Ciri 30 Napisano 9 Listopad 2014 Coraz czÄ???ciej spotykamy informacje o niezdrowym glutenie zawartym w pszenicy i innych zbo??ach. Coraz wiÄ?cej ludzi jest na niego uczulonych albo ma problemy trawienne spowodowane przez jego nadmiar. Coraz wiÄ?cej moich znajomych, nawet nie majÄ?cych ??adnych chorobowych objaw??w ogranicza spo??ycie glutenu twierdzÄ?c, ??e du??o lepiej siÄ? wtedy czuje. WierzÄ? im bo sama od kilku lat do??Ä? mocno go ograniczam i czujÄ? siÄ? zupe??nie inaczej ni?? kiedy??. Warto ograniczenia wprowadzaÄ? ma??ymi kroczkami i testowaÄ? co wam i waszym rodzinom smakuje a co zupe??nie jest nie do przyjÄ?cia. Koniecznym jest choÄ? elementarnie dokszta??ciÄ? siÄ? w tej kwestii by nie pope??niaÄ? b??Ä?d??w. Podstawowe zbo??a, kt??re wymieni ka??de dziecko mamy w Polsce cztery; pszenicÄ?, ??yto, jÄ?czmie?? i owies. Tylko w??a??ciwie w Polsce uwa??a siÄ?, ??e owies jest tak samo niewskazany jak reszta zb????. Je??li nie masz celakii to taka postawa raczej ci zaszkodzi ni?? pomo??e. Gluten w owsie wystÄ?puje w ma??ych ilo??ciach i jest du??o lepiej tolerowany ni?? np ten z pszenicy. Oczywi??cie akademickie dysputy trwajÄ? w najlepsze ale to nie jest notatka przeznaczona dla os??b powa??nie chorych a dla tych kt??re zwyczajnie chcÄ? lepiej i zdrowiej ??yÄ?. TrochÄ? to jest skomplikowane poniewa?? magiczny gluten to nie jest jaki?? jeden sk??adnik. Gluten to kompilacja kilku sk??adnik??w. Niestety pszenica nie jest tym samym zbo??em co kiedy??. Potwornie modyfikowana, ska??ona chemiÄ?, ewoluowa??a dostosowujÄ?c siÄ? do naszej cywilizacji przestajÄ?c byc naszym przyjacielem. Je??li ograniczysz trzy z podstawowych zb???? to ju?? wygrywasz swoje zdrowie. To wystarczy a popadanie w przesadÄ? jest tak samo szkodliwe jak niedostrzeganie problemu. Od niedawna jest dostÄ?pna powszechnie w sklepach mÄ?ka owsiana, kt??rÄ? osobi??cie uwielbiam i na kt??rej robiÄ? dos??ownie wszystko. Szczeg??lnie fantastycznie wychodzi cisto kruche i p???? kruche oraz pieczywo. Warto przekonaÄ? siÄ? i znale??Ä? odpowiadajÄ?ce nam przepisy r??wnie?? na zastosowanie mÄ?ki gryczanej kt??ra jest niesamowicie zdrowa. Z pe??nÄ? odpowiedzialno??ciÄ? polecam r??wnie?? makaron gryczany, kt??ry jest doskona??y do spaghetti. MÄ?ki kt??re chÄ?tnie mieszam z owsianÄ? to tapioka i amarantus. Czasami gdy potrzebujÄ? czego?? l??ejszego mieszam je z ry??owÄ? by nie korzystaÄ? ju?? z pszenicy. Kolejna z moich ulubionych mÄ?k to egzotycznie wyglÄ?dajÄ?cy amarantus jest doskona??ym dodatkiem np do pierog??w ale nie tylko. Niestety jest drogi i jedyna pocieszajÄ?ca my??l to taka, ??e mo??na go spokojnie kupiÄ? w wielu sklepach. Amarantus ??wietnie uprawia siÄ? w naszym klimacie i czas zmusiÄ? rodzimych producent??w i handlowc??w by nam go wiÄ?cej dostarczali. Zwany jest u nas szar??atem i jest niesamowicie zdrowy. Warto zauwa??yÄ?, ??e samego ??elaza ma ok 5 razy wiÄ?cej ni?? szpinak. Warto te?? zapamiÄ?taÄ?, ??e nie znosi oprysk??w, pestycyd??w itp. Po prostu wtedy nie ro??nie. Dla nas to gwarancja zdrowej ??ywno??ci z certyfikatem od samej matki natury. ZachÄ?Ä? siÄ? i ??yj zdrowiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach