Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Motylek

Sos pomidorowy

Rekomendowane odpowiedzi

Sos pomidorowy

 

  • 1 kg pomidor??w
  • 1-2 cebule
  • 2-3 zÄ?bki czosnku
  • ma??a puszka przecieru pomidorowego lub 2 ??y??ki koncentratu
  • p???? ??y??eczki suszonej bazylii lub ??y??ka posiekanej ??wie??ej
  • 2 ??y??ki oleju lub oliwy
  • s??l, pieprz

Pomidory sparzamy wrzÄ?tkiem, zdejmujemy sk??rkÄ?, kroimy na kawa??ki. CebulÄ? i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni t??uszcz, wrzucamy czosnek, cebulÄ? i ??wie??Ä? bazyliÄ?, przesma??amy. Gdy cebula siÄ? zeszkli dodajemy pomidory i przecier. MieszajÄ?c od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niekt??rzy taki sos przecierajÄ? przez sito, ??eby pozbyÄ? siÄ? pestek pomidor??w. Po zdjÄ?ciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solÄ? i pieprzem oraz bazyliÄ?.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Sos staropolski

 

30 g mÄ?ki

30 g mas??a

400 ml wywaru jasnego

50 ml ??mietany 18%

100 g pomidor??w

50 g ??wie??ego chrzanu

1 cytryna

1-2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki

cukier, s??l, bia??y pieprz

 

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawa??ki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy sk??rkÄ? z cytryny. Z mÄ?ki i mas??a robimy bia??Ä? zasma??kÄ?, dodajemy jednym p??ynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy sos zgÄ?stnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, ??mietanÄ?. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solÄ? i pieprzem, ??y??kÄ? soku cytrynowego, sk??rka otartÄ? z cytryny i dosypujemy natkÄ? pietruszki. Mieszamy i serwujemy.

Edytowane przez motylek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sos grzybowy ze ??wierzych grzyb??w

 

500 g ??wie??ych grzyb??w: podgrzybk??w, kurek, prawdziwk??w, ma??lak??w i innych

 

100 ml wywaru

 

30 g mas??a

 

30 g mÄ?ki

 

1 cebula

 

150 ml ??mietany 30%

 

s??l, pieprz

 

 

Grzyby czy??cimy, myjemy i kroimy na kawa??ki. CebulÄ? obieramy i kroimy w ??semki. Zalewamy grzyby i cebulÄ? wywarem i gotujemy, a?? do miÄ?kko??ci. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mÄ?ki i mas??a robimy bia??Ä? zasma??kÄ?, dodajemy jednym p??ynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy sos zgÄ?stnieje dodajemy posiekane grzyby, ??mietanÄ? oraz przyprawy. Dok??adnie mieszamy. Je??eli dajemy kurki, dobrze jest kurki zmiksowaÄ?, po??Ä?czyÄ? z gotowym sosem i doprawiÄ? na koniec ??y??eczkÄ? posiekanej natki pietruszki.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sos chrzanowy

 

1 s??oik chrzanu

 

3 ??y??ki ??mietany

 

sok z cytryny

 

1 ??????tko

 

Wszystkie sk??adniki razem wymieszaÄ? na patelni i podsma??yÄ? ok 5 minut czÄ?sto mnieszajÄ?c. ??atwizna:)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.