Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• EX DS Team
Opublikowano

Solska Irena

Ja jestem tobÄ?

Monodram

Teatr Polskiego Radia

Wykonawcy:

Maria Pakulnis

Opis:

Monodram na podstawie list??w mi??osnych znakomitej aktorki Ireny Solskiej do Jerzego ??u??awskiego, pisarza i poety.

Kulisy znajomo??ci Ireny Solskiej ze Stanis??awem Eljaszem-Radzikowskim oraz Jerzym ??u??awskim wg ksiÄ???ki Macieja Pinkwarta "Zakopia??skim szlakiem Walerego i Stanis??awa Eljasz??w":

Cytat:

W lecie 1903 r. Stanis??aw zdradza?? dla Solskiej nawet Tatry, towarzyszÄ?c jej podczas pobytu w Krynicy. Romans pog??Ä?bia?? siÄ?, Solska darzy??a go wzajemno??ciÄ?. Rozpatrywano nawet projekty rozwodu Ireny z Ludwikiem Solskim (do czego zresztÄ? potem dosz??o, ale dla innego mÄ???czyzny), hu??tawka uczuÄ? rozdra??nia??a Stanis??awa, a kierowane do niego listy Solskiej przedstawia??y mu z??udne nadzieje:

- RÄ?ce Pana ca??ujÄ?, za b??l i mÄ?kÄ? przepraszam. Cierpliwo??ci i wiary w to, ??e co byÄ? ma, to bÄ?dzie, ani przyspieszyÄ?, ani oddaliÄ? tego nie jeste??my w stanie. Pracuj, Panie Stachu, ze spokojem, a szczÄ???cie, je??eli nam jest jakie przeznaczone, przyjdzie.

Nie by??o przeznaczone. Z poczÄ?tkiem 1904 r. Solska nawiÄ?za??a wielki i gwa??towny romans z pisarzem i filozofem, a w przysz??o??ci taternikiem - Jerzym ??u??awskim. Stanis??aw Eljasz ani przez moment nie by?? obiektem tak ??arliwego uczucia. Ale przyjacielem pozosta?? nadal.

Mi??o??Ä? do ??u??awskiego wygas??a dopiero po p????tora roku. A tymczasem Solska zasz??a w ciÄ???Ä? i spodziewajÄ?c siÄ? dziecka z nielubianym mÄ???em, zwr??ci??a siÄ? o opiekÄ? do doktora Eljasza. SÄ?dzi??a, ??e umrze przy porodzie i zobowiÄ?zywa??a przyjaciela do zajÄ?cia siÄ? dzieckiem:

- W razie gdyby Ludwik wprowadzi?? w dom obcÄ? kobietÄ?, co by z g??ry by??o z krzywdÄ? dziecka, proszÄ?, niech Pan na mocy nielegalno??ci naszego ??lubu dziecko od niego odbierze i chowa sam [...]. BojÄ? siÄ? byÄ? pochowanÄ? w letargu ----- niech Pan ??mierÄ? mojÄ? dobrze sprawdzi [...].

Wszystko posz??o dobrze, Hania Sosnowska przysz??a na ??wiat bez k??opot??w, a dr Eljasz przez jaki?? czas zn??w by?? bliskim przyjacielem domu.

Adaptacja: Witold Malesa

Realizacja: Andrzej Z??omski

Re??yseria: Pawe?? ?ysak

Opis uploadu:

wielkosc calosci: 18,3 MB

czas trwania : 20m 19s

bit rate: 128kbps

rodzaj kompresji: rar

zawartosc uploadu: mp3

wersja jezykowa: PL

BRAK DANYCH NAPRAWCZYCH

Download: