Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Ciri

Napoleonka

Rekomendowane odpowiedzi

Sk??adniki

 

3 szklanki mÄ?ki pszennej tortowej

200 g mas??a

3/4 szklanki ??mietany 18 %

2 ??????tka

1 cukier waniliowy 16 g

masa: 500 ml mleka

100 g mas??a

2 ??y??ki mÄ?ki pszennej

2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej

2 jajka

p???? szklanki cukru zwyk??ego

2 opakowania cukru waniliowego po 16 g ka??dy

 

 

Przygotowanie

 

MÄ?kÄ? siekamy z mas??em, dodajemy ??????tka i ??mietanÄ? oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Je??eli ??mietana jest rzadka musimy dodaÄ? trochÄ? wiÄ?cej mÄ?ki.

Ciasto dzielimy na cztery czÄ???ci, ka??dÄ? wa??kujemy na prostokÄ?t i pieczemy oddzielnie w du??ej blaszce wysmarowanej t??uszczem i obsypanej mÄ?kÄ?. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W po??owie szklanki mleka mieszamy obie mÄ?ki, cukry oraz jajka na g??adkÄ? masÄ?, resztÄ? mleka gotujemy. Do gotujÄ?cego siÄ? mleka wlewamy masÄ? i mieszamy do uzyskania budyniu.

Jeszcze gorÄ?cy budy?? ucieramy z mas??em i przek??adamy upieczone wcze??niej placki.

Zostawiamy do wystygniÄ?cia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.