Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 Pyzy ziemniaczane 1,5 kg ziemniak??w 15 dag boczku wÄ?dzonego 10 dag cebuli s??l UgotowaÄ? w lekko osolonej wodzie 0,5 kg obranych ziemniak??w. Gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie odcedziÄ?, odparowaÄ? i przepu??ciÄ? przez maszynkÄ? albo przez praskÄ?. Pozosta??e ziemniaki obraÄ? i zetrzeÄ? na tarce. MasÄ? prze??o??yÄ? na sitko wy??o??one gazÄ?, odcisnÄ?Ä? sok do miseczki. PozostawiÄ? na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiÄ?dzie skrobia, powoli zlaÄ? wodÄ? z wierzchu. Osad wymieszaÄ? z ugotowanymi i surowymi ziemniakami, posoliÄ?. Z masy ziemniaczanej formowaÄ? kluseczki i gotowaÄ? w osolonej wodzie 10 minut od momentu, kiedy wyp??ynÄ? na powierzchniÄ?. Pyzy wyjÄ?Ä? i osÄ?czyÄ?. Boczek pokroiÄ? w kostkÄ? i wysma??yÄ? na chrupko, dodaÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i zeszkliÄ?. PolewaÄ? tym pyzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Motylek 5054 Napisano 9 Luty 2009 Pierogi z grzybami 50 dag mÄ?cznych ziemniak??w 2 ??y??ki mas??a jajko 6 dag mÄ?ki ziemniaczanej 12 dag mÄ?ki pszennej 3 cebule 20 dag grzyb??w 2 ??y??ki oliwy 50 ml bia??ego wina 1 l bulionu warzywnego s??l pieprz papryka Ziemniaki obraÄ?, op??ukaÄ? i gotowaÄ? w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut. OdcedziÄ? i dok??adnie rozgnie??Ä? lub zemleÄ?. OstudziÄ?. DodaÄ? jajko, mas??o, s??l, mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i pszennÄ?. Zagnie??Ä? ciasto. Opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i odstawiÄ? na ok. 30 minut. CebulÄ? obraÄ?, pokroiÄ? w kostkÄ?. Grzyby oczy??ciÄ?, op??ukaÄ? i pokroiÄ? na kawa??ki. CebulÄ? zeszkliÄ? na rozgrzanej oliwie, dodaÄ? grzyby, dolaÄ? wino i dusiÄ?, a?? grzyby bÄ?dÄ? miÄ?kkie. DoprawiÄ? solÄ?, pieprzem i paprykÄ?. Ciasto rozwa??kowaÄ? pomiÄ?dzy dwoma kawa??kami przezroczystej folii lekko opr??szonej mÄ?kÄ?. Z ciasta wyciÄ?Ä? 16 k????ek. W ??rodku u??o??yÄ? farsz. Z??o??yÄ? i zlepiÄ? brzegi. GotowaÄ? w bulionie warzywnym ok. 10 minut. OsÄ?czyÄ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach