Motylek 5054 Napisano 8 Luty 2009 Sos pomidorowy 1 kg pomidor??w 1-2 cebule 2-3 zÄ?bki czosnku ma??a puszka przecieru pomidorowego lub 2 ??y??ki koncentratu p???? ??y??eczki suszonej bazylii lub ??y??ka posiekanej ??wie??ej 2 ??y??ki oleju lub oliwy s??l, pieprz Pomidory sparzamy wrzÄ?tkiem, zdejmujemy sk??rkÄ?, kroimy na kawa??ki. CebulÄ? i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni t??uszcz, wrzucamy czosnek, cebulÄ? i ??wie??Ä? bazyliÄ?, przesma??amy. Gdy cebula siÄ? zeszkli dodajemy pomidory i przecier. MieszajÄ?c od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niekt??rzy taki sos przecierajÄ? przez sito, ??eby pozbyÄ? siÄ? pestek pomidor??w. Po zdjÄ?ciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solÄ? i pieprzem oraz bazyliÄ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 8 Luty 2009 (edytowane) Sos staropolski 30 g mÄ?ki 30 g mas??a 400 ml wywaru jasnego 50 ml ??mietany 18% 100 g pomidor??w 50 g ??wie??ego chrzanu 1 cytryna 1-2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki cukier, s??l, bia??y pieprz Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawa??ki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy sk??rkÄ? z cytryny. Z mÄ?ki i mas??a robimy bia??Ä? zasma??kÄ?, dodajemy jednym p??ynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy sos zgÄ?stnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, ??mietanÄ?. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solÄ? i pieprzem, ??y??kÄ? soku cytrynowego, sk??rka otartÄ? z cytryny i dosypujemy natkÄ? pietruszki. Mieszamy i serwujemy. Edytowane 8 Luty 2009 przez motylek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 8 Luty 2009 Sos grzybowy ze ??wierzych grzyb??w 500 g ??wie??ych grzyb??w: podgrzybk??w, kurek, prawdziwk??w, ma??lak??w i innych 100 ml wywaru 30 g mas??a 30 g mÄ?ki 1 cebula 150 ml ??mietany 30% s??l, pieprz Grzyby czy??cimy, myjemy i kroimy na kawa??ki. CebulÄ? obieramy i kroimy w ??semki. Zalewamy grzyby i cebulÄ? wywarem i gotujemy, a?? do miÄ?kko??ci. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mÄ?ki i mas??a robimy bia??Ä? zasma??kÄ?, dodajemy jednym p??ynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy sos zgÄ?stnieje dodajemy posiekane grzyby, ??mietanÄ? oraz przyprawy. Dok??adnie mieszamy. Je??eli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksowaÄ?, po??Ä?czyÄ? z gotowym sosem i doprawiÄ? na koniec ??y??eczkÄ? posiekanej natki pietruszki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 8 Luty 2009 Sos chrzanowy 1 s??oik chrzanu 3 ??y??ki ??mietany sok z cytryny 1 ??????tko Wszystkie sk??adniki razem wymieszaÄ? na patelni i podsma??yÄ? ok 5 minut czÄ?sto mnieszajÄ?c. ??atwizna:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach