Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FAWORKI

 

szklanka maki

cztery ??y??ki gÄ?stej ??mietany,

3 ??????tka,

15g spirytusu, szczypta

soli...

jeszcze t??uszcz do sma??enia

cukier puder do posypywania...

 

Ciasto zagniatamy na stolnicy z mÄ?ki ??mietany, spirytusu, ??????tek i tej szczypty soli... ;-). Ciasto powinno mieÄ? konsystencjÄ? ciasta kluskowego. Spirytus jest konieczny, ??eby ciasto podczas sma??enia nie ch??onÄ???o t??uszczu. ??eby by??o pulchne i kruche, trzeba ciasto porzÄ?dnie wybiÄ? wa??kiem... rozp??aszczyÄ? z??o??yÄ? na p???? i znowu rozp??aszczyÄ?, i tak kilkana??cie, a nawet kilkadziesiÄ?t razy - skutecznie roz??adowuje agresjÄ?... ;~)

Ciasto rozwa??kowywaÄ? partiami (jak na m??j gust jest to porcja na 3 wa??kowania). KroiÄ? na paseczki oko??o 10 cm d??ugie i 2 cm szerokie... ja lubiÄ? malutkie faworki... przekroiÄ? wzd??u?? na d??ugo??ci oko??o 5 cm i przewinÄ?Ä?.

Sma??yÄ? z dw??ch stron na jasnoz??oty kolor. T??uszczu powinno byÄ? du??o - tak by siÄ? faworki same chcia??y przewracaÄ? - tak oko??o 1,5 cm na g??Ä?boko??Ä?... Dobrze jest faworki wyk??adaÄ? na bibu??kÄ? - ??eby siÄ? osÄ?czy??y z t??uszczu. Jeszcze gorÄ?ce faworki opr??szamy cukrem pudrem...

Z tej ilo??ci ciasta robi siÄ? dwa kopiaste p????miski fawork??w... I ca??o??Ä? razem ze sma??eniem nie zajmuje wiÄ?cej ni?? p???? godziny...

 

 

***************************

 

Sk??ad:

6 ??????tek

5 ??y??ek gÄ?stej ??mietany,

20-25dkg mÄ?ki

1 ??y??ka spirytusu,;

1 kg smalcu do sma??enia;

1/2 szklanki cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego do posypania

Spos??b wykonania:

??????tka wymieszaÄ? ze ??mietanÄ?. Partiami dodawaÄ? mÄ?kÄ?, ca??y czas wyrabiajÄ?c ciasto. WlaÄ? spirytus i nadal wyrabiaÄ? g??adkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Rozwa??kowaÄ? je bardzo cienko na stolnicy posypanej mÄ?kÄ?. WyciÄ?Ä? cztery krÄ???ki r????nej ??rednicy. Ka??dy naciÄ?Ä? na obwodzie w piÄ?ciu miejscach. KrÄ???ki smarowaÄ? na ??rodku bia??kiem, sk??adaÄ? od najwiÄ?kszego do najmniejszego i sklejaÄ?, mocno dociskajÄ?c ??rodek palcem. Sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, wk??adajÄ?c na gorÄ?cy t??uszcz. WyjmowaÄ? na bibu??kÄ?, ??eby ociek??y z t??uszczu. Prze??o??yÄ? na talerz i posypaÄ? cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

*************************

 

Sk??adniki:

- 250 dag mÄ?ki

- 5 ??????tek

- 2 ??y??ki gÄ?stej kwa??nej ??mietany

- ??y??ka mas??a

- 2 ??y??ki cukru cukier waniliowy

- ??y??eczka spirytusy ( mo??e byÄ? w??dka)

 

Wykonanie:

Z mÄ?ki, ??????tek,??mietany, posiekanego mas??a, cukru i spirytusu zagnie??Ä? twarde ciasto.Wstawic do lod??wki na 1 godzinÄ?. Ciasto cieniutko rozwa??kowaÄ?. Rade??kiem lub no??em wykrawaÄ? paski ok 10 cm d??ugie. ?šrodek nacinaÄ? wzd??uz na 2-3 cm. Przez naciecie przewlec jeden konie paska, uformowaÄ? ciastko.

Faworki wk??adaÄ? do wrzÄ?cego t??uszczu i sma??yÄ? z obu stron na jasnoz??oty kolor.

OsaczyÄ? na papierze kuchennym. PosypaÄ? cukrem pudrem wmieszanym z cukrem waniliowym iiiiii niebo w gÄ?bie.

 

 

**************************

 

Sk??adniki:

60 dag mÄ?ki

0,4 l ??mietany

10 dag cukru pudru

12,5 dag mas??a

1 ??y??eczka spirytusu

Spos??b przygotowania:

MakÄ? przesiaÄ? z cukrem, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki, ciasto starannie wyrobiÄ?, potem wybijaÄ? na stolnicy wa??kiem, a?? poka??Ä? sie pÄ?cherzyki powietrza.OdstawiÄ? na 2 godziny. Potem wa??kowaÄ? cienkie placki, najlepiej partiami, aby ciasto nie wysycha??o.Ka??dy placek pokroiÄ? w paski o szeroko??ci 3 cm, d??ugo??ci na 10-15 cm. W ??rodku ka??dego paska przeciÄ?Ä? dziurkÄ? i przewinÄ?Ä? koniec. Sma??yÄ? faworki w dobrze nagrzanym t??uszczu, tak aby swobodnie p??ywa??y.

 

**************************

 

SK??ADNIKI:

25 dag (1 1/4 szklanki) mÄ?ki,

5 ??????tek 2 ??y??eczki gÄ?stej ??mietany,

1 ??y??eczka cukru,

1 ??y??eczka Octu,

soku z cytryny lub alkoholu,

50 dag t??uszczu do sma??enia,

cukier puder i cukier waniliowy do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Z mÄ?ki, ??????tek, ??mietany, cukru i Octu zagnie??Ä? ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dok??adnie je wyrobiÄ? i wybiÄ? wa??kiem, by siÄ? napowietrzy??o i pozostawiÄ? na 30 min do wypoczÄ?cia. Ciasto bardzo cienko rozwa??kowaÄ?, pokroiÄ? rade??kiem na pasy d??ugo??ci 10-12 cm i szeroko??ci 2-3 cm. NaciÄ?Ä? je po ??rodku, przez otw??r przewlec jeden koniec i przeciÄ?gnÄ?Ä?. Faworki wk??adaÄ? na rozgrzany t??uszcz i zrumieniÄ? po obu stronach. Co jaki?? czas wrzucaÄ? kawa??ek surowego ziemniaka. Po usma??eniu u??o??yÄ? na bibule dla osÄ?czenia, prze??o??yÄ? na p????miski i posypaÄ? cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

****************************8

 

SK??ADNIKI:

1 kg mÄ?ki,

1,5 szklanki mleka,

10 dag dro??d??y,

5 ??y??ek cukru,

3 jajka,

10 dag margaryny,

olej do sma??enia.

 

PRZYGOTOWANIE:

Z dro??d??y, cukru i letniego mleka zrobiÄ? rozczyn i zostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. MargarynÄ? roztopiÄ? i dodaÄ? do mÄ?ki i jaj. Wszystko wymieszaÄ? z rozczynem i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto rozwa??kowywaÄ? partiami i sma??yÄ? na oleju. Zapewniam, ??e sÄ? pyszne i sprawdzone

 

****************************

 

Sk??adniki:

- 3 ??????tka

- 3 ??y??ki ??mietany

- ??y??ka cukru pudru

- ??y??ka spirytusu

- 20 dkg mÄ?ki

- 50 dkg smalcu do sma??enia

 

Wykonanie:

Zagnie??Ä? z podanych sk??adnik??w ciasto, zwiÄ?kszajÄ?c ewentualnie ilo??Ä? mÄ?ki.

Ciasto rozwa??kowaÄ? na 3 mm.

WykroiÄ? pasy o d??ugo??ci 10 cm i szeroko??ci 2-3 cm.

NaciÄ?Ä? wzd??u?? przez ??rodek. Przez otw??r przewlec jeden koniec i przewinÄ?Ä?.

Sma??yÄ? w du??ej ilo??ci smalcu (wiem ??e nie zdrowo!) bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 fawork??w.

Gdy faworki zacznÄ? siÄ? z??ociÄ? na powierzchni, nale??y je odwr??ciÄ?.

Po usma??eniu wy??o??yÄ? faworki na bibu??Ä? rÄ?cznik papierowy, aby odciÄ?gnÄ?Ä? t??uszcz, potem na talerz i posypaÄ? cukrem pudrem.

 

**************************************8

 

Sk??adniki:

- 5 jajek

- 2,5 szklanki maki tortowej

- kostka mas??a

- 2 szklanki cukru

- kostka margaryny

- 5 dag p??ynnego miodu sztucznego

- 20 dag rodzynek

- 5 dag maku

- olej do sma??enia

 

Wykonanie:

Jajka wbic do miski, roztrzepaÄ?. DodaÄ? mÄ?kÄ?, wyrabiaÄ? rÄ?kami ok, 30 min, a?? powstanie elastyczne ciasto Rozwa??kowaÄ? je cienko porcjami, pokroiÄ? w paski.

W rondlu rozgrzaÄ? sporÄ? ilo??Ä? oleju. Wk??adaÄ? partiami porcje pask??w ciasta. Sma??yc do zrumienienia, wyjmowaÄ? , osÄ?czaÄ? na papierze kuchennym.

MargarynÄ?, mas??o, cukier i mi??d w??o??yÄ? do garnka. GotowaÄ? na ma??ym ogniu ok. 15 min, a?? masa zacznie gÄ?stnieÄ?, OdstawiÄ? na kilka minut, ??eby lekko ostyg??a, Na tacy u??o??yÄ? warstwÄ? usma??onego ciasta, polac czÄ???ciÄ? polewy, posypaÄ? rodzynkami i makiem.

Czynno??ci powtarzaÄ?, az powstanie kopiec-mrowisko. Paski ciasta mo??na wywijaÄ? jak znane faworki , bÄ?dÄ? nawet chyba ??adniej wyglÄ?daÄ?. Smacznego

 

*************************************

 

â?? 900 g mÄ?ki

â?? 240 g cukru

â?? 60 g margaryny

â?? 1 ??y??eczka wÄ?glanu amonu

â?? 1/2 ??y??eczki sody

â?? 5 ??y??eczek proszku do pieczenia

â?? 500 ml ma??lanki lub mleka

â?? 1 jajko

â?? zapach cytrynowy lub kardamon

RozetrzeÄ? margarynÄ? z mÄ?kÄ? i dodaÄ? pozosta??e suche sk??adniki. UformowaÄ? "kopczyk" jak przy robieniu makaronu i wbiÄ? na ??rodek jajko i wlaÄ? mleko. Rozwa??kowaÄ? do grubo??ci 1/2 cm. PociÄ?Ä? na kawa??ki jak przy robieniu chrustu, czyli w romby z naciÄ?ciem w ??rodku. Przewlec jeden r??g przez dziurkÄ?. Sma??yÄ? na rozgrzanym t??uszczu do uzyskania z??ocistego koloru.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.