Ciri 30 Napisano 9 Listopad 2014 Sk??adniki 3 szklanki mÄ?ki pszennej tortowej 200 g mas??a 3/4 szklanki ??mietany 18 % 2 ??????tka 1 cukier waniliowy 16 g masa: 500 ml mleka 100 g mas??a 2 ??y??ki mÄ?ki pszennej 2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej 2 jajka p???? szklanki cukru zwyk??ego 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g ka??dy Przygotowanie MÄ?kÄ? siekamy z mas??em, dodajemy ??????tka i ??mietanÄ? oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Je??eli ??mietana jest rzadka musimy dodaÄ? trochÄ? wiÄ?cej mÄ?ki. Ciasto dzielimy na cztery czÄ???ci, ka??dÄ? wa??kujemy na prostokÄ?t i pieczemy oddzielnie w du??ej blaszce wysmarowanej t??uszczem i obsypanej mÄ?kÄ?. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W po??owie szklanki mleka mieszamy obie mÄ?ki, cukry oraz jajka na g??adkÄ? masÄ?, resztÄ? mleka gotujemy. Do gotujÄ?cego siÄ? mleka wlewamy masÄ? i mieszamy do uzyskania budyniu. Jeszcze gorÄ?cy budy?? ucieramy z mas??em i przek??adamy upieczone wcze??niej placki. Zostawiamy do wystygniÄ?cia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach