alfa_baker Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2015 lektor: profesjonalny czyta: Leszek Filipowicz wielko??Ä? ca??o??ci: 304 MB czas: 11:04:38 bitrate: 64 kbps rodzaj kompresji: zip zawarto??Ä? uploadu: mp3 wersja jÄ?zykowa: PL BRAK DANYCH NAPRAWCZYCH Opis: KsiÄ???ka opowiada historiÄ? Fredrika Welina - mÄ???czyzny w wieku sze??Ä?dziesiÄ?ciu sze??ciu lat, kt??ry jest by??ym lekarzem-chirurgiem. Bohater po nieudanej operacji wycofa?? siÄ? ze spo??ecznego ??ycia i od kilkunastu lat mieszka na odludnej, szwedzkiej wysepce na Ba??tyku. Rytm jego ??ycia wyznaczajÄ? codzienne poranne kÄ?piele w wykuwanym osobi??cie codziennie przerÄ?blu. Jedynymi towarzyszami jego samotnej egzystencji sÄ? stary pies i r??wnie wiekowy kot oraz pojawiajÄ?cy siÄ? od czasu do czasu hipochondryczny listonosz - kt??ry nieodmiennie zanudza go opowie??ciami o swoich wyolbrzymianych dolegliwo??ciach - b??lu zÄ?ba czy te?? domniemanym guzie m??zgu... I tak trwa to niezmÄ?cone niczym ??ycie - a?? do momentu, w kt??rym na otaczajÄ?cym wyspÄ? lodzie pojawia siÄ? kobieca postaÄ?. Okazuje siÄ? niÄ? Harriet, dawna mi??o??Ä? - mo??e nawet mi??o??Ä? ??ycia - Fredericka, kt??rÄ? prawie czterdzie??ci lat wcze??niej opu??ci?? bez s??owa wyja??nienia. Dawna kochanka ??Ä?da spe??nienia z??o??onej wiele lat wcze??niej obietnicy. RuszajÄ? wiÄ?c razem w podr????, kt??ra ca??kowicie zmieni starzejÄ?cego siÄ?, z??amanego ??yciem cz??owieka - dziwaczna pro??ba dawnej mi??o??ci pociÄ?gnie za sobÄ? lawinÄ? zdarze?? i spotka??, kt??re nie pozwolÄ? by??emu lekarzowi wie??Ä? swej poprzedniej, wycofanej egzystencji, ale zmuszÄ? go do powrotu do ??ycia oraz rozliczenia z przesz??o??ciÄ?... Powie??Ä? spokojna, wrÄ?cz refleksyjna - ale g??Ä?boka, traktujÄ?ca o uniwersalnych warto??ciach i - jak zwykle u Mankella, napisana w ??wietnym stylu - choÄ? mi??o??nicy jego krymina????w, zdziwiÄ? siÄ? zapewne niepomiernie... DodatkowÄ? rzeczÄ? wyr????niajÄ?cÄ? tÄ? powie??Ä? spo??r??d innych tego autora, jest pierwszoosobowa narracja. Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się
Rekomendowane odpowiedzi