Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sk??adniki

 

3 szklanki mÄ?ki pszennej tortowej

200 g mas??a

3/4 szklanki ??mietany 18 %

2 ??????tka

1 cukier waniliowy 16 g

masa: 500 ml mleka

100 g mas??a

2 ??y??ki mÄ?ki pszennej

2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej

2 jajka

p???? szklanki cukru zwyk??ego

2 opakowania cukru waniliowego po 16 g ka??dy

 

 

Przygotowanie

 

MÄ?kÄ? siekamy z mas??em, dodajemy ??????tka i ??mietanÄ? oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Je??eli ??mietana jest rzadka musimy dodaÄ? trochÄ? wiÄ?cej mÄ?ki.

Ciasto dzielimy na cztery czÄ???ci, ka??dÄ? wa??kujemy na prostokÄ?t i pieczemy oddzielnie w du??ej blaszce wysmarowanej t??uszczem i obsypanej mÄ?kÄ?. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W po??owie szklanki mleka mieszamy obie mÄ?ki, cukry oraz jajka na g??adkÄ? masÄ?, resztÄ? mleka gotujemy. Do gotujÄ?cego siÄ? mleka wlewamy masÄ? i mieszamy do uzyskania budyniu.

Jeszcze gorÄ?cy budy?? ucieramy z mas??em i przek??adamy upieczone wcze??niej placki.

Zostawiamy do wystygniÄ?cia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.