Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Motylek

Ryba po grecku

Rekomendowane odpowiedzi

Ryba po grecku

 

500 g ryby - filet??w z miÄ?tusa, mintaja, morszczuka itp.

 

60 g oleju

 

2 cebule

 

2 marchewki

 

pietruszka

 

kawa??ek selera

 

kilka ??y??ek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie u??ywam 2 dojrza??ych pomidor??w

 

 

s??l, pieprz, ewentualnie sok z cytryny

 

Filety kroimy na r??wne kawa??ki, skrapiamy sokiem z cytryny, opr??szamy solÄ? i pieprzem, odstawiamy w chlodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapa??kÄ?, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzÄ?tkiem, obieramy i kroimy w kostkÄ?, CebulÄ? kroimy w p???? plasterki. Teraz mo??emy na po??owie oleju usma??yÄ? rybÄ?, a na drugiej po??owie warzywa z cebulÄ? (pd koniec dodajemy p???? szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybÄ?. Mo??emy te?? na ca??ym oleju usma??yÄ? warzywa z cebulÄ?, dodaÄ? wodÄ? i pomidory, a na koniec w??o??yÄ? surowe filety i razem poddusiÄ? 5-8 minut. Prawid??owo rybÄ? po grecku robi siÄ? tak jak w pierwszym wraiancie i podaje sch??odzonÄ?. Je??eli dusimy jÄ? razem z warzywami, to jest to wariant na gorÄ?co, podawany jako danie obiadowe.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panga w chrupiÄ?cej panierce

 

filet z pangi na 1 osobÄ? s??l

 

bia??y pieprz

 

po 2 szczypty tymianku na filet

 

po 2 szczyptu wegety na filet

 

sok z cytryny

 

mÄ?ka

 

jajko

 

bu??ka tarta

 

olej i mas??o do sma??enia

 

Filety je??eli sÄ? zamro??one to rozmra??am i dok??adnie osuszam. Filety przyprawiam solÄ?, pieprzem, wegetÄ?, tymiankiem i sokiem z cytryny. Filety godzinkÄ? odpoczywajÄ?. Rozbe??tujÄ? 1 jajko. Filety dok??adnie panierujÄ? w mÄ?ce, otrzÄ?sam, wk??adam do jajka, dok??adnie maczam i panierujÄ? grubo i dok??adnie w bu??ce tartej. Sma??Ä? na du??ej ilo??ci oleju wymieszanej z mas??e. Ta rybka jest przepyszna

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ryba pieczona w folii

 

500 g filetu z ryby (??oso??, pstrÄ?g, tu??czyk)

 

pÄ?czek koperku

 

1 ??y??ka ??wie??ej sza??wi, macierzanki, szczypta bazylii

 

1 ??y??ka soku z cytryny

 

s??l, bia??y lub kolorowy pieprz

 

RybÄ? nacieramy sokiem z cytryny, opr??szamy solÄ? i pieprzem. Je??li mamy rybÄ? w ca??o??ci, to po??owÄ? zi???? wk??adamy w ??rodek, a resztÄ? obsypujemy rybÄ? z zewnÄ?trz. Je??li mamy filety, to oczywi??cie obsypujemy je wszystkimi zio??ami z obu stron. RybÄ? uk??adamy na folii posmarowanej olejem lub mas??em, Zawijamy, ew. robimy na g??rze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180Â?C przez 20-25 minut. RybÄ? ok. 1,5â??2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinÄ?. Tak przyrzÄ?dzonÄ? rybÄ? podajemy z r????nymi sosami gorÄ?cymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, ma??lanym itp.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotowane zielone ??ledzie

 

1 kg filet??w z zielonych ??ledzi

 

1/2 szklanki oleju

 

1/2 szklanki octu

 

1/2 szklanki wody

 

1 ??y??ka cukru

 

1 p??aska ??y??ka soli

 

1 ma??y przecier pomidorowy

 

1 du??a cebula

 

listek laurowy, ziele angielskie

 

Zielone ??ledzie obraÄ? ze sk??ry, pokroiÄ? na 4 cm kawa??ki i uk??adaÄ? w garnku warstwami na przemian z pokrojonÄ? w plastry cebulÄ?, trochÄ? posoliÄ? i popieprzyÄ?. W naczyniu po??Ä?czyÄ? olej, ocet, wodÄ?, s??l, cukier, przecier pomidorowy, przyprawy. ZalaÄ? tym ??ledzie i gotowaÄ? ok. 20 min na ma??ym ogniu

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 56 Views
    • 1 Posts
    • 121 Views
    • 1 Posts
    • 111 Views
    • 1 Posts
    • 303 Views
    • 1 Posts
    • 296 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.