Ciri Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2014 Sk??adniki Na ciasto: mas??o/margaryna (np.Kasia), 200 g cukier puder, 125 g (ciasto) + 1szkl. (beza) cukier waniliowy, 16 g mÄ?ka, 2 szkl. proszek do pieczenia, 1 ??y??eczka jajka (??????tka), 4 szt. d??em porzeczkowy, 3/4 s??oiczka Beza: bia??ka, 4 szt. mÄ?ka ziemniaczana, 2 ??y??ki orzechy laskowe, w??oskie, p??atki migda??owe, wg. uznania Masa: budy?? waniliowy, 2 torebki mleko, 750 ml mas??o/mas??o ro??linne, 250g Przygotowanie Ciasto: Z mÄ?ki, proszku, mas??a, ??????tek, cukr??w zagnie??Ä? kruche ciasto. Je??li bÄ?dzie za sypkie mo??na dodaÄ? trochÄ? kwa??nej ??mietany lub wiÄ?cej mas??a. Ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci. KazdÄ? z nich rozwa??kowaÄ? i w??o??yÄ? do dw??ch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,a?? siÄ? trochÄ? zromienia. Po wyjÄ?ciu z piekarnika chwilkÄ? ostudziÄ? i posmarowaÄ? ka??dy d??emem porzeczkowym (wg. uznania-ja zu??y??am ok. 3/4 s??oiczka). Bia??ka ubiÄ?. Pod koniec ubijania dodaÄ? szczyptÄ? soli, cukier puder i na samym ko??cu mÄ?kÄ?. Bia??ka podzieliÄ? na dwie czÄ???ci i wy??o??yÄ? na placki. Na pianÄ? wysypaÄ? pokruszone orzechy lub p??atki migda??owe. Podpiec je kolejne 10-15 min. OstudziÄ?. UgotowaÄ? budy?? wg przepisu na opakowaniu, uwzglÄ?dniajÄ?c mniejszÄ? ilo??Ä? mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodaÄ? ok. 4 ??y??ek. Ugotowany budy?? ostudziÄ?. Mas??o utrzeÄ? na puszystÄ? masÄ?. DodawaÄ? po ??y??ce ostudzony budy?? i zmiksowaÄ?. W blaszce zostawiÄ? jeden upieczony placek. Na niego wy??o??yÄ? masÄ? budyniowÄ? oraz nakryÄ? drugim plackiem. Ca??o??Ä? mo??na opruszyÄ? cukrem pudrem.
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się