Manga Opublikowano 6 Lutego 2009 Opublikowano 6 Lutego 2009 Bak??a??any duszone 1 bak??a??an (ober??yna) o ciÄ???arze ok. 20 dag 1 ma??a cukinia (ok. 10 dag), 15 dog pomidor??w 10 dag cebuli 2 zÄ?bki czosnku listek laurowy 2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki s??l pieprz 1/2 ??y??ki oleju lub oliwy Warzywa umyÄ?, osuszyÄ?. Bak??a??an obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? w plasterki. PatelniÄ? do sma??enia bez t??uszczu posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem, rozgrzaÄ?, u??o??yÄ? plastry bak??a??ana, lekko podrumieniÄ?, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem. CukiniÄ? pokrajaÄ? w plasterki i u??o??yÄ? na bak??a??anie, przykryÄ?, skropiÄ? wodÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Pomidory sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ?, dodaÄ? do duszÄ?cej siÄ? potrawy, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci z dodatkiem listka laurowego. SprawdziÄ? smak i ewentualnie przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, ostudziÄ?. PosypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? na zimno jako dodatek do posi??k??w. Amatorzy mogÄ? takie je??Ä? duszone bak??a??any na gorÄ?co. Ale najsmaczniejsza bÄ?dzie ta potrawa doskonale oziÄ?biona w lod??wce. ************************* Pomidory faszerowane z jajkami 10 szt. pomidor??w, 3 ??y??ki t??uszczu, 2 cebule, 3 ??y??ki tartej bu??ki, 4 jaja, p???? szklanki ??mietany, s??l, sproszkowana papryka, pieprz, ??y??ka mÄ?ki, naÄ? pietruszki, przyprawa do zup, szklanka wywaru z w??oszczyzny Z pomidor??w ??ciÄ?Ä? wierzchy i wydrÄ???yÄ?. Cebule obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ? i przesma??yÄ? na t??uszczu; dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ?, pieprz oraz ugotowane i posiekane jaja. PrzygotowanÄ? masÄ? nape??niaÄ? pomidory, w??o??yÄ? je do rondla; podlaÄ? wywarem i wstawiÄ? do piekarnika. WydrÄ???one ??rodki ugotowaÄ? z dodatkiem papryki i t??uszczu, przetrzeÄ? przez sito, dodaÄ? do pomidor??w. Sos podprawiÄ? mÄ?kÄ? zmieszanÄ? ze ??mietanÄ?. PodawaÄ? z ry??em lub ziemniakami. ************************************ ziemniaki nadziewane fasolÄ? 6-7 ziemniak??w jajko 5 dag utartego ??????tego sera Nadzienie: szklanka namoczonej fasoli lub grochu jajko 2 niedu??e cebule 5 dag mas??a lub margaryny szczypta mielonego pieprzu lub majeranku s??l Ziemniaki obraÄ?, ??ciÄ?Ä? czuby i wyr??wnaÄ? spody, aby mog??y "staÄ?", ??y??eczkÄ? wydrÄ???yÄ? miÄ???sz, a?? powstanie wg??Ä?bienie. W??o??yÄ? do gotujÄ?cej siÄ?, osolonej wody i gotowaÄ? 6 min. WyjÄ?Ä? cedzakiem, obtoczyÄ? w rozbitym jajku i tartym serze. WnÄ?trze wype??niÄ? nadzieniem, na ka??dym ziemniaku po??o??y?? kawa??eczek mas??a i posypaÄ? szczyptÄ? utartego sera. UstawiÄ? na ruszcie w piekarniku, pod rusztem postawiÄ? blaszany talerz lub miseczkÄ? z wodÄ?. Je??eli nie mamy rusztu, u??o??yÄ? ziemniaki na blaszce i podlaÄ? kilkoma ??y??kami wody. ZapiekaÄ? ok. 30 min. PodawaÄ? z sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi og??rkami. Przygotowanie nadzienia: NamoczonÄ? fasolÄ? lub groch ugotowaÄ? i po ostudzeniu przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?. WbiÄ? jajko, dodaÄ? podsma??onÄ? w odrobinie t??uszczu posiekanÄ? cebulÄ?, s??l i przyprawy. MasÄ? dobrze wymieszaÄ?. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.