Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sk??adniki

 

Na ciasto:

mas??o/margaryna (np.Kasia), 200 g

cukier puder, 125 g (ciasto) + 1szkl. (beza)

cukier waniliowy, 16 g

mÄ?ka, 2 szkl.

proszek do pieczenia, 1 ??y??eczka

jajka (??????tka), 4 szt.

d??em porzeczkowy, 3/4 s??oiczka

Beza:

bia??ka, 4 szt.

mÄ?ka ziemniaczana, 2 ??y??ki

orzechy laskowe, w??oskie, p??atki migda??owe, wg. uznania

Masa:

budy?? waniliowy, 2 torebki

mleko, 750 ml

mas??o/mas??o ro??linne, 250g

 

 

Przygotowanie

 

Ciasto: Z mÄ?ki, proszku, mas??a, ??????tek, cukr??w zagnie??Ä? kruche ciasto. Je??li bÄ?dzie za sypkie mo??na dodaÄ? trochÄ? kwa??nej ??mietany lub wiÄ?cej mas??a. Ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci. KazdÄ? z nich rozwa??kowaÄ? i w??o??yÄ? do dw??ch blaszek z papierem do pieczenia. Placki podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-4190st.C i piec ok. 10-15 min.,a?? siÄ? trochÄ? zromienia. Po wyjÄ?ciu z piekarnika chwilkÄ? ostudziÄ? i posmarowaÄ? ka??dy d??emem porzeczkowym (wg. uznania-ja zu??y??am ok. 3/4 s??oiczka).

Bia??ka ubiÄ?. Pod koniec ubijania dodaÄ? szczyptÄ? soli, cukier puder i na samym ko??cu mÄ?kÄ?. Bia??ka podzieliÄ? na dwie czÄ???ci i wy??o??yÄ? na placki. Na pianÄ? wysypaÄ? pokruszone orzechy lub p??atki migda??owe. Podpiec je kolejne 10-15 min. OstudziÄ?.

UgotowaÄ? budy?? wg przepisu na opakowaniu, uwzglÄ?dniajÄ?c mniejszÄ? ilo??Ä? mleka. W przypadku braku cukru w budyniach dodaÄ? ok. 4 ??y??ek. Ugotowany budy?? ostudziÄ?. Mas??o utrzeÄ? na puszystÄ? masÄ?. DodawaÄ? po ??y??ce ostudzony budy?? i zmiksowaÄ?. W blaszce zostawiÄ? jeden upieczony placek. Na niego wy??o??yÄ? masÄ? budyniowÄ? oraz nakryÄ? drugim plackiem. Ca??o??Ä? mo??na opruszyÄ? cukrem pudrem.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.