Ciri 30 Napisano 9 Listopad 2014 Sk??adniki Na ciasto: mas??o/margaryna (np.Kasia), 200 g cukier puder, 125 g (ciasto) + 1szkl. (beza) cukier waniliowy, 16 g mÄ?ka, 2 szkl. proszek do pieczenia, 1 ??y??eczka jajka (??????tka), 4 szt. d??em porzeczkowy, 3/4 s??oiczka Beza: bia??ka, 4 szt. mÄ?ka ziemniaczana, 2 ??y??ki orzechy laskowe, w??oskie, p??atki migda??owe, wg. uznania Masa: budy?? waniliowy, 2 torebki mleko, 750 ml mas??o/mas??o ro??linne, 250g Przygotowanie Ciasto: Z mÄ?ki, proszku, mas??a, ??????tek, cukr??w zagnie??Ä? kruche ciasto. Je??li bÄ?dzie za sypkie mo??na dodaÄ? trochÄ? kwa??nej ??mietany lub wiÄ?cej mas??a. Ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci. KazdÄ? z nich rozwa??kowaÄ? i w??o??yÄ? do dw??ch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,a?? siÄ? trochÄ? zromienia. Po wyjÄ?ciu z piekarnika chwilkÄ? ostudziÄ? i posmarowaÄ? ka??dy d??emem porzeczkowym (wg. uznania-ja zu??y??am ok. 3/4 s??oiczka). Bia??ka ubiÄ?. Pod koniec ubijania dodaÄ? szczyptÄ? soli, cukier puder i na samym ko??cu mÄ?kÄ?. Bia??ka podzieliÄ? na dwie czÄ???ci i wy??o??yÄ? na placki. Na pianÄ? wysypaÄ? pokruszone orzechy lub p??atki migda??owe. Podpiec je kolejne 10-15 min. OstudziÄ?. UgotowaÄ? budy?? wg przepisu na opakowaniu, uwzglÄ?dniajÄ?c mniejszÄ? ilo??Ä? mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodaÄ? ok. 4 ??y??ek. Ugotowany budy?? ostudziÄ?. Mas??o utrzeÄ? na puszystÄ? masÄ?. DodawaÄ? po ??y??ce ostudzony budy?? i zmiksowaÄ?. W blaszce zostawiÄ? jeden upieczony placek. Na niego wy??o??yÄ? masÄ? budyniowÄ? oraz nakryÄ? drugim plackiem. Ca??o??Ä? mo??na opruszyÄ? cukrem pudrem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach