Skocz do zawartości

Aktywacja nowych użytkowników
Zakazane produkcje

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
Motylek

Zupa gulaszowa

Rekomendowane odpowiedzi

Zupa gulaszowa

 

80 dag miÄ?sa wieprzowego

4 papryki

4 ziemniaki

1 cebula

1,5 l bulionu

5 dag koncentratu pomidorowego

4 ??y??ki oleju

12 dag mÄ?ki

2 listki laurowe

ziarenka ziela angielskiego

s??odka i ostra mielona papryka

tymianek

s??l

pieprz

Zacierka:

10 dag mÄ?ki

1 jajko

 

Papryki oczy??ciÄ?, strÄ?ki pokroiÄ? w paseczki. Ziemniaki obraÄ?, pokroiÄ? w kostkÄ?. Warzywa wrzuciÄ? do rondla. MiÄ?so pokroiÄ? w kostkÄ?. Sma??yÄ? kilka minut na 2 ??y??kach oleju. PrzygotowaÄ? zacierki: mÄ?kÄ? zagnie??Ä? jakiem, szczyptÄ? soli i 2-3 ??y??kami wody. Do miÄ?sa wlaÄ? bulion, gotowaÄ? 40 min. DodaÄ? wszystkie przyprawy i gotowaÄ? jeszcze 10 min. ResztÄ? oleju rozgrzaÄ?, zeszkliÄ? posiekanÄ? cebulÄ?. Opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, zasma??yÄ?, prze??o??yÄ? do zupy. DodaÄ? koncentrat pomidorowy. Ciasto zetrzeÄ? prosto do zupy, gotowaÄ? 10 min.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gulasz

 

500 g miÄ?sa bez ko??ci

10 g mÄ?ki do opr??szenia

100 g cebuli

50 g t??uszczu

20 g mÄ?ki do podprawy

100 g ??mietany

s??l

pieprz MiÄ?so umyÄ?, osÄ?czyÄ? z wody i pokroiÄ? t??uszcz w kostkÄ? o boku ok. 2 cm. MiÄ?so opr??szyÄ? mÄ?kÄ?, rozgrzaÄ? mocno t??uszcz w garnku, w??o??yÄ? r??wna warstwÄ? miÄ?sa. CebulÄ? obraÄ? i pokroiÄ? w p????krÄ???ki, dodaÄ? do miÄ?sa po podrumienieniu, posoliÄ?. PodlaÄ? miÄ?so wodÄ? do 2/3 wysoko??ci miÄ?sa w garnku, dusiÄ? pod przykryciem. MiÄ?kkie miÄ?so podprawiÄ? ??mietanÄ? rozmieszanÄ? z mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Leczo

 

30 dag papryki

30 dag kie??basy zwyczajnej

30 dag cebuli

30 dag pomidor??w

2 ??y??ki smalcu lub 3-4 ??y??ki oleju sojowego

s??l

pieprz

kawa??ek ostrej papryczki

 

Kie??basÄ? obraÄ? ze sk??rki i pokroiÄ? w plasterki. W ten sam spos??b postÄ?piÄ? ze wszystkimi warzywami, przy czym z papryki usunÄ?Ä? nasiona a z pomidor??w, po uprzednim zanurzeniu we wrzÄ?tku, zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?. W p??askim rondlu rozgrzaÄ? t??uszcz, zeszkliÄ? na nim cebulÄ?, dodaÄ? paprykÄ?, po chwili dodaÄ? pomidory, przypraw i kie??basÄ?. Na do??Ä? silnym ogniu sma??yÄ? 10 minut ciÄ?gle mieszajÄ?c. PodawaÄ? z chlebem lub ry??em ugotowanym na sypko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WÄ?gierski bogracz

 

300 g selera

300 g marchwi

300 g pietruszki

300 g pieczarek

ma??a puszka groszku

3 cebule

3 og??rki kiszone

1/2 szklanki ostrego keczupu

po strÄ?ku papryki ??????tej, czerwonej, zielonej

3 ??y??ki koncentratu pomidorowego

500 g wo??owiny bez ko??ci

4 ??y??ki oliwy

pieprz cayenne

s??l

Wo??owinÄ? pokroiÄ? w cienkie plastry, seler, marchew i pietruszkÄ? w s??upki, cebulÄ? w kostkÄ?. MiÄ?so i warzywa kr??rtko przesma??yÄ? w rondlu na po??owie oliwy, przykryÄ? i poddusiÄ?. Na pozosta??ej oliwie usma??yÄ? pieczarki pokrojone w plastry, prze??o??yÄ? do rondla. DodaÄ? pokrojone w kostkÄ? og??rki i paprykÄ? oraz keczup, groszek, koncentrat, pieprz i s??l. WymieszaÄ? i dusiÄ? jeszcze 15 minut. PodawaÄ? z pieczywem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

P??onÄ?ce nale??niki Gundela

 

10 nale??nik??w

100 g orzech??w w??oskich

1 ??y??ka rodzynek

1 ??y??eczka sk??rki pomara??czowej w cukrze

50 g cukru pudru

szczypta mÄ?ki

migda??y

1 ??y??ka ??mietanki

1 ??y??ka d??emu morelowego

1 ??y??eczka rumu

Sos:

1 szklanka mleka

50 g twardej gorzkiej czekolady

2 ??????tka

1 ??y??ka cukru

1 ??y??eczka spirytusu Orzechy zemleÄ?, dodaÄ? cukier puder, ??mietankÄ? i d??em, wyrobiÄ? masÄ?, dodaÄ? sparzone, obrane i pokrojone migda??y, sk??rkÄ? pomara??czowÄ? i rodzynki (uprzednio namoczone przez 1 godzinÄ? w przegotowanej wodzie). MasÄ? skropiÄ? rumem i wymieszaÄ?. SmarowaÄ? niÄ? nale??niki, z??o??yÄ? ka??dy 2 razy. Nale??niki ulo??yÄ? w ??aroodpornym naczyniu i wstawiÄ? na trochÄ? do gorÄ?cego piekarnika. W tym czasie przygotowaÄ? sos: mleko zagotowaÄ? z cukrem i czekoladÄ?, a?? do jej rozpuszczenia. WlewaÄ? powoli do ??????tek ciÄ?gle mieszajÄ?c. GorÄ?cym sosem polewaÄ? nale??niki, skropiÄ? spirytusem, zapaliÄ? i podawaÄ? p??onÄ?ce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

    • 1 Posts
    • 99 Views
    • 4 Posts
    • 814 Views

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej witryny, wyrażasz zgodę na nasze Warunki użytkowania.