Manga 90 Napisano 5 Luty 2009 (edytowane) ????oso?? w skorupce z sosem z bia??ego wina 2 r??wne filety z ??ososia po 300 g 200 g gotowego ciasta francuskiego 100 g boczku wÄ?dzonego 1 cytryna 100 ml Ramy Cremefine do gotowania 30 g mas??a mÄ?ka do podsypania s??l i pieprz do smaku ,100 ml bia??ego wina Tym razem ??ososia bÄ?dziemy zapiekaÄ? we francuskim cie??cie i polewaÄ? aromatycznym sosem. Je??li macie ochotÄ? skomponowaÄ? od razu ca??e danie obiadowe, to proponujÄ? podaÄ? rybkÄ? z dzikim ry??em oraz z gotowanymi na parze warzywami: marchewkami, broku??ami itd, kt??re przed podaniem mo??na podsma??yÄ? na ma??le. Dla 4 os??b Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Jak to zrobiÄ?: 1. Z filet??w wyjmij pÄ?setkÄ? o??ci i odetnij sk??rÄ?. 2. Pokr??j boczek w kostkÄ?. 3. Podsyp stolnicÄ? mÄ?kÄ? i rozwi?? ciasto francuskie. 4. Filety pos??l i posyp z obu stron ??wie??o zmielonym pieprzem. 5. Na ??rodku ciasta po?????? jeden filet. 6. Na nim roz?????? r??wnomiernie boczek. 7. Przykryj go drugim filetem i owi?? ca??o??Ä? ciastem (jakby?? owija?? kawa??kiem p????tna). KrawÄ?dzie ciasta, kt??re siÄ? stykajÄ?, posmaruj wodÄ?, ??eby siÄ? lepiej sklei??y. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi zawi?? pod sp??d. 8. Wstaw ca??o??Ä? na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. 9. ??eby przygotowaÄ? sos, wyci??nij do garnka sok z cytryny i wlej wino. 10. Podgrzewaj do momentu, kiedy wino siÄ? zredukuje. 11. Dodaj do sosu ??mietankÄ? i zdejmij garnek z ognia. Dok??adnie wymieszaj. 12. WrzuÄ? mas??o i zn??w wymieszaj. Dodaj s??l i pieprz do smaku. 13. Po wyjÄ?ciu z pieca ciasto z ??ososiem przekr??j na 4 r??wne czÄ???ci. Po?????? ka??dÄ? na ??rodek talerza i polej wok???? sosem. ************************************************* ????oso?? gotowany w sosie ??mietanowym 1,5 kilograma ??wie??ego ??ososia, 1 pietruszkÄ?, 1 seler, 1 por, 2 cebule, s??l, 15 ziarenek pieprzu bia??ego, 2 listki laurowe, natkÄ? pietruszki i zielony koperek. sos: 1 ??y??eczkÄ? musztardy sarepskiej, 1 ??y??eczkÄ? soli, 2 ??y??ki oliwy z oliwek, 2 szklanki ??mietany. ????ososia oczy??ciÄ?, podzieliÄ? na czworokÄ?tne porcje. PrzygotowaÄ? wywar z warzyw, przypraw, soli i kopru. Do emaliowanego rondla z wywarem prze??o??yÄ? rybÄ?, aby by??a ledwie pokryta wywarem, doprowadziÄ? do wrzenia na du??ym ogniu, a nastÄ?pnie gotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? ryba bÄ?dzie miÄ?kka. GotowÄ? rybÄ? u??o??yÄ? na p????misku, przykryÄ? du??ym talerzem, aby nie wystyg??a. sos - MusztardÄ?, s??l, oliwÄ? rozbiÄ? jak najdok??adniej za pomocÄ? trzepaczki do sos??w, a nastÄ?pnie dodawaÄ? po trochu ??mietanÄ?. Sos podaÄ? na st???? w sosjerce. PodawaÄ? z ziemniakami z wody. Edytowane 6 Luty 2009 przez Paula7721 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach