Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Manga

�?osoś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

????oso?? w skorupce z sosem z bia??ego wina

 

2 r??wne filety z ??ososia po 300 g

200 g gotowego ciasta francuskiego

100 g boczku wÄ?dzonego

1 cytryna

100 ml Ramy Cremefine do gotowania

30 g mas??a

mÄ?ka do podsypania

s??l i pieprz do smaku ,100 ml bia??ego wina

 

Tym razem ??ososia bÄ?dziemy zapiekaÄ? we francuskim cie??cie i polewaÄ? aromatycznym sosem. Je??li macie ochotÄ? skomponowaÄ? od razu ca??e danie obiadowe, to proponujÄ? podaÄ? rybkÄ? z dzikim ry??em oraz z gotowanymi na parze warzywami: marchewkami, broku??ami itd, kt??re przed podaniem mo??na podsma??yÄ? na ma??le.

 

Dla 4 os??b

Czas przygotowania: 15 min.

Czas pieczenia: 20 min.

 

 

Jak to zrobiÄ?:

1. Z filet??w wyjmij pÄ?setkÄ? o??ci i odetnij sk??rÄ?. 2. Pokr??j boczek w kostkÄ?.

3. Podsyp stolnicÄ? mÄ?kÄ? i rozwi?? ciasto francuskie.

4. Filety pos??l i posyp z obu stron ??wie??o zmielonym pieprzem.

5. Na ??rodku ciasta po?????? jeden filet.

6. Na nim roz?????? r??wnomiernie boczek.

7. Przykryj go drugim filetem i owi?? ca??o??Ä? ciastem (jakby?? owija?? kawa??kiem p????tna). KrawÄ?dzie ciasta, kt??re siÄ? stykajÄ?, posmaruj wodÄ?, ??eby siÄ? lepiej sklei??y. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi zawi?? pod sp??d.

8. Wstaw ca??o??Ä? na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C.

9. ??eby przygotowaÄ? sos, wyci??nij do garnka sok z cytryny i wlej wino.

10. Podgrzewaj do momentu, kiedy wino siÄ? zredukuje.

11. Dodaj do sosu ??mietankÄ? i zdejmij garnek z ognia. Dok??adnie wymieszaj.

12. WrzuÄ? mas??o i zn??w wymieszaj. Dodaj s??l i pieprz do smaku.

13. Po wyjÄ?ciu z pieca ciasto z ??ososiem przekr??j na 4 r??wne czÄ???ci. Po?????? ka??dÄ? na ??rodek talerza i polej wok???? sosem.

 

 

*************************************************

 

????oso?? gotowany w sosie ??mietanowym

 

 

1,5 kilograma ??wie??ego ??ososia,

1 pietruszkÄ?,

1 seler,

1 por,

2 cebule,

s??l,

15 ziarenek pieprzu bia??ego,

2 listki laurowe,

natkÄ? pietruszki i zielony koperek.

 

 

sos:

1 ??y??eczkÄ? musztardy sarepskiej,

1 ??y??eczkÄ? soli,

2 ??y??ki oliwy z oliwek, 2 szklanki ??mietany.

 

????ososia oczy??ciÄ?, podzieliÄ? na czworokÄ?tne porcje. PrzygotowaÄ? wywar z warzyw, przypraw, soli i kopru. Do emaliowanego rondla z wywarem prze??o??yÄ? rybÄ?, aby by??a ledwie pokryta wywarem, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, a nastÄ?pnie gotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? ryba bÄ?dzie miÄ?kka. GotowÄ? rybÄ? u??o??yÄ? na p????misku, przykryÄ? du??ym talerzem, aby nie wystyg??a.

 

sos

- MusztardÄ?, s??l, oliwÄ? rozbiÄ? jak najdok??adniej za pomocÄ? trzepaczki do sos??w, a nastÄ?pnie dodawaÄ? po trochu ??mietanÄ?. Sos podaÄ? na st???? w sosjerce.

PodawaÄ? z ziemniakami z wody.

Edytowane przez Paula7721

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.