EX DS Team gibson1965 Opublikowano 3 Marca 2015 EX DS Team Opublikowano 3 Marca 2015 Solska Irena Ja jestem tobÄ? Monodram Teatr Polskiego Radia Wykonawcy: Maria Pakulnis Opis: Monodram na podstawie list??w mi??osnych znakomitej aktorki Ireny Solskiej do Jerzego ??u??awskiego, pisarza i poety. Kulisy znajomo??ci Ireny Solskiej ze Stanis??awem Eljaszem-Radzikowskim oraz Jerzym ??u??awskim wg ksiÄ???ki Macieja Pinkwarta "Zakopia??skim szlakiem Walerego i Stanis??awa Eljasz??w": Cytat: W lecie 1903 r. Stanis??aw zdradza?? dla Solskiej nawet Tatry, towarzyszÄ?c jej podczas pobytu w Krynicy. Romans pog??Ä?bia?? siÄ?, Solska darzy??a go wzajemno??ciÄ?. Rozpatrywano nawet projekty rozwodu Ireny z Ludwikiem Solskim (do czego zresztÄ? potem dosz??o, ale dla innego mÄ???czyzny), hu??tawka uczuÄ? rozdra??nia??a Stanis??awa, a kierowane do niego listy Solskiej przedstawia??y mu z??udne nadzieje: - RÄ?ce Pana ca??ujÄ?, za b??l i mÄ?kÄ? przepraszam. Cierpliwo??ci i wiary w to, ??e co byÄ? ma, to bÄ?dzie, ani przyspieszyÄ?, ani oddaliÄ? tego nie jeste??my w stanie. Pracuj, Panie Stachu, ze spokojem, a szczÄ???cie, je??eli nam jest jakie przeznaczone, przyjdzie. Nie by??o przeznaczone. Z poczÄ?tkiem 1904 r. Solska nawiÄ?za??a wielki i gwa??towny romans z pisarzem i filozofem, a w przysz??o??ci taternikiem - Jerzym ??u??awskim. Stanis??aw Eljasz ani przez moment nie by?? obiektem tak ??arliwego uczucia. Ale przyjacielem pozosta?? nadal. Mi??o??Ä? do ??u??awskiego wygas??a dopiero po p????tora roku. A tymczasem Solska zasz??a w ciÄ???Ä? i spodziewajÄ?c siÄ? dziecka z nielubianym mÄ???em, zwr??ci??a siÄ? o opiekÄ? do doktora Eljasza. SÄ?dzi??a, ??e umrze przy porodzie i zobowiÄ?zywa??a przyjaciela do zajÄ?cia siÄ? dzieckiem: - W razie gdyby Ludwik wprowadzi?? w dom obcÄ? kobietÄ?, co by z g??ry by??o z krzywdÄ? dziecka, proszÄ?, niech Pan na mocy nielegalno??ci naszego ??lubu dziecko od niego odbierze i chowa sam [...]. BojÄ? siÄ? byÄ? pochowanÄ? w letargu ----- niech Pan ??mierÄ? mojÄ? dobrze sprawdzi [...]. Wszystko posz??o dobrze, Hania Sosnowska przysz??a na ??wiat bez k??opot??w, a dr Eljasz przez jaki?? czas zn??w by?? bliskim przyjacielem domu. Adaptacja: Witold Malesa Realizacja: Andrzej Z??omski Re??yseria: Pawe?? ?ysak Opis uploadu: wielkosc calosci: 18,3 MBczas trwania : 20m 19s bit rate: 128kbps rodzaj kompresji: rar zawartosc uploadu: mp3 wersja jezykowa: PL BRAK DANYCH NAPRAWCZYCH Download: This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się This is the hidden content, please Zaloguj się lub Zarejestruj się HASLO: BRAK HASLA Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi