Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Go??Ä?bki po grecku w li??ciach winogron Sk??adniki potrzebna ilo??Ä? li??ci winogron â?? ??redniej wielko??ci i najlepiej nie dziurawych Nadzienie: ry?? â?? ok. 1,5 szklanki natka pietruszki â?? sporo 1 du??y drobno posiekany pomidor lub koncentrat pomidorowy (domowy)cebula â?? 2 sztuki oliwa przyprawy drobno posiekane miÄ?so z piersi kurczaka lub miÄ?so mielone Li??cie winogron nale??y umyÄ? dok??adnie, a nastÄ?pnie ??ciÄ?Ä? delikatnie ostrym no??em wystajÄ?ce czÄ???ci ??odyg i ??y??ek. Tak przygotowane li??ci zblanszowaÄ? na chwilÄ? w gorÄ?cej wodzie. NatkÄ? pietruszki drobno posiekaÄ?, a nastÄ?pnie wymieszaÄ? z ugotowanym ry??em i ewentualnie miÄ?sem. DodaÄ? do posiekanÄ? drobno cebulkÄ? oraz pomidora lub przecier pomidorowy, mo??na r??wnie?? dodaÄ? czosnek (wed??ug upodobania). Do masy mo??na dodaÄ? oliwÄ? (oko??o Â? szklanki) oraz sok z po????wki cytryny i miÄ?tÄ?. Bierzemy przygotowany li??Ä?, rozk??adamy go na d??oni tak, aby jego matowa strona znalaz??a siÄ? w ??rodku go??Ä?bka. Nak??adamy na ??rodek oko??o ??y??eczki â?? ??y??ki farszu i zawijamy tak , aby siÄ? nie rozpad??y. Dno du??ego garnka wyk??adamy li??Ä?mi kapusty â?? aby gotowana potrawa siÄ? nie przypali??a. NastÄ?pnie uk??adamy na nich ciasno nasze zrolowane go??Ä?bki. Zalewamy lekkim bulionem (ostatecznie mo??e byÄ? z kostki) i gotujemy oko??o godziny. Edytowane 7 Lutego 2009 przez motylek Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 Sa??atka gyros 1 kg piersi kurczaka puszka kukurydzy 6 og??rk??w konserwowych 20 dag kapusty 1 ??y??eczka przyprawy gyros 25 ml majonezu 125 ml ketchupu 3 ??y??ki Piersi kurczaka pokroiÄ? w kostkÄ?, opr??szyÄ? przyprawÄ? gyros, pokropiÄ? oliwÄ? z oliwek i sma??yÄ? kilka minut. Ostudzone kawa??ki kurczaka w??o??yÄ? do salaterki, polaÄ? kilkoma ??y??kami ketchupu i majonezu. KukurydzÄ? wymieszaÄ? z pokrojonymi w kostkÄ? og??rkami i wsypaÄ? do sa??atki. TÄ? warstwÄ? tak??e polaÄ? majonezem i ketchupem. Wierzch sa??atki posypaÄ? pokrojonÄ? kapustÄ? peki??skÄ? Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 Sos tzatziki 1 ??wie??y og??rek 2 du??e zÄ?bki czosnku ??y??ka koperku ??y??ka natki pietruszki ??y??ka oliwy z oliwek ??y??ka octu jab??kowego s??l ??wie??y zmielony pieprz 0,5 l dobrego jogurtu Og??rka obraÄ? i utrzeÄ? na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posoliÄ? i odstawiÄ? na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnÄ?Ä? sok. Czosnek przeciesnÄ?Ä? przez praskÄ?, dodaÄ? do masy og??rkowej. Koperek i natkÄ? posiekaÄ? i r??wniez do??Ä?czyÄ? do warzyw, razem z oliwa i octem. Ca??o??Ä? przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Og??rka razem z zio??ami i czosnkiem po??Ä?czyÄ? z jogurtem, a nastÄ?pnie odstawiÄ? sos tzatziki do lod??wki na godzinÄ?, aby nabra?? smaku. Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju miÄ?s oraz warzyw z grilla. Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 Zapiekanka(Musakka) z miÄ?sem i bak??a??anem 1 opakowanie Zapiekanki greckiej z miÄ?sem i bak??a??anem Kamis 250 g mielonego miÄ?sa wo??owego lub wieprzowego 1 ??redni bak??a??an ok. 250 g 150 g tartego ??????tego sera 4 ??y??ki oleju 50 ml (1/5 szkl.) wody Spos??b przyrzÄ?dzania: Nagrzej piekarnik do 220 o C Bak??a??ana pokr??j w plastry o grubo??ci oko??o 1,5 cm i podsma?? z dw??ch stron na 3 ??y??kach oleju. NastÄ?pnie bak??a??ana osÄ?cz z nadmiaru t??uszczu na papierowych rÄ?cznikach. MiÄ?so podsma?? na ??y??ce oleju. Zawarto??Ä? opakowania dok??adnie wymieszaj z 50 ml wody, dodaj do miÄ?sa i sma?? przez oko??o 2 minuty. U?????? w naczyniu ??aroodpornym warstwami plastry bak??a??ana naprzemiennie poprzek??adane miÄ?sem wymieszanym z 1/3 ilo??ci sera. Wierzch posyp pozosta??ym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 Bardzo smaczne pulpety Sk??adniki 20 dag sera feta 1 kg ziemniak??w 2 niewielkie cebule 1 pÄ?czek kopru 2 jajka 1 cytryna pieprz zio??owy 4 ??y??ki mÄ?ki 4 ??y??ki oliwy z oliwek Ziemniaki ugotowaÄ? w mundurkach, gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie obraÄ? ze sk??ry i rozgnie??Ä? widelcem. Ser feta rozdrobniÄ?, koperek oraz cebulÄ? posiekaÄ? i dodaÄ? do ziemniak??w. WbiÄ? jajka, wycisnÄ?Ä? sok z cytryny, doprawiÄ? pieprzem zio??owym i tak przygotowanÄ? masÄ? odstawiÄ? na 30 min do lod??wki. Po wyjÄ?ciu formowaÄ? ma??e pulpety. Sma??yÄ? pulpety na oliwie opr??szone mÄ?kÄ?. Pulpety podawaÄ? z sur??wkami lub kapustÄ? peki??skÄ?. Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Keftedes greckie kulki miÄ?sne 1/2 kg mielonej wo??owiny 1 czerstwa bu??ka 250 ml oleju s??onecznikowego 1 jajko 1 ??rednia cebula 2 zÄ?bki czosnku s??l, pieprz oregano 3 ??y??ki mÄ?ki pszennej 150 ml mleka (do namoczenia bu??ki) Bu??kÄ? namoczyÄ? w mleku, dobrze odcisnÄ?Ä?, wymieszaÄ? z miÄ?sem, drobno posiekanÄ? cebulÄ?, przeci??niÄ?tym przez praskÄ? czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Ca??o??Ä? dobrze wymieszaÄ?. Powsta??Ä? masÄ? w??o??yÄ? do lod??wki na 2 godz. FormowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, obtaczaÄ? w mÄ?ce i sma??yÄ? na g??Ä?bokim, silnie rozgrzanym oleju na z??oty kolor. PodawaÄ? bezpo??rednio po usma??eniu, z dodatkiem r????nych sos??w. Edytowane 7 Lutego 2009 przez motylek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.