Uplinker Motylek Opublikowano 8 Lutego 2009 Uplinker Opublikowano 8 Lutego 2009 Ryba po grecku 500 g ryby - filet??w z miÄ?tusa, mintaja, morszczuka itp. 60 g oleju 2 cebule 2 marchewki pietruszka kawa??ek selera kilka ??y??ek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie u??ywam 2 dojrza??ych pomidor??w s??l, pieprz, ewentualnie sok z cytryny Filety kroimy na r??wne kawa??ki, skrapiamy sokiem z cytryny, opr??szamy solÄ? i pieprzem, odstawiamy w chlodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapa??kÄ?, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzÄ?tkiem, obieramy i kroimy w kostkÄ?, CebulÄ? kroimy w p???? plasterki. Teraz mo??emy na po??owie oleju usma??yÄ? rybÄ?, a na drugiej po??owie warzywa z cebulÄ? (pd koniec dodajemy p???? szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybÄ?. Mo??emy te?? na ca??ym oleju usma??yÄ? warzywa z cebulÄ?, dodaÄ? wodÄ? i pomidory, a na koniec w??o??yÄ? surowe filety i razem poddusiÄ? 5-8 minut. Prawid??owo rybÄ? po grecku robi siÄ? tak jak w pierwszym wraiancie i podaje sch??odzonÄ?. Je??eli dusimy jÄ? razem z warzywami, to jest to wariant na gorÄ?co, podawany jako danie obiadowe. Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 8 Lutego 2009 Panga w chrupiÄ?cej panierce filet z pangi na 1 osobÄ? s??l bia??y pieprz po 2 szczypty tymianku na filet po 2 szczyptu wegety na filet sok z cytryny mÄ?ka jajko bu??ka tarta olej i mas??o do sma??enia Filety je??eli sÄ? zamro??one to rozmra??am i dok??adnie osuszam. Filety przyprawiam solÄ?, pieprzem, wegetÄ?, tymiankiem i sokiem z cytryny. Filety godzinkÄ? odpoczywajÄ?. Rozbe??tujÄ? 1 jajko. Filety dok??adnie panierujÄ? w mÄ?ce, otrzÄ?sam, wk??adam do jajka, dok??adnie maczam i panierujÄ? grubo i dok??adnie w bu??ce tartej. Sma??Ä? na du??ej ilo??ci oleju wymieszanej z mas??e. Ta rybka jest przepyszna Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 8 Lutego 2009 Ryba pieczona w folii 500 g filetu z ryby (??oso??, pstrÄ?g, tu??czyk) pÄ?czek koperku 1 ??y??ka ??wie??ej sza??wi, macierzanki, szczypta bazylii 1 ??y??ka soku z cytryny s??l, bia??y lub kolorowy pieprz RybÄ? nacieramy sokiem z cytryny, opr??szamy solÄ? i pieprzem. Je??li mamy rybÄ? w ca??o??ci, to po??owÄ? zi???? wk??adamy w ??rodek, a resztÄ? obsypujemy rybÄ? z zewnÄ?trz. Je??li mamy filety, to oczywi??cie obsypujemy je wszystkimi zio??ami z obu stron. RybÄ? uk??adamy na folii posmarowanej olejem lub mas??em, Zawijamy, ew. robimy na g??rze kilka dziurek widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180Â?C przez 20-25 minut. RybÄ? ok. 1,5â??2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinÄ?. Tak przyrzÄ?dzonÄ? rybÄ? podajemy z r????nymi sosami gorÄ?cymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, ma??lanym itp. Cytuj
Uplinker Motylek Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Uplinker Opublikowano 8 Lutego 2009 Gotowane zielone ??ledzie 1 kg filet??w z zielonych ??ledzi 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki wody 1 ??y??ka cukru 1 p??aska ??y??ka soli 1 ma??y przecier pomidorowy 1 du??a cebula listek laurowy, ziele angielskie Zielone ??ledzie obraÄ? ze sk??ry, pokroiÄ? na 4 cm kawa??ki i uk??adaÄ? w garnku warstwami na przemian z pokrojonÄ? w plastry cebulÄ?, trochÄ? posoliÄ? i popieprzyÄ?. W naczyniu po??Ä?czyÄ? olej, ocet, wodÄ?, s??l, cukier, przecier pomidorowy, przyprawy. ZalaÄ? tym ??ledzie i gotowaÄ? ok. 20 min na ma??ym ogniu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.