Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 Zupa gulaszowa 80 dag miÄ?sa wieprzowego 4 papryki 4 ziemniaki 1 cebula 1,5 l bulionu 5 dag koncentratu pomidorowego 4 ??y??ki oleju 12 dag mÄ?ki 2 listki laurowe ziarenka ziela angielskiego s??odka i ostra mielona papryka tymianek s??l pieprz Zacierka: 10 dag mÄ?ki 1 jajko Papryki oczy??ciÄ?, strÄ?ki pokroiÄ? w paseczki. Ziemniaki obraÄ?, pokroiÄ? w kostkÄ?. Warzywa wrzuciÄ? do rondla. MiÄ?so pokroiÄ? w kostkÄ?. Sma??yÄ? kilka minut na 2 ??y??kach oleju. PrzygotowaÄ? zacierki: mÄ?kÄ? zagnie??Ä? jakiem, szczyptÄ? soli i 2-3 ??y??kami wody. Do miÄ?sa wlaÄ? bulion, gotowaÄ? 40 min. DodaÄ? wszystkie przyprawy i gotowaÄ? jeszcze 10 min. ResztÄ? oleju rozgrzaÄ?, zeszkliÄ? posiekanÄ? cebulÄ?. Opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, zasma??yÄ?, prze??o??yÄ? do zupy. DodaÄ? koncentrat pomidorowy. Ciasto zetrzeÄ? prosto do zupy, gotowaÄ? 10 min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 Gulasz 500 g miÄ?sa bez ko??ci 10 g mÄ?ki do opr??szenia 100 g cebuli 50 g t??uszczu 20 g mÄ?ki do podprawy 100 g ??mietany s??l pieprz MiÄ?so umyÄ?, osÄ?czyÄ? z wody i pokroiÄ? t??uszcz w kostkÄ? o boku ok. 2 cm. MiÄ?so opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, rozgrzaÄ? mocno t??uszcz w garnku, w??o??yÄ? r??wna warstwÄ? miÄ?sa. CebulÄ? obraÄ? i pokroiÄ? w p????krÄ???ki, dodaÄ? do miÄ?sa po podrumienieniu, posoliÄ?. PodlaÄ? miÄ?so wodÄ? do 2/3 wysoko??ci miÄ?sa w garnku, dusiÄ? pod przykryciem. MiÄ?kkie miÄ?so podprawiÄ? ??mietanÄ? rozmieszanÄ? z mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 Leczo 30 dag papryki 30 dag kie??basy zwyczajnej 30 dag cebuli 30 dag pomidor??w 2 ??y??ki smalcu lub 3-4 ??y??ki oleju sojowego s??l pieprz kawa??ek ostrej papryczki Kie??basÄ? obraÄ? ze sk??rki i pokroiÄ? w plasterki. W ten sam spos??b postÄ?piÄ? ze wszystkimi warzywami, przy czym z papryki usunÄ?Ä? nasiona a z pomidor??w, po uprzednim zanurzeniu we wrzÄ?tku, zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?. W p??askim rondlu rozgrzaÄ? t??uszcz, zeszkliÄ? na nim cebulÄ?, dodaÄ? paprykÄ?, po chwili dodaÄ? pomidory, przypraw i kie??basÄ?. Na do??Ä? silnym ogniu sma??yÄ? 10 minut ciÄ?gle mieszajÄ?c. PodawaÄ? z chlebem lub ry??em ugotowanym na sypko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 WÄ?gierski bogracz 300 g selera 300 g marchwi 300 g pietruszki 300 g pieczarek ma??a puszka groszku 3 cebule 3 og??rki kiszone 1/2 szklanki ostrego keczupu po strÄ?ku papryki ??????tej, czerwonej, zielonej 3 ??y??ki koncentratu pomidorowego 500 g wo??owiny bez ko??ci 4 ??y??ki oliwy pieprz cayenne s??l Wo??owinÄ? pokroiÄ? w cienkie plastry, seler, marchew i pietruszkÄ? w s??upki, cebulÄ? w kostkÄ?. MiÄ?so i warzywa kr??rtko przesma??yÄ? w rondlu na po??owie oliwy, przykryÄ? i poddusiÄ?. Na pozosta??ej oliwie usma??yÄ? pieczarki pokrojone w plastry, prze??o??yÄ? do rondla. DodaÄ? pokrojone w kostkÄ? og??rki i paprykÄ? oraz keczup, groszek, koncentrat, pieprz i s??l. WymieszaÄ? i dusiÄ? jeszcze 15 minut. PodawaÄ? z pieczywem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 P??onÄ?ce nale??niki Gundela 10 nale??nik??w 100 g orzech??w w??oskich 1 ??y??ka rodzynek 1 ??y??eczka sk??rki pomara??czowej w cukrze 50 g cukru pudru szczypta mÄ?ki migda??y 1 ??y??ka ??mietanki 1 ??y??ka d??emu morelowego 1 ??y??eczka rumu Sos: 1 szklanka mleka 50 g twardej gorzkiej czekolady 2 ??????tka 1 ??y??ka cukru 1 ??y??eczka spirytusu Orzechy zemleÄ?, dodaÄ? cukier puder, ??mietankÄ? i d??em, wyrobiÄ? masÄ?, dodaÄ? sparzone, obrane i pokrojone migda??y, sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i rodzynki (uprzednio namoczone przez 1 godzinÄ? w przegotowanej wodzie). MasÄ? skropiÄ? rumem i wymieszaÄ?. SmarowaÄ? niÄ? nale??niki, z??o??yÄ? ka??dy 2 razy. Nale??niki ulo??yÄ? w ??aroodpornym naczyniu i wstawiÄ? na trochÄ? do gorÄ?cego piekarnika. W tym czasie przygotowaÄ? sos: mleko zagotowaÄ? z cukrem i czekoladÄ?, a?? do jej rozpuszczenia. WlewaÄ? powoli do ??????tek ciÄ?gle mieszajÄ?c. GorÄ?cym sosem polewaÄ? nale??niki, skropiÄ? spirytusem, zapaliÄ? i podawaÄ? p??onÄ?ce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach