Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Manga

Faworki

Rekomendowane odpowiedzi

FAWORKI

 

szklanka maki

cztery ??y??ki gÄ?stej ??mietany,

3 ??????tka,

15g spirytusu, szczypta

soli...

jeszcze t??uszcz do sma??enia

cukier puder do posypywania...

 

Ciasto zagniatamy na stolnicy z mÄ?ki ??mietany, spirytusu, ??????tek i tej szczypty soli... ;-). Ciasto powinno mieÄ? konsystencjÄ? ciasta kluskowego. Spirytus jest konieczny, ??eby ciasto podczas sma??enia nie ch??onÄ???o t??uszczu. ??eby by??o pulchne i kruche, trzeba ciasto porzÄ?dnie wybiÄ? wa??kiem... rozp??aszczyÄ? z??o??yÄ? na p???? i znowu rozp??aszczyÄ?, i tak kilkana??cie, a nawet kilkadziesiÄ?t razy - skutecznie roz??adowuje agresjÄ?... ;~)

Ciasto rozwa??kowywaÄ? partiami (jak na m??j gust jest to porcja na 3 wa??kowania). KroiÄ? na paseczki oko??o 10 cm d??ugie i 2 cm szerokie... ja lubiÄ? malutkie faworki... przekroiÄ? wzd??u?? na d??ugo??ci oko??o 5 cm i przewinÄ?Ä?.

Sma??yÄ? z dw??ch stron na jasnoz??oty kolor. T??uszczu powinno byÄ? du??o - tak by siÄ? faworki same chcia??y przewracaÄ? - tak oko??o 1,5 cm na g??Ä?boko??Ä?... Dobrze jest faworki wyk??adaÄ? na bibu??kÄ? - ??eby siÄ? osÄ?czy??y z t??uszczu. Jeszcze gorÄ?ce faworki opr??szamy cukrem pudrem...

Z tej ilo??ci ciasta robi siÄ? dwa kopiaste p????miski fawork??w... I ca??o??Ä? razem ze sma??eniem nie zajmuje wiÄ?cej ni?? p???? godziny...

 

 

***************************

 

Sk??ad:

6 ??????tek

5 ??y??ek gÄ?stej ??mietany,

20-25dkg mÄ?ki

1 ??y??ka spirytusu,;

1 kg smalcu do sma??enia;

1/2 szklanki cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego do posypania

Spos??b wykonania:

??????tka wymieszaÄ? ze ??mietanÄ?. Partiami dodawaÄ? mÄ?kÄ?, ca??y czas wyrabiajÄ?c ciasto. WlaÄ? spirytus i nadal wyrabiaÄ? g??adkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Rozwa??kowaÄ? je bardzo cienko na stolnicy posypanej mÄ?kÄ?. WyciÄ?Ä? cztery krÄ???ki r????nej ??rednicy. Ka??dy naciÄ?Ä? na obwodzie w piÄ?ciu miejscach. KrÄ???ki smarowaÄ? na ??rodku bia??kiem, sk??adaÄ? od najwiÄ?kszego do najmniejszego i sklejaÄ?, mocno dociskajÄ?c ??rodek palcem. Sma??yÄ? na jasnoz??oty kolor, wk??adajÄ?c na gorÄ?cy t??uszcz. WyjmowaÄ? na bibu??kÄ?, ??eby ociek??y z t??uszczu. Prze??o??yÄ? na talerz i posypaÄ? cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

*************************

 

Sk??adniki:

- 250 dag mÄ?ki

- 5 ??????tek

- 2 ??y??ki gÄ?stej kwa??nej ??mietany

- ??y??ka mas??a

- 2 ??y??ki cukru cukier waniliowy

- ??y??eczka spirytusy ( mo??e byÄ? w??dka)

 

Wykonanie:

Z mÄ?ki, ??????tek,??mietany, posiekanego mas??a, cukru i spirytusu zagnie??Ä? twarde ciasto.Wstawic do lod??wki na 1 godzinÄ?. Ciasto cieniutko rozwa??kowaÄ?. Rade??kiem lub no??em wykrawaÄ? paski ok 10 cm d??ugie. ?šrodek nacinaÄ? wzd??uz na 2-3 cm. Przez naciecie przewlec jeden konie paska, uformowaÄ? ciastko.

Faworki wk??adaÄ? do wrzÄ?cego t??uszczu i sma??yÄ? z obu stron na jasnoz??oty kolor.

OsaczyÄ? na papierze kuchennym. PosypaÄ? cukrem pudrem wmieszanym z cukrem waniliowym iiiiii niebo w gÄ?bie.

 

 

**************************

 

Sk??adniki:

60 dag mÄ?ki

0,4 l ??mietany

10 dag cukru pudru

12,5 dag mas??a

1 ??y??eczka spirytusu

Spos??b przygotowania:

MakÄ? przesiaÄ? z cukrem, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki, ciasto starannie wyrobiÄ?, potem wybijaÄ? na stolnicy wa??kiem, a?? poka??Ä? sie pÄ?cherzyki powietrza.OdstawiÄ? na 2 godziny. Potem wa??kowaÄ? cienkie placki, najlepiej partiami, aby ciasto nie wysycha??o.Ka??dy placek pokroiÄ? w paski o szeroko??ci 3 cm, d??ugo??ci na 10-15 cm. W ??rodku ka??dego paska przeciÄ?Ä? dziurkÄ? i przewinÄ?Ä? koniec. Sma??yÄ? faworki w dobrze nagrzanym t??uszczu, tak aby swobodnie p??ywa??y.

 

**************************

 

SK??ADNIKI:

25 dag (1 1/4 szklanki) mÄ?ki,

5 ??????tek 2 ??y??eczki gÄ?stej ??mietany,

1 ??y??eczka cukru,

1 ??y??eczka Octu,

soku z cytryny lub alkoholu,

50 dag t??uszczu do sma??enia,

cukier puder i cukier waniliowy do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Z mÄ?ki, ??????tek, ??mietany, cukru i Octu zagnie??Ä? ciasto tak i twarde jak na pierogi. Dok??adnie je wyrobiÄ? i wybiÄ? wa??kiem, by siÄ? napowietrzy??o i pozostawiÄ? na 30 min do wypoczÄ?cia. Ciasto bardzo cienko rozwa??kowaÄ?, pokroiÄ? rade??kiem na pasy d??ugo??ci 10-12 cm i szeroko??ci 2-3 cm. NaciÄ?Ä? je po ??rodku, przez otw??r przewlec jeden koniec i przeciÄ?gnÄ?Ä?. Faworki wk??adaÄ? na rozgrzany t??uszcz i zrumieniÄ? po obu stronach. Co jaki?? czas wrzucaÄ? kawa??ek surowego ziemniaka. Po usma??eniu u??o??yÄ? na bibule dla osÄ?czenia, prze??o??yÄ? na p????miski i posypaÄ? cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

****************************8

 

SK??ADNIKI:

1 kg mÄ?ki,

1,5 szklanki mleka,

10 dag dro??d??y,

5 ??y??ek cukru,

3 jajka,

10 dag margaryny,

olej do sma??enia.

 

PRZYGOTOWANIE:

Z dro??d??y, cukru i letniego mleka zrobiÄ? rozczyn i zostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. MargarynÄ? roztopiÄ? i dodaÄ? do mÄ?ki i jaj. Wszystko wymieszaÄ? z rozczynem i pozostawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto rozwa??kowywaÄ? partiami i sma??yÄ? na oleju. Zapewniam, ??e sÄ? pyszne i sprawdzone

 

****************************

 

Sk??adniki:

- 3 ??????tka

- 3 ??y??ki ??mietany

- ??y??ka cukru pudru

- ??y??ka spirytusu

- 20 dkg mÄ?ki

- 50 dkg smalcu do sma??enia

 

Wykonanie:

Zagnie??Ä? z podanych sk??adnik??w ciasto, zwiÄ?kszajÄ?c ewentualnie ilo??Ä? mÄ?ki.

Ciasto rozwa??kowaÄ? na 3 mm.

WykroiÄ? pasy o d??ugo??ci 10 cm i szeroko??ci 2-3 cm.

NaciÄ?Ä? wzd??u?? przez ??rodek. Przez otw??r przewlec jeden koniec i przewinÄ?Ä?.

Sma??yÄ? w du??ej ilo??ci smalcu (wiem ??e nie zdrowo!) bardzo dobrze rozgrzanego. Naraz ok. 4-5 fawork??w.

Gdy faworki zacznÄ? siÄ? z??ociÄ? na powierzchni, nale??y je odwr??ciÄ?.

Po usma??eniu wy??o??yÄ? faworki na bibu??Ä? rÄ?cznik papierowy, aby odciÄ?gnÄ?Ä? t??uszcz, potem na talerz i posypaÄ? cukrem pudrem.

 

**************************************8

 

Sk??adniki:

- 5 jajek

- 2,5 szklanki maki tortowej

- kostka mas??a

- 2 szklanki cukru

- kostka margaryny

- 5 dag p??ynnego miodu sztucznego

- 20 dag rodzynek

- 5 dag maku

- olej do sma??enia

 

Wykonanie:

Jajka wbic do miski, roztrzepaÄ?. DodaÄ? mÄ?kÄ?, wyrabiaÄ? rÄ?kami ok, 30 min, a?? powstanie elastyczne ciasto Rozwa??kowaÄ? je cienko porcjami, pokroiÄ? w paski.

W rondlu rozgrzaÄ? sporÄ? ilo??Ä? oleju. Wk??adaÄ? partiami porcje pask??w ciasta. Sma??yc do zrumienienia, wyjmowaÄ? , osÄ?czaÄ? na papierze kuchennym.

MargarynÄ?, mas??o, cukier i mi??d w??o??yÄ? do garnka. GotowaÄ? na ma??ym ogniu ok. 15 min, a?? masa zacznie gÄ?stnieÄ?, OdstawiÄ? na kilka minut, ??eby lekko ostyg??a, Na tacy u??o??yÄ? warstwÄ? usma??onego ciasta, polac czÄ???ciÄ? polewy, posypaÄ? rodzynkami i makiem.

Czynno??ci powtarzaÄ?, az powstanie kopiec-mrowisko. Paski ciasta mo??na wywijaÄ? jak znane faworki , bÄ?dÄ? nawet chyba ??adniej wyglÄ?daÄ?. Smacznego

 

*************************************

 

â?? 900 g mÄ?ki

â?? 240 g cukru

â?? 60 g margaryny

â?? 1 ??y??eczka wÄ?glanu amonu

â?? 1/2 ??y??eczki sody

â?? 5 ??y??eczek proszku do pieczenia

â?? 500 ml ma??lanki lub mleka

â?? 1 jajko

â?? zapach cytrynowy lub kardamon

RozetrzeÄ? margarynÄ? z mÄ?kÄ? i dodaÄ? pozosta??e suche sk??adniki. UformowaÄ? "kopczyk" jak przy robieniu makaronu i wbiÄ? na ??rodek jajko i wlaÄ? mleko. Rozwa??kowaÄ? do grubo??ci 1/2 cm. PociÄ?Ä? na kawa??ki jak przy robieniu chrustu, czyli w romby z naciÄ?ciem w ??rodku. Przewlec jeden r??g przez dziurkÄ?. Sma??yÄ? na rozgrzanym t??uszczu do uzyskania z??ocistego koloru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.