniÄ? tw??j organizm. Uwa??aj jednak na owoce cytrusowe i soki, bo mogÄ? one obni??aÄ? dzia??anie antybiotyk??w. Unikaj natomiast stosowania syntetycznym witamin, bo stanowiÄ? one po??ywkÄ? dla bakterii. Na stosowanie takich preparat??w przyjdzie czas po zako??czeniu kuracji antybiotykowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach