Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Motylek

PÄ…czki

Rekomendowane odpowiedzi

PÄ?czki

1kg mÄ?ki

10 dag dro??dzy

15 dag cukru

0,5 l mleka

6 ??????tek

1 ca??e jajko

6 ??y??ek oliwy

cukier wanilinowy

1 kieliszek spirytusu

sok i otarta sk??rka z cytryny

 

Robimy rozczyn z roztartych dro??dzy z ??y??kÄ? cukru,20 dag mÄ?ki i mleka i zostawiamy do wyro??niÄ?cia.Ucieramy jajko i ????????tka z cukrem,dodajemy mÄ?kÄ?,wyro??niÄ?ty rozczyn,waniliÄ? ,sok z cytryny,otartÄ? sk??rkÄ?,resztÄ? mleka,szczyptÄ? soli i spirytus.Wyrabiamy tak d??ugo a?? ciasto stanie siÄ? g??adkie,l??niÄ?ce na jego powierzni uka??Ä? siÄ? pÄ?cherzyki i zacznie odstawaÄ? od rÄ?ki.Wlewamy oliwÄ? chwilÄ? wyrabiamy.Zostawiamy w ciep??ym miejscu na p???? godzinki.Gdy zacznie rosnÄ?Ä? nabieramy ??y??kÄ? formujemy ma??e krÄ???ki nak??Ä?damy p???? ??y??eczki nadzienia ja polecam konfiturÄ? z dzikiej r????y,zlepiamy ,k??Ä?dziemy na stolnicÄ?.PÄ?czki nakrywamy i pozostawiamy do wyro??niÄ?cia .Gdy podwojÄ? swojÄ? objÄ?to??Ä? sma??ymy.

 

Do sma??enia 1l. oleju,1 kostka smalcu.Sma??ymy pod przykryciem.

 

SÄ? naprawdÄ? pyszne i ??atwe w wykonaniu.Dziewczyny zabieramy siÄ? do pracy .Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kilka innych przepis??w na pÄ?czki :)/>

 

PÄ?czki

 

Sk??adniki:

â?? 1/2 kg mÄ?ki

â?? 1 szklanka mleka

â?? 6-8 dag cukru

â?? cukier puder

â?? 6 ??????tek

â?? esencja rumowa

â?? 1 p??aska ??y??eczka soli

â?? 10 dag mas??a lub margaryny

â?? t??uszcz do sma??enia

â?? konfitury

 

Spos??b wykonania:

Z mÄ?ki odsypaÄ? 1/4 czÄ???Ä?, rozmieszaÄ? jÄ? z mlekiem i dodaÄ? 6-8 dag dro??d??y. OdstawiÄ? na godzinÄ?. Gdy wyro??nie wlaÄ? do reszty mÄ?ki, dodaÄ? cukier puder, 6 ??????tek , esencjÄ? rumowÄ? oraz s??l. WyrobiÄ? bardzo dok??adnie. Pod koniec dodaÄ? roztopione mas??o. Jeszcze raz wyrobiÄ?. PrzykryÄ? ciasto ??ciereczkÄ?, postawiÄ? w ciep??ym miejscu i odczekaÄ? oko??o godziny. Gdy uro??nie nabieraÄ? ??y??kÄ?, rozp??aszczaÄ? palcami i nak??adaÄ? do ??rodka gÄ?stÄ? konfiturÄ?. ZasklepiÄ? formujÄ?c kulkÄ?. Po??o??yÄ? na opr??szanej mÄ?kÄ? stolnicy lub serwecie zalepionÄ? stronÄ? w d????. PrzykryÄ? serwetÄ?.

W rondlu rozgrzaÄ? t??uszcz i wk??adaÄ? zalepionÄ? strona do do??u, a gdy siÄ? zarumieniÄ? obracaÄ? (najlepiej widelcem). WyjmujÄ?c osÄ?czyÄ? z t??uszczu, posypaÄ? cukrem pudrem.

 

 

***************************

 

Szybkie pÄ?czki

 

Sk??adniki:

- 1,5 szkl.mÄ?ki

- 3 jaja

- 2 waniliowe serki homogenizowane

- 1??y??eczka proszku do pieczenia

- 50 dag smalcu do pieczenia

- cukier puder

 

Wykonanie:

Serki, jaja i mÄ?kÄ? dok??adnie wymieszaÄ?. Do gorÄ?cego smalcu wk??adaÄ? ??y??kÄ? porcje ciasta.

Usma??one pÄ?czki wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? z t??uszczu i posypaÄ? cukrem pudrem lub polukrowaÄ?.

 

 

******************************

 

Paczki bakaliowe

 

Sk??ad:

3 pe??ne szklanki mÄ?ki

1/2szklanki cukru

Â? szklanki ciep??ego mleka

5-6dkg dro??d??y

6 ??y??ek mas??a

1 ??y??ka stopionego mas??a

2 jaja, sk??rka otarta z cytryny i pomara??czy

3/4 szklanki rodzynek

1/2 szklanki drobno pokrojonej sma??onej sk??rki pomara??czowej

2 ??y??ki rumu

s??l

1 l oleju do sma??enia;

cukier puder do posypania

 

Spos??b wykonania:

Jaja i mas??o wyjÄ?Ä? z lod??wki. Rodzynki sparzyÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do miseczki, zalaÄ? rumem. Dro??d??e utrzeÄ? z ??y??eczkÄ? cukru, wymieszaÄ? z letnim mlekiem i zostawiÄ? w ciep??ym miejscu. Jajka starannie utrzeÄ? z cukrem i, ca??y czas ucierajÄ?c, dodawaÄ? po ??y??eczce miÄ?kkie mas??o i po Ä?wierÄ? ??y??eczki sk??rek otartych z cytrus??w. Lekko ogrzanÄ? mÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, dodaÄ? s??l, wymieszaÄ?. Do ubitych jaj wlaÄ? dro??d??owy rozczyn i, starannie mieszajÄ?c, stopniowo wsypywaÄ? mÄ?kÄ?. WyjÄ?Ä? ciasto na stolnicÄ? i przez 10-15 minut dok??adnie wyrabiaÄ?, po czym w??o??yÄ? do miski, przykryÄ? ??ciereczkÄ?, zostawiÄ? w cieple, by wyros??o. NastÄ?pnie dodaÄ? rodzynki z rumem, sma??onÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ?, ponownie wyrabiaÄ? przez 5-10 minut. Ciasto lekko posmarowaÄ? stopionym mas??em, przykryÄ? miskÄ? i odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Gdy podwoi swojÄ? objÄ?to??Ä?, lekko zwil??onymi d??o??mi odrywaÄ? po kawa??ku, formowaÄ? ma??e kulki i uk??adaÄ? na ??ciereczce posypanej mÄ?kÄ?. PrzykryÄ? i zostawiÄ? do wyro??niÄ?cia.

RozgrzaÄ? olej w garnku, wk??adaÄ? po kilka pÄ?czk??w i sma??yÄ? na ??rednim ogniu. Po wyjÄ?ciu osÄ?czyÄ? na papierowym rÄ?czniku i posypaÄ? cukrem pudrem.

 

 

*****************************

 

PÄ?czki twarogowe

 

(6 porcji)

twar??g, 40 dkg

mÄ?ka, 2 szklanki

Cukier wanilinowy WINIARY, 1 opakowanie

sodka, 1 ??y??eczka

??mietana, 1 ??y??ka

olej do sma??enia

jajka, 4 sztuki

 

WymieszaÄ? twar??g i cukier, mÄ?kÄ? z sodkÄ?, jaja i ??mietanÄ?. UformowaÄ? pÄ?czki (ok 3,5-4 cm ??rednicy). WrzucaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? oleju. Po upieczeniu posypaÄ? cukrem pudrem.

 

***********************************

 

PÄ?czki Twin Peaks

 

(6 porcji)

jajka, 4 sztuki

proszek do pieczenia, 2 ??y??eczki

cukier, 1 szklanka

margaryna, 1 kostka

ma??lanka, 1 szklanka

mÄ?ka, 3 szklanki

s??l, 1 ??y??eczka

olej do sma??enia

 

Wszystkie produkty wymieszaÄ? i dobrze wyrobiÄ?. Je??eli zbyt rzadkie nale??y dodaÄ? mÄ?ki. Ciasto rozwa??kowaÄ? na grubo. WykrawaÄ? k????ka z dziurkÄ?. Naczynie do sma??enia nape??niÄ? t??uszczem na wys. 5 cm. PÄ?czki sma??yÄ? przez 2-3 min. Po wyjÄ?ciu smarowaÄ? glazurÄ? z cukru pudru.

SÄ? naprawdÄ? pycha a do tego ich przyrzÄ?dzenie zajmuje du??o mniej czasu ni?? tradycyjnych pÄ?czk??w.

Smacznego!!!

 

*****************************

 

PÄ?czusie z wisienkÄ?

 

7 dag dro??d??y

1/2 kg mÄ?ki

1/2 kostki mas??a

1/2 szklanki mleka

7 ??????tek

szklanka cukru pudru

torebka cukru waniliowego

szklanka s??odkiej ??mietanki

s??oik wisienek koktajlowych

t??uszcz do sma??enia

 

Etapy przygotowania

 

Dro??d??e utrzeÄ? z ??y??eczkÄ? cukru i mÄ?ki. WlaÄ? ciep??e mleko, wymieszaÄ?. Rozczyn odstawiÄ? w ciep??e miejsce do wyro??niÄ?cia. Mas??o stopiÄ? i wystudziÄ?.

 

??????tka utrzeÄ? na parze z po??owÄ? cukru pudru i waniliowym. Do miski przesiaÄ? mÄ?kÄ?, wlaÄ? lekko podgrzanÄ? ??mietanÄ?, ubite ??????tka, zmiksowaÄ?.

 

DodaÄ? wyro??niÄ?ty rozczyn, wyrabiaÄ?, a?? ciasto przestanie lepiÄ? siÄ? do rÄ?k. WlaÄ? przestudzone mas??o, wyrobiÄ?.

 

Ciasto przykryÄ?, odstawiÄ? w ciep??e miejsce do wyro??niÄ?cia. PodzieliÄ? je na 3?4 porcje, uformowaÄ? wa??ki, pokroiÄ? w plastry. ?Na ka??dym k??a??Ä? po osÄ?czonej wisience, zlepiaÄ? kulki, ogonki zostawiajÄ?c na zewnÄ?trz. Sma??yÄ? na gorÄ?cym t??uszczu. OsÄ?czyÄ?, posypaÄ? resztÄ? cukru.

 

 

*****************************

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PÄ?CZKI POLSKIE

 

1 kg mÄ?ki,

10 dkg dro??d??y,

10 dkg cukru,

ok. 1/2 l mleka,

7 ??????tek,

10 dkg mas??a,

1/2 laski wanilii,

sok i sk??rka z cytryny,

1 kieliszek spirytusu,

szczypta soli;

1 1/2 kg t??uszczu do sma??enia,

ok. 30 dkg marmolady do nadziania,

waniliowy cukier-puder do posypania.

 

Nale??y przygotowaÄ? deseczki do uk??adania rosnÄ?cych pÄ?czk??w, opr??szyÄ? je mÄ?kÄ?. CytrynÄ? sparzyÄ?, otrzeÄ? sk??rkÄ?, wycisnÄ?Ä? sok. WaniliÄ? rozciÄ?Ä?, wyskrobaÄ? ??rodek, wymieszaÄ? z cukrem (resztÄ? wrzuciÄ? do szczelnego s??oika z cukrem, bÄ?dzie cukier waniliowy). Mleko lekko podgrzaÄ?, powinno byÄ? letnie. MÄ?kÄ? przesiaÄ?. MarmoladÄ? lekko podgrzaÄ? i wymieszaÄ? z aromatycznÄ? ucieranÄ? r????Ä?. W szerokim p??askim rondlu roztopiÄ? t??uszcz do sma??enia.

ZrobiÄ? rozczyn z dro??d??y roztartych z 1 ??y??kÄ? cukru, ??y??kÄ? mÄ?ki i odrobinÄ? mleka. OdstawiÄ? w ciep??e miejsce. ??????tka oddzieliÄ? od bia??ek (mo??na je zu??yÄ? na bezy), utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci. DodaÄ? mÄ?kÄ?, wyro??niÄ?ty rozczyn, sok i sk??rkÄ? z cytryny, mleko, s??l, spirytus. WyrabiaÄ? ciasto, a?? bÄ?dzie l??niÄ?ce i g??adkie, uka??Ä? siÄ? pÄ?cherzyki powietrza i bÄ?dzie odstawa??o od rÄ?ki. W czasie wyrabiania dolewaÄ? roztopione mas??o. Ciasto powinno byÄ? dosyÄ? "lu??ne", niezbyt gÄ?ste. ZostawiÄ? w cieple na 10-15 minut. Gdy zacznie rosnÄ?Ä? zaczÄ?Ä? wyrabianie pÄ?czk??w.

NabieraÄ? ??y??kÄ? porcje ciasta starajÄ?c siÄ? by by??y r??wne. Kszta??towaÄ? krÄ???ki, na ??rodek k??a??Ä? po p???? ??y??eczki marmolady, zlepiaÄ? dok??adnie i formowaÄ? kulki. K??a??Ä? zlepieniem do do??u na deseczki, przykryÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. T??uszcz silniej podgrzaÄ?. Zanim ostatni pÄ?czek bÄ?dzie wyrobiony pierwsze bÄ?dzie mo??na sma??yÄ?. SprawdziÄ?, czy t??uszcz jest odpowiednio nagrzany : wrzuciÄ? kawa??eczek ciasta, gdy ciasto szybko wyp??ynie i zaraz siÄ? zarumieni, mo??na sma??yÄ?.

Wyro??niÄ?te pÄ?czki braÄ? kolejno do rÄ?ki, omiataÄ? pÄ?dzlem z mÄ?ki, k??a??Ä? na t??uszcz g??rÄ? do do??u. PÄ?czki powinny swobodnie p??ywaÄ? w t??uszczu. Gdy siÄ? zrumieniÄ? od spodu, szybko przewr??ciÄ? i dosma??yÄ?. Usma??one wyjmowaÄ? na bibu??Ä?, starannie osÄ?czaÄ?, uk??adaÄ? na p??askim, szerokim p????misku, opr??szyÄ? cukrem-pudrem. Gdy zupe??nie ostygnÄ? mo??na uk??adaÄ? je w piramidkÄ?.

 

**************************************

 

INNY SPOS??B FORMOWANIA PÄ?CZK??W

Po wyrobieniu ciasto przykryÄ?, zostawiÄ? w cieple do wyro??niÄ?cia. Gdy zwiÄ?kszy swÄ? objÄ?to??Ä? 2 razy, nabieraÄ? po trochÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ? i lekko wa??kowaÄ? do grubo??ci 1 1/2 - 2 cm. OkrÄ?g??Ä? foremkÄ? lub szklankÄ? wycinaÄ? ko??a. Na po??owÄ? tych k???? k??a??Ä? marmoladÄ? lub inne nadzienie. PrzykryÄ? krÄ???kami bez nadzienia. DocisnÄ?Ä? dooko??a bardzo dok??adnie, foremkÄ? obciÄ?Ä? nadmiary. Od??o??yÄ? na deseczkÄ? do wyro??niÄ?cia. Przy formowaniu staraÄ? siÄ?, ??eby ciasto by??o r??wno wa??kowane, a nadzienie znajdowa??o siÄ? na ??rodku pÄ?czka, co powoduje, ??e tworzÄ?ce siÄ? w czasie sma??enia obrÄ?czki na pÄ?czkach sÄ? r??wne.

Wyro??niÄ?te pÄ?czki braÄ? kolejno do rÄ?ki, omiataÄ? pÄ?dzlem z mÄ?ki, k??a??Ä? na t??uszcz g??rÄ? do do??u. PÄ?czki powinny swobodnie p??ywaÄ? w t??uszczu. Gdy siÄ? zrumieniÄ? od spodu, szybko przewr??ciÄ? i dosma??yÄ?. Usma??one wyjmowaÄ? na bibu??Ä?, starannie osÄ?czaÄ?, uk??adaÄ? na p??askim, szerokim p????misku, opr??szyÄ? cukrem-pudrem. Gdy zupe??nie ostygnÄ? mo??na uk??adaÄ? je w piramidkÄ?.

 

*****************************************

 

PÄ?CZKI Z R????Ä?

 

60 dkg mÄ?ki,

1 szklanka mleka,

5 dkg dro??d??y,

13 dkg mas??a,

8 dkg cukru,

8 ??????tek,

2 jajka,

1 kieliszek araku lub rumu (40 ml),

1/2 ??y??eczki sk??rki otartej z cytryny,

szczypta soli,

1/2 szklanki cukru pudru,

1 szklanka konfitur z r????y;

1 kg smalcu do sma??enia

 

Dro??d??e rozetrzeÄ? z ??y??eczkÄ? cukru, mlekiem i 2 ??y??eczkami mÄ?ki. Rozczyn pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. ??????tka i jajka utrzeÄ? z pozosta??ym cukrem i mas??em na pianÄ?. DodaÄ? wyro??niÄ?te dro??d??e, mÄ?kÄ?, szczyptÄ? soli, arak i sk??rkÄ? z cytryny. Ciasto dobrze wyrobiÄ?, przykryÄ? i odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. NastÄ?pnie formowaÄ? omÄ?czonÄ? rÄ?kÄ? ma??e pÄ?czki, nadziewaÄ? je konfiturami i uk??adaÄ? na stolnicy, aby uros??y. Ciasto na pÄ?czki jest dosyÄ? rzadkie, dlatego rozlewa siÄ? po stolnicy, tworzÄ?c placki, ale po wrzuceniu na wrzÄ?cy t??uszcz pÄ?czki stanÄ? siÄ? ponownie okrÄ?g??e.

W g??Ä?bokim rondlu rozgrzaÄ? smalec. Wk??adaÄ? pÄ?czki, sma??yÄ? je na rumiano (przewracaÄ? podczas sma??enia), a potem osÄ?czaÄ? na bibule i gorÄ?ce posypywaÄ? cukrem pudrem lub smarowaÄ? lukrem z dodatkiem sk??rki pomara??czowej

 

LUKIER

25 dkg cukru pudru,

3 ??y??ki s??odkiej ??mietanki,

2 ??y??ki drobno pokrojonej sk??rki pomara??czowej

 

Cukier utrzeÄ? ze ??mietankÄ? na g??adkÄ? masÄ? o konsystencji miodu. DodaÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i wymieszaÄ?. SmarowaÄ? pÄ?czki lukrem za pomocÄ? pÄ?dzelka.

 

************************************************

 

PÄ?CZKI HOLENDERSKIE

 

3 pe??ne szklanki mÄ?ki,

po p???? szklanki cukru i ciep??ego mleka,

5-6 dkg dro??d??y,

6 ??y??ek mas??a,

1 ??y??ka stopionego mas??a,

2 jaja,

sk??rka otarta z cytryny i pomara??czy,

3/4 szklanki rodzynek,

1/2 szklanki drobno pokrojonej sma??onej sk??rki pomara??czowej,

2 ??y??ki rumu, s??l;

1 l oleju do sma??enia;

cukier puder do posypania

 

Jaja i mas??o wyjÄ?Ä? z lod??wki. Rodzynki sparzyÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do miseczki, zalaÄ? rumem. Dro??d??e utrzeÄ? z ??y??eczkÄ? cukru, wymieszaÄ? z letnim mlekiem i zostawiÄ? w ciep??ym miejscu. Jajka starannie utrzeÄ? z cukrem i, ca??y czas ucierajÄ?c, dodawaÄ? po ??y??eczce miÄ?kkie mas??o i po Ä?wierÄ? ??y??eczki sk??rek otartych z cytrus??w. Lekko ogrzanÄ? mÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, dodaÄ? s??l, wymieszaÄ?. Do ubitych jaj wlaÄ? dro??d??owy rozczyn i, starannie mieszajÄ?c, stopniowo wsypywaÄ? mÄ?kÄ?. WyjÄ?Ä? ciasto na stolnicÄ? i przez 10-15 minut dok??adnie wyrabiaÄ?, po czym w??o??yÄ? do miski, przykryÄ? ??ciereczkÄ?, zostawiÄ? w cieple, by wyros??o. NastÄ?pnie dodaÄ? rodzynki z rumem, sma??onÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ?, ponownie wyrabiaÄ? przez 5-10 minut. Ciasto lekko posmarowaÄ? stopionym mas??em, przykryÄ? miskÄ? i odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Gdy podwoi swojÄ? objÄ?to??Ä?, lekko zwil??onymi d??o??mi odrywaÄ? po kawa??ku, formowaÄ? ma??e kulki i uk??adaÄ? na ??ciereczce posypanej mÄ?kÄ?. PrzykryÄ? i zostawiÄ? do wyro??niÄ?cia.

RozgrzaÄ? olej w garnku, wk??adaÄ? po kilka pÄ?czk??w i sma??yÄ? na ??rednim ogniu. Po wyjÄ?ciu osÄ?czyÄ? na papierowym rÄ?czniku i posypaÄ? cukrem pudrem.

 

******************************************

 

PÄ?CZKI LWOWSKIE

 

1/2 kg mÄ?ki,

10 dkg mas??a,

10 ??????tek,

3-4 ??y??ki miodu (wrzosowego lub gryczanego,

1/2 szklanki krem??wki,

s??l;

 

POLEWA:

20 dkg twardej czekolady,

1/4 szklanki likieru pomara??czowego,

1 ??y??eczka spirytusu,

 

DO SMA??ENIA :

1 kg smalcu lub 1 l oleju

 

Rozkruszone dro??d??e dok??adnie wymieszaÄ? z lekko podgrzanÄ? ??mietankÄ?, odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Mas??o utrzeÄ? z ??????tkami na puch i, ca??y czas ucierajÄ?c, stopniowo dodawaÄ? p??ynny mi??d i przesianÄ? mÄ?kÄ? z solÄ?. WlaÄ? dro??d??e, bardzo dok??adnie wyrobiÄ?, l??niÄ?ce ciasto, przykryÄ? ??ciereczkÄ?, zostawiÄ? w cieple na 30-40 minut. Gdy ciasto podwoi swojÄ? objÄ?to??Ä?

 

************************************

 

PÄ?CZKI MAMY WANDY

 

3 szklanki mÄ?ki,

6 ??????tek,

4 ??y??ki cukru,

10 dag mas??a,

6 dag dro??d??y,

2 szklanki mleka,

1 ??y??ka rumu lub spirytusu,

1 ??y??eczka soli,

sk??rka z cytryny,

powid??a ??liwkowe lub konfitura z r????y,

cukier puder do posypania,

50 dag t??uszczu do sma??enia

 

Dro??d??e rozetrzeÄ? z ??y??kÄ? cukru, wymieszaÄ? i pozostawiÄ? na chwilÄ? do wyro??niÄ?cia. T??uszcz roztopiÄ? i przestudziÄ?. ??????tka utrzeÄ? z cukrem. MÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, dodaÄ? utarte ??????tka, wyro??niÄ?te dro??d??e, mleko, alkohol, sk??rkÄ? z cytryny i s??l. WyrabiaÄ? ciasto. DodaÄ? roztopiony t??uszcz i ponownie wyrabiaÄ? ciasto, a?? zacznie odstawaÄ? od rÄ?ki. Ciasto przykryÄ? ??ciereczkÄ? i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te wyk??adaÄ? porcjami na stolnicÄ?, lekko rozwa??kowaÄ? i wykrawaÄ? szklankÄ? krÄ???ki. Na ka??dy krÄ???ek na??o??yÄ? powide??, przykryÄ? drugim krÄ???kiem, docisnÄ?Ä? brzegi i u??o??yÄ? na stolnicy posypanej mÄ?kÄ?. PozostawiÄ? do podro??niÄ?cia. T??uszcz podgrzaÄ? do w??a??ciwej temperatury, tzn. takiej, w kt??rej wrzucony do rozgrzanego t??uszczu ma??y kawa??ek ciasta natychmiast wyp??ywa. Wyro??niÄ?te pÄ?czki omiataÄ? z mÄ?ki, wk??adaÄ? do gorÄ?cego t??uszczu spodniÄ? stronÄ? do g??ry. Gdy pÄ?czki zrumieniÄ? siÄ? przewr??ciÄ? je na drugÄ? stronÄ? i dosma??yÄ?. Gotowe pÄ?czki wyjmowaÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? z t??uszczu na bibule i posypaÄ? cukrem pudrem.

 

********************************************

 

PÄ?CZKI PRZEDWOJENNE Z CHYLICZEK

 

CIASTO :

1/2 kg mÄ?ki,

15 ??????tek,

20 dag mas??a,

8 dag dro??d??y,

20 dkg cukru,

szklanka przegotowanego mleka,

szczypta soli;

 

DODATKI :

1/2 laski wanilii drobniutko posiekanej,

2 krople olejku migda??owego,

cukier puder do posypania;

 

1 kg smalcu do sma??enia;

s??oiczek powide?? ??liwkowych do nadziania

 

MÄ?kÄ? przesiaÄ?. 1/3 szklanki mleka lekko podgrzaÄ? i rozpu??ciÄ? w niej dro??d??e. ResztÄ? mleka zagotowaÄ? i zaparzyÄ? nim 10 dag mÄ?ki (dok??adnie wymieszaÄ?). NastÄ?pnie po??Ä?czyÄ? jedno z drugim w du??ej misce, dodajÄ?c w razie potrzeby mÄ?ki lub jeszcze mleka, aby w efekcie powsta?? zaczyn gÄ?stszy wyra??nie od ciasta na kluski k??adzione. Zaczyn postawiÄ? spokojnie w ciep??ym miejscu, aby ruszy?? (ok. 1/2 godz.)

W tym czasie ??????tka utrzeÄ? z cukrem na parze, ostudziÄ? i dodaÄ? do zaczynu wraz z resztÄ? mÄ?ki. Teraz przez minimum 1/2 godziny wyrabiaÄ? rÄ?kami po czym wlaÄ? sklarowane ciep??e mas??o i wyrabiaÄ? jeszcze 10 minut. Przed zako??czeniem daÄ? przyprawy (waniliÄ? i olejek) i jeszcze trochÄ? wyrabiaÄ? (a?? odstanie od rÄ?ki) po czym postawiÄ? w ciep??e miejsce co najmniej na 1/2 godziny a?? wyro??nie na ??????ciutkÄ? pierzynkÄ?. Na stolnicy przykrytej ??ciereczkÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ? uk??adaÄ? pÄ?czki. Bierze siÄ? je szklankÄ? rozp??aszcza na d??oni (w razie potrzeby d??o?? obsypaÄ? mÄ?kÄ?), k??adzie na?? odrobinÄ? powide?? i bokami ??ciupia mocno, po czym k??adzie ??ciupionÄ? stronÄ? na ??ciereczkÄ?. Gdy sko??czÄ? sklejaÄ? to te pierwsze sÄ? gotowe do sma??enia. Smalec doprowadziÄ? do bulgotu i wrzuciÄ? do niego ca??y ziemniak pokrajany w talarki, wyjÄ?Ä? jak siÄ? zrumieni. PÄ?czki sma??yÄ? ca??y czas na lekkim bulgotku - ok. 3 minut. Po wyjÄ?ciu wyk??adaÄ? na bibu??Ä? i od razu posypywaÄ? cukrem pudrem. W zasadzie powinno siÄ? je??Ä? po wystudzeniu, ale kto by wytrzyma?? - trzeba tylko uwa??aÄ? i nie poparzyÄ? siÄ? powid??ami - pÄ?czek na wierzchu mo??e ju?? byÄ? sch??odzony, a powid??a a ??rodku wciÄ??? gorÄ?ce.

Bia??ka mo??na zu??yÄ? na wspania??e bezy.

 

******************************************

 

PÄ?CZKI SEROWE

 

60 dkg mÄ?ki,

40 dkg t??ustego sera twarogowego,

12 dkg mas??a,

15 dkg cukru,

2 dkg dro??d??y,

1 ??y??eczka proszku do pieczenia,

2 ??y??ki ??mietany,

4 jajka,

3 ??y??ki mleka,

1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg),

s??l,

3/4 szklanki konfitur lub d??emu;

p??l kg oleju lub smalcu do sma??enia;

1 szklanka cukru pudru do posypania

 

Z dro??d??y, mleka i 3 ??y??ek mÄ?ki zrobiÄ? zaczyn i odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Ser zemleÄ?. Pozosta??Ä? mÄ?kÄ? po??Ä?czyÄ? z posiekanym mas??em, ??mietanÄ?, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solÄ?. DodaÄ? rozczyn i wyrobiÄ? g??adkie ciasto. FormowaÄ? z niego kulki, do ??rodka k??a??Ä? po ??y??eczce konfitur. PÄ?czki od??o??yÄ? do wyro??niÄ?cia. W g??Ä?bokim rondlu rozgrzaÄ? smalec. Wk??adaÄ? pÄ?czki, sma??yÄ? je na rumiano (przewracaÄ? podczas sma??enia), a potem osÄ?czaÄ? na bibule i gorÄ?ce posypywaÄ? cukrem pudrem.

 

************************************

 

PÄ?CZKI SEROWE PODLASKIE

 

2 szklanki mÄ?ki krupczatki,

30 dkg p????t??ustego sera twarogowego,

3 ??y??ki cukru,

1/3 szklanki mleka,

6 dkg mas??a,

3 dkg dro??d??y,

2 ca??e jaja,

2 ??????tka,

??y??ka soku i sk??rka otarta z pomara??czy, s??l;

3/4 l oleju do sma??enia;

cukier puder do posypania

 

Dro??d??e rozetrzeÄ? z ??y??eczkÄ? cukru, mlekiem i 2 ??y??eczkami mÄ?ki, zostawiÄ? w ciep??ym miejscu do wyro??niÄ?cia. Twar??g dwukrotnie przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?. Mas??o starannie utrzeÄ? z cukrem i, ca??y czas ucierajÄ?c, dodawaÄ? stopniowo ??????tka, jaja i ser. Do doskonale utartej masy dodaÄ? sk??rkÄ? i sok z pomara??czy, przesianÄ? mÄ?kÄ? rozczyn i s??l. Dok??adnie wyrobiÄ? ciasto, przykryÄ?, zostawiÄ? w cieple. Gdy ciasto wyro??nie, formowaÄ? z niego niewielkie kule lub nabieraÄ? porcje ??y??kÄ? i uk??adaÄ? je na posypanej mÄ?kÄ? stolnicy, przykryÄ? i zaczekaÄ?, a?? wyrosnÄ?. NastÄ?pnie sma??yÄ? partiami na rozgrzanym t??uszczu, osÄ?czaÄ? na papierowym rÄ?czniku, posypaÄ? cukrem pudrem.

 

****************************************8

 

PÄ?CZKI TURECKIE

 

CIASTO :

25 dkg mÄ?ki,

2 jajka i 2 ??????tka,

6 dkg mas??a,

2 dkg mÄ?ki ry??owej (ry??u zmielonego w m??ynku do kawy);

3/4 l oleju do sma??enia;

 

SYROP :

40 dkg cukru,

2 - 3 ??y??ki bia??ego wina,

sok i sk??rka otarta z 1 cytryny,

1/2 szklanki wody.

 

Z podanych sk??adnik??w zagotowaÄ? syrop, ostudziÄ?. Do osobnego garnka wlaÄ? 2 niepe??ne szklanki wody, w??o??yÄ? mas??o i zagotowaÄ?. Stale mieszajÄ?c wsypywaÄ? powoli przesianÄ? mÄ?kÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 2 minuty, po czym zdjÄ?Ä? z ognia i przestudziÄ?. WsypaÄ? mÄ?kÄ? ry??owÄ? i, ubijajÄ?c drewnianÄ? ??y??ka, dodawaÄ? stopniowo jajka i ??????tka. UbijaÄ? tak d??ugo, a?? powstanie jednolite ciasto. D??onie lekko posmarowaÄ? t??uszczem, odrywaÄ? po kawa??ku ciasta i formowaÄ? ma??e kulki, w ??rodku ka??dej zrobiÄ? wg??Ä?bienie. K??a??Ä? partiami na gorÄ?cy olej i sma??yÄ? ok. 2 min. z ka??dej strony. Usma??one pÄ?czki wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ? na papierowym rÄ?czniku. GorÄ?ce wk??adaÄ? na 10-15 minut do przestudzonego syropu. WyjÄ?Ä?, u??o??yÄ? na talerzu. Wg??Ä?bienie mo??na wype??niÄ? bitÄ? ??mietanÄ?.

 

*************************************

 

PÄ?CZKI WARSZAWSKIE

 

ZACZYN :

6 dkg dro??d??y,

p???? szklanki mleka,

??y??ka mÄ?ki,

??y??eczka cukru;

 

CIASTO :

50 dkg mÄ?ki pszennej,

7 ??????tek,

15 dkg cukru,

p???? laski wanilii (lub 1 opakowanie cukru waniliowego),

2/3 szklanki s??odkiej ??mietanki,

15 dkg mas??a,

??y??eczka spirytusu,

s??l,

konfitura z r????y,

5 dkg drobno posiekanych migda????w;

1 kg smalcu do sma??enia

lukier

 

ZrobiÄ? zaczyn : utrzeÄ? dro??d??e z cukrem i mÄ?kÄ? dok??adnie wymieszaÄ? z lekko podgrzanym mlekiem, odstawiÄ? na p??l godziny w ciep??e miejsce. Do rondelka wbiÄ? ??????tka, dodaÄ? cukier, posiekanÄ? waniliÄ?, rondelek ustawiÄ? na garnku z gotujÄ?cÄ? siÄ? wodÄ?, ubijaÄ? na parze na jednolity krem. Do miski przesiaÄ? mÄ?kÄ? dodaÄ? ubite ??????tka razem z lekko podgrzanÄ? ??mietankÄ?, dok??adnie wymieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?, po czym dodaÄ? s??l, zaczyn i wyrabiaÄ? ciasto co najmniej 15 minut. Gdy ciasto przestanie siÄ? lepiÄ? do rÄ?k, wlaÄ? stopione, ale ch??odne mas??o i wyrabiaÄ? jeszcze kilka minut. PrzykryÄ? miskÄ? ??ciereczkÄ? i zostawiÄ? w ciep??ym miejscu na co najmniej godzinÄ?, ??eby ciasto wyros??o - podwoi??o swojÄ? objÄ?to??Ä?.

KonfiturÄ? z r????y wymieszaÄ? z posiekanymi migda??ami. Z ciasta uformowaÄ? niewielkie placki, nadziewaÄ? je konfiturÄ?, starannie zlepiaÄ?, u??o??yÄ? na posypanej mÄ?kÄ? stolnicy. OdstawiÄ? w ciep??e miejsce, ??eby wyros??y. K??a??Ä? na rozgrzany smalec po kilka sztuk i sma??yÄ? na z??oto. OsÄ?czone z t??uszczu u??o??yÄ? na pergaminie i polukrowaÄ?.

KonfiturÄ? z r????y mo??na zastÄ?piÄ? innÄ? np. wi??niowÄ?.

 

******************************************

 

PACZKI Z CIASTA PTYSIOWEGO

 

ZrobiÄ? ciasto ptysiowe, k??a??Ä? ??y??kÄ? ma??e kluchy ciasta w gorÄ?cy olej, odwr??ciÄ?, gdy zarumienione, osuszyÄ? na papierze, sypaÄ? cukrem pudrem lub maczaÄ? w lukrze. WychodzÄ? zupe??nie inne, ni?? zwyk??e pÄ?czki, ale te?? sÄ? pyszne.

Lukier : cukier puder, sok cytrynowy

W miseczce po??Ä?czyÄ? cukier puder z sokiem, a?? bÄ?dzie lu??nej konsystencji.

Przepis na ciasto ptysiowe

100 gr mas??a, 200 ml wody, 150 gr mÄ?ki, 4 jajka

WodÄ? z mas??em doprowadziÄ? do wrzenia, wrzuciÄ? mÄ?kÄ? jednym ruchem i ucieraÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?, a?? ciasto bÄ?dzie odstawaÄ? od garnka. ZdjÄ?Ä? z ognia, dodawaÄ? po jednym jajku, mocno mieszajÄ?c, a?? siÄ? kluchy po??Ä?czÄ?. K??a??Ä? ??y??kÄ? ma??e kluchy ciasta w gorÄ?cy olej, odwr??ciÄ?, gdy zarumienione, osuszyÄ? na papierze, maczaÄ? w lukrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 136 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.